* Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie * este cunoscut în popor sub numele de Sân-Gheorghe şi este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al vitelor şi oilor dar şi al naturii înverzite * 950.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, dovadă că e un nume popular în ţara noastră * majoritatea sărbătoriţilor sunt bărbaţi, aproape 800.000 * pe cei mai mulţi îi cheamă Gheorghe, George sau Gheorghiţă * cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiţă * pe cele mai multe femei le cheamă Georgiana, Georgeta sau Gheorghiţa
În tradiţia populară,Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alături de Sfântul Dumitru. Între cei doi Sfinţi există o înţelegere cosmică. Se spune că dacă plouă în această zi anul va fi mănos. Ştim tot de la bătrâni că atunci când se aud primele broaşte cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru şi deschide drumul naturii spre viaţă. Oamenii îşi împodobesc stâlpii de la poartă cu ramuri verzi de salcie înmugurită pentru a proteja gospodăria de duşmani şi de lucruri rele. În trecut, această sărbătoare era cinstită cu joc şi voie bună timp de trei zile. În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de măritat cred că îşi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apă la miezul nopţii. Un alt obicei cunoscut în mediul rural în care băieţii necăsătoriţi aprind un foc mare pentru purificarea spaţiului şi pentru a îndepărta vrăjitoarele. În dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii se scaldă în râu, se spală cu rouă pe faţă şi beau vin roşu pentru a fi sănătoşi tot anul. Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele merg pe furiş în pădure pentru a culege mătrăgună şi năvalnic. Aceste plante sunt puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi. În această zi nimeni nu doarme, deoarece, se crede că acel care va dormii va fi somnoros tot anul. Urzicatul e un alt obicei practicat de Sf Gheorghe. Se spune că cei urzicaţi vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul întregii veri.
Armata îşi sărbătoreşte patronul spiritual
Militarii sărbătoresc astăzi Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă. Cu această ocazie, militarii din Garnizoana Bârlad vor organiza depuneri de coroane pentru omagierea jertfelor înaintaşilor, evocarea tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi activităţi sportive şi aplicativ-militare. Programul manifestărilor organizate de unităţile militare din garnizoana Bârlad, cuprinde o serie de activităţi. Pentru astăzi, între orele 9.00 -10.30, la sediul Garnizoanei din strada Tecuciului, se va desfăşura adunarea festivă cu militarii din garnizoană, în cadrul căreia va avea loc un ceremonial religios, se vor prezenta mesajele cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, ceremonia militară de depuneri de coroane la Monumentul Eroilor unităţii, precum şi defilarea unităţilor. Începând cu ora 11.30, pe platoul din fata Cercului Militar, se vor desfăşura o serie de activităţi festive. Participanţii vor putea vedea o expoziţie de tehnică şi echipamente militare, exerciţii demonstrative de tip DRILL TEAM, precum şi premierea câştigătorilor competiţiilor sportive desfăşurate. La aceste activităţi sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi mass-mediei, cadre militare active din MApN. şi MAI, cadre militare în rezervă şi în retragere, veterani de război, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de educaţie şi cultură din Municipiul Bârlad.
Andrei Balaban
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau