Un nou indicator rutier, pe străzile Iașului
Dimensiune font:
Membrii Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) propun autorităților locale montarea pe străzile înguste din municipiu a unui nou indicator rutier, care să conducă la creșterea siguranței pietonilor care se deplasează în zonele respective, reducându-se astfel posibilitatea producerii unor accidente cu urmări tragice.
„În oraș sunt multe străzi înguste între blocuri, care ori nu au deloc trotuare ori sunt prea înguste și ocupate de mașini. Pietonii sunt obligați să circule pe carosabil, fiind astfel victime sigure în cazul unui accident. Cei mai vulnerabili sunt copiii, seniorii și persoanele cu dizabilități, pe care șoferii îi văd greu, nefiind conștienți de prezența lor, considerând că nu ar avea ce căuta pe stradă”, afirmă reprezentanții APTA.
Aceștia dau ca exemplu în acest sens accidental produs în urmă cu câteva zile pe aleea Basarabi, când o femeie în vârstă de 81 de ani a fost călcată de o mașină într-o zonă rezidențială lipsită de trotuare. „Am trimis o adresă către Comisia de circulație a municipiului și către toți consilierii local,i în care am propus montarea indicatorului Zona Rezidențială/Zonă Pietonală, ce figurează în Codul Rutier, pe astfel de străzi dintre blocuri, începând cu Aleea Basarabi. Un astfel de regim stradal ar îmbunătăți, considerăm, calitatea vieții rezidenților, ar crește sentimentul de siguranță în cazul deplasărilor pe jos sau cu bicicleta. Familiile ar avea mai multă încredere să-și lase copiii să se joace în cartier, să meargă pe jos la școală, sau bunicii să iasă la plimbare. Cu alte cuvinte, amenajarea străzilor rezidențiale stă la baza dezvoltării unei comunități dinamice, în care oamenii pot avea un stil de viață activ într-un mediu sănătos”, mai precizează reprezentanții Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ.
Potrivit acestora, pe lângă montarea semnului de „Zona Rezidențială/Zonă Pietonală” este necesară și schimbarea designului stradal, astfel încât șoferii să realizeze că intră pe o stradă pe care nu mai au prioritate. „În primul rând limitatoare de viteză, apoi se pot experimenta idei precum montarea de pavele în locul asfaltului, ori desene pe asfalt, măsuri menite a însufleți strada, a-i da un aer rezidențial”, mai afirmă cei de la APTA, care subliniază că astfel de măsuri, care vizează amenajarea spațiului public cu un puternic accent pus pe siguranța pietonilor au un impact semnificativ în îmbunătățirea calității vieții ieșenilor. „Dorim ca decidenții să conștientizeze beneficiile unor asemenea schimbări și să facă demersurile necesare pentru amenajarea străzilor tip Zone Rezidențiale, astfel încât tragedii precum produsă zilele trecute pe aleea Basarabi să nu mai aibă loc în Iași”, susțin reprezentanții Alianței pentru Prompovarea Transportului Alternativ.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau