* reabilitarea esplanadei din faţa Teatrului Naţional „V. Alecsandri” şi construirea parcării subterane de 230 de locuri vor costa 20 de milioane de euro * vegetaţia va fi înlocuită însă cu betoane şi fântâni arteziene
Consilierii locali au aprobat în plenul şedinţei ordinare de ieri studiul de fezabilitate pentru proiectul de modernizare şi reabilitare a parcului de la Teatrul Naţional. După aprobarea acestor indicatori tehnico-economici, urmează ca Primăria Iaşi, împreună cu Agenţia de Protecţia Mediului, să organizeze dezbaterea publică. „Sper ca această dezbatere publică să fie în favoarea proiectului, pentru ca noi să avem timpul necesar să întocmim proiectul tehnic şi toată documentaţia aferentă, pentru ca atunci când se dă drumul la finanţare, în bugetul 2014-2020, să putem depune documentaţia deja la Ministerul Dezvoltării Regionale sau la regiune. Eu cred că Iaşul are o singură şansă ca să dezvolte proiectele mari de investiţii, doar prin fonduri europene”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Proiectul are o valoare 82,2 milioane de lei, investiţiile preconizate fiind de 22,6 milioane în primul an, 24,4 milioane în al doilea an şi de 35, 2 milioane de lei în al treilea an. Din punct de vedere al reabilitării structural-funcţionale şi al consolidării, se va restaura situl istoric al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, care presupune amenajarea unei suprafeţe de 12.078 metri pătraţi, în zona Cub (care va fi dezafectată), realizarea unei piaţete pietonale în jurul statuii lui Miron Costin, delimitarea zonei aferente Teatrului Naţional prin refacerea grilajului de epocă, refacerea spaţiului verde după modelul grădinii „Notre Dame de Sion”, cu acces dinspre strada Cuza Vodă sau realizarea a două parcaje de 21 şi 17 locuri, în jurul Teatrului Naţional.
Rămân platanii şi fântânile arteziene
Totodată, se va reface Esplanada Teatrului Naţional pe o suprafaţă de 10.036 metri pătraţi, între Teatrul Naţional şi bulevardul Ştefan cel Mare, care presupune menţinerea aliniamentelor de platani. „Noua viziune a arhitecţilor asupra parcului de la Teatrul Naţional arată foarte clar o altă deschidere a zonei perimetrale teatrului, atât în ceea ce înseamnă carosabil, practic traficul cu maşini, pietonal, cât şi parc, pentru că se repară ceea ce nu s-a reuşit atunci când s-a construit teatrul pe acea esplanada de spaţiu verde. Se va da o altă luminozitate parcului din faţa teatrului, şi aici mă refer la fântâni arteziene modernizate, la spaţii verzi, la păstrarea platanilor şi a vegetaţiei care merită şi la punerea în evidenţă a acestei axe vizuale intre Teatru-Mitropolie-Primărie şi racordarea acestei zone la axa culturală, astfel încât pe zona centrală să avem amplasamente care să ne povestească despre istoria noastră, dar care aduc şi modernitate acestui oraş”, a declarat Gheorghe Nichita. O ultimă componentă a acestui proiect vizează realizarea unui parcaj subteran public, cu o capacitate de 230 de locuri, în suprafaţa delimitată de străzile Ştefan cel Mare, I.C.Brătianu, Agatha Bârsescu şi aleea pietonală paralelă hotelului Mitropoliei. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Comentarii
pop ioan
May 02, 2013
pentru aceasta destrabalare arhitectuala, pentru sfidarea intrgului oras, pentru inganfarea si nesimtirea primarului nichita pentru faptul ca ne considera pe toti prosti, pentru faptul ca a indatorat orasul iasi cu 3500 de euro pentru fiecare cetatean ,pentru,pentru, pentru, pentru, pentru, pentru,pentru, pentru, pentru, pentru,..................... propun constituirea unui comitet de initiativa care sa organizeze suspendarea primarului nichita si organizarea de alegeri. cu cat mai repede cu atat mai bine pentru orasul nostru.
seser
May 01, 2013
si totusi, avand in vedere si "piateta din jurul statuii lui miron costin" pe unde vor circula masinile care vor fi parcate in subteran???. stefan cel mare va fi inchis, i.c. bratianu la fel, raman agatha barsescu si...cuza voda. ambitia asta tampita de a aface acel parking subteran nu poate fi legata decat de sumele de bani ce vor fi smenuite in perspectiva alegerilor din 2014 si 2016!!! asa cum a mai nascocit si oprescu telegondola de la bucuresti. platitorii datoriilor fiind, evident noi, adica platitorii de impozite!!!
ce-ar fi daca aceste proiecte absolut inutile ar fi supuse votului popular? sumele cheltuite ar fi infinit mai mici decat ceea la ce ne inhama primaria!!!
vasile
May 01, 2013
parca ar avea ceva impotriva copacilor.... de ce sa-i taie?!
Adauga comentariul tau