Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Dimensiune font:
Duminică, 15 Martie, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Pentru a marca evenimentul, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a susţinut o serie de activităţi în oraşele judeţului Vaslui. De asemenea, au fost antrenaţi şi elevii ăntr-un concur intitulat sugestiv :„Alege, este dreptul tău!”.
Pentru anul 2015, Organizaţia Internaţională a Consumatorilor a propus ca Ziua Mondială să fie marcat prin tema „Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă”. În contextul celebrării acestui moment, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vaslui a întreprins mai multe acţiuni pe tematica protecţiei consumatorilor. Astfel, au fost consiliaţi mai mulţi agenţi economici producători de produse alimentare şi în colaborare cu Camera de Comerţ Vaslui a fost transmisă placheta cu telefonul consumatorului către toţi operatorii economici membri ai camerei. „În cursul lunii martie avem acţiuni de consiliere a elevilor de la şcoli din municipiile Vaslui şi Bârlad, precum şi acţiuni de consiliere a consumatorilor în centre comerciale din aceleaşi oraşe. Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor noi am distribuit broşuri şi pliante în magazinele din judeţ”, a spus Constantin Vasilache, comisar şef adjunct al CJPC Vaslui.
Elevii educaţi să mănânce sănătos!
Tot în cadrul celebrării zilei de 15 Martie, Protecţia Consumatorilor Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui va organiza faza locală a concursului „Alege este dreptul tău!”. Tema concursului vizează dreptul consumatorilor la o hrană sănătoasă. Elevii din clasele V - XII vor trebui să compună un eseu referitor la deprinderile consumatorilor pentru a mânca sănătos, iar elevii din clasele I – V vor scrie un eseu cu tema hrană sănătoasă pentru copii. După faza locală, în data de 4 aprilie, cele două instituţii vor organiza faza judeţeană a concursului. „Un produs sigur este definit ca un produs, care în condiţii de utilizare normale, nu prezintă riscuri sau prezintă doar riscurile minime compatibile cu utilizarea produsului, considerate a fi acceptabile sau compatibile cu un nivel ridicat de protecţie pentru siguranţa sau sănătatea populaţiei. Producătorii trebuie să ofere consumatorilor informaţii suficiente şi avertizări privind riscurile, dar avertizările nu înseamnă că producătorul poate fabrica un produs nesigur”, a mai spus Constantin Vasilache. Începuturile protecţie consumatorilor în România stau sub semnul căutărilor celor mai bune căi de a adopta principiile ce stau la baza relaţiei consumator – operator economic şi de a le adapta regimului de viaţă sănătos. Începând cu 1992, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor a demarat ample acţiuni de informare şi de conştientizare cu privire la drepturile fundamentale pe care fiecare persoană fizică le deţine în calitatea sa de consumator.
Chiulangii şi-au lăsat familiile fără bani
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau