Ziua Unirii, sărbătorită la Tăutești ca pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza

1tautesti

Dimensiune font:

| 19-01-2023 12:46

 

Centrul Cultural „Sfânta Lidia din Filipi” din satul Tăutești, comuna Rediu, organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Unirii. „În urmă cu aproape 100 de ani, în locul în care ne vom aduna, se desfășurau activităţi culturale diverse prin întâlniri deosebite ale demnitarilor şi diplomaților vremii, în momente ca atunci când, în anul 1844, a fost săvârşită biserica cea mare şi frumoasă ca o mănăstire, prin strădania şi evlavia lui Dimitrie Cantacuzino-Paşcanu, sau în toamna anului 1892, când a fost inaugurat Orfelinatul Procopie Florescu ori după Sfintele Liturghii săvârşite de câte vreun preot călugăr de la Mănăstirea Copou Atanasie şi Chiril, fiindcă preoţii de mir erau puţini dintre cei care să se nevoiască la Tăuteşti, a spus preotul Vlad Andrei Chiriac.

În anul 1927, Comuna Tăutești îşi strămuta sediul în satul Rediu-Tătar, iar satul Tăutești rămânea un sat izolat, care s-a micşorat de la o generaţie la alta, fiindcă promisiunile administrative, locale şi județene, nu s-au împlinit niciodată. În zilele noastre, mulți dintre cei care sperau ca soarta satului lor să revină la lumină şi să-şi revadă fiii întorşi acasă sunt trecuți la cele veșnice, alăturându-se în Împărăția lui Dumnezeu, ctitorilor, binefăcătorilor şi preoţilor slujitori din vechime în aceasta greu încercată, dar binecuvântată parohie.

„Vom celebra Unirea Principatelor Române de la 1859, eveniment la  care si ultimii ctitori ai Parohiei Tăutești (Dumitru Cantacuzino Paşcanu, împreună cu soţia sa, Pulheria, apoi Procopie Florescu, împreună cu soția sa, Eufrosina) au fost nu doar contemporani cu domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, dar l-au şi cunoscut pe acesta. Ctitorii vechi de la Tăuteşti, chiar dacă nu au împărtăşit întru totul viziunea lui Alexandru Ioan Cuza despre calea pe care țara o avea de urmat, s-au asemănat în ceea ce era cu adevărat important, anume prin grija pentru semenii lor mai umili, pentru ţăranii care trudeau de veacuri muncind pământul şi pentru creşterea şi educaţia copiilor lor”, a mai spus preotul Chiriac. De Ziua Unirii, fiii satului și susținătorii lor  se vor reuni la Centrul Cultural Tăutești pentru a susține educașia românească prin tradițiile ei, prin oamenii ei, dar mai ales pentru a susţine ceea ce, şi în urmă cu aproape 100 de ani, tăuteştenii îşi doreau, și anume 3 km de drum bun care să le deschidă calea către viitor.

Biserica din satul Tăutești, alături de ctitorul Adrian Gabriel Eţcu, soția, Cristina, şi fiul lor, Dacian, împreună cu Asociația „Rediu lui Tătar”, reprezentată de Marius Chelcu, vă invită la un spectacol de muzică şi dans românesc ce se va încheia cu un festin culinar boieresc, cu bucate aidoma celor din vremea Unirii, la o adunare într-o zi mare, în amintirea înaintaşilor noştri şi cu gândul la viitorul copiilor noştri.

Întâlnirea are şi un al doilea scop caritabil, invitații fiind rugați să sprijine inițiativa Centrului Cultural Tăutești, în parteneriat cu Asociația „Rediu lui Tătar”, pentru strângerea sumei de 20.000 lei ce vor fi folosiți la achiziționarea/confecţionarea a 20 de costume populare românești, autentice, din comuna Rediu. Costumele vor fi destinate nou-înfiinţatului Ansamblu Folcloric „Rediu lui Tătar”, format din copii din comună. La evenimentul dedicat Zilei Unirii vor participa, alături de reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, și ai administraţiei judeţene şi locale, cvintetul „Tradiții Rediu”, format din 5 instrumentişti profesionişti, solişti ai Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, copiii soliști din Ansamblul „Rediu lui Tătar”, interpreții de muzică populară Beatrice Duca și Ștefan Deaconiţa și eleva Lorena Bulei.

În același cadru va fi amenajată o expoziţie de costume populare, specifice zonei folclorice Iaşi, organizată de dna Marinela Scutaru, la care se adaugă piesa de rezistență, anume un costum popular de femeie care s-a purtat la Rediu în urmă cu 70 de ani, păstrat de dna Rodica Molociniuc şi preluat de la mama ei, Măndiţa Ilenescu (născută în anul 1909), care a cusut acest costum. La final, invitații sunt așteptați la un festin boieresc, pentru care bucătarii vor așterne pe mese borş de cocoş, fasole la ceaun, turte la ceaun, hulubi la ceaun, toate însoțite de vin fiert. „Bucatele pe care le vom gusta sunt luate cu meşteşug de cei doi maeștri bucătari dintr-o carte scrisă de doi fruntaşi ai înfăptuirii UNIRII, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, intitulată 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti. Aceasta a fost publicată prima dată la Iaşi, în anul 1841, adică în urmă cu 182 de ani, tocmai anul în care Dimitrie Cantacuzino-Paşcanu ridica la Tăuteşti biserica mare ca o mănăstire, ale cărei ultime cărămizi le mai vedem, și astăzi, în curtea bisericii, a spus istoricul Marius Chelcu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" al Academiei Române.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei