Relatia Isarescu colaborator si ofiter acoperit -CNSAS: O decizie mai veche, demontata acum de Colegiul institutiei. Documente
Dimensiune font:
Colaborarea lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR de 30 de ani, cu Securitatea a fost investigata de CNSAS in 2002, atunci cand institutia i-a dat acestuia un verdict de necolaborare. Arhiva CNSAS se completeaza insa periodic, date si informatii noi sunt primite constant de la detinatorii traditionali de arhive, iar CNSAS nu a avut dreptul de a face o reverificare pana anul trecut, odata cu o modificare a legii dupa care institutia functioneaza.
Ziare.com anunta, luni, in exclusivitate, ca seful BNR din ultimii 30 de ani, guvernatorul Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat saptamana trecuta nota prin care ii este consemnata aceasta calitate, scria Ziare.com luni.
Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a sesizat Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a refuzat la acel moment sa comenteze informatia, precizand ca este o chestiune personala a guvernatorului si nu una institutionala care sa implice Banca Centrala.
A doua zi, marti, Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii lui Isarescu, afirma ca Isarescu a primit inca din 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, verdict reconfirmat cativa ani mai tarziu.
Ziare.com explica astazi cum a ajuns CNSAS la a-si contrazice vechea decizie.
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Cererea de reverificare a fost depusa dupa ce, cateva luni mai devreme, Parlamentul modificase un detaliu din legea dupa care CNSAS functioneaza. Pana la acel moment, nefiind intr-o pozitie care sa permita verificarea la cerere, lui Isarescu i se aplica legea veche, conform careia, odata verificat, verdictul ramanea acelasi indiferent de datele noi ajunse intre timp in arhiva CNSAS.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr. 187/1999, verificarea la cerere a domnului Constantin Mugurel (fiul lui Constantin si Haritina, nascut la data de 01.08.1949, in Dragasani, jud. Valcea, indeplinind functia de Guvernator Banca Nationala a Romaniei", se arata in documentele CNSAS transmise jurnalistului Ziare.com, in cadrul corespondentei amintite.
Printre aceste aceste acte referitoare la verificarea de la inceputul anilor 2000 facuta pe numele lui Mugur Isarescu sunt si doua adrese ale SRI, din octombrie si noiembrie 2000, "conform carora Isarescu Constantin Mugurel nu figureaza in evidentele lor cu cu dosar de urmarire sau/si de colaborator".
Raspunsul CNSAS
Conform raspunsului CNSAS la solicitarea de verificare a lui Isarescu inaintata, anul trecut, de jurnalistul Ziare.com, "pe numele domnului Constantin Mugurel Isarescu, nascut la 01.08.1949, in Dragasani, judetul Valcea, a fost emisa de Colegiul CNSAS, in conditiile legale in vigoare din acea perioada, decizia nr. 40/21/05.2002, mentinuta si in cursul anului 2008".
Deci Mugur Isarescu a fost verificat in 2002 in arhivele CNSAS si, in baza documentelor existente atunci in aceste arhive, nu existau date care sa indice, conform legii, colaborarea sa cu fosta Securitate.
Asa cum arata CNSAS, decizia din 2002 a fost mentinuta si in 2008, negasindu-se documente suplimentare relevante.
Doar ca, pe langa aceste documente, in raspunsul CNSAS mai apare un detaliu.
In primul dintre documentele prezentate mai sus, CNSAS confirma petentului - jurnalistul ziare.com, atunci la Newsweek Romania, Ramona Ursu - ca CNSAS a demarat reverificarea lui Isarescu (paragraful al doilea) si ca (paragraful al treilea) ii va comunica acestuia rezultatul reverificarii imediat ce acest proces va fi incheiat.
Conform procedurii interne de comunicare, institutia ii transmite apoi petentului si rezultatul verificarii anterioare a persoanei de interes, in acest caz Mugur Isarescu, adica verificarea din 2002, mentinuta si in 2008 (restul documentelor de mai sus).
Pe aceste documente se bazeaza consilierul Adrian Vasilescu atunci cand afirma ca Isarescu nu a colaborat cu Securitatea, ba chiar ca are adeverinte de la CNSAS in acest sens.
Contactat de Libertatea, Vasilescu a fost intrebat daca pozitia lui Mugur Isarescu este in continuare aceea ca nu a colaborat cu Securitatea. Consilierul lui Isarescu a raspuns cu un "da" hotarat, apoi a explicat: "aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care se confirma ca nu a colaborat cu Securitatea".
"(Isarescu, n.r.) a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare", a intarit Vasilescu.
"E o adeverinta la dosar, mai are inca una in 2002 si inca una dupa 2002 prin care CNSAS confirma sau admite ca nu a fost colaborator al fostei Securitati", a continuat acesta.
Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca a existat o cerere adresata catre CNSAS de "un cetatean al tarii, cu drept constitutional de petitie", care a cerut "sa se reanalizeze calitatea de colaborator sau necolaborator al Securitatii a cetateanului Mugur Isarescu".
"Nu are importanta cine este cel care a sesizat, din ce motive a facut-o... Astea sunt chestiuni care raman colaterale", a tinut sa sublinieze Adrian Vasilescu.
Este vorba despre avocatul Piperea, care a fost primul care a anuntat public ca a cerut, anul trecut, reverificarea lui Isarescu din punct de vedere al colaborarii cu Securitatea, imediat dupa ce legea a fost modificata in Parlament pentru a permite fix aceasta reverificare.
Odata cu fiecare verificare facuta, cercetatorii CNSAS au acces la documente nou aparute in arhiva institutiei, acte care ajung treptat de la alte structuri ale statului (SRI, SIE, MAI, MApN etc) care sunt detinatori de arhive ale fostei Securitati.
Doar anul trecut, de exemplu, SRI a trimis un camion cu documente catre CNSAS, acte apartinand fostei Securitati.
Astfel au ajuns cercetatorii CNSAS sa aiba acum argumente pentru a-si contrazice decizia de necolaborare data in urma cu 18 ani in cazul lui Isarescu
O adeverinta eliberata la o anumita data de CNSAS, prin care este atestat faptul ca o persoana nu a colaborat cu Securitatea, poate fi demontata tot de CNSAS, la o noua verificare a aceleiasi persoane, facuta dupa doar o zi, daca in ziua respectiva, de exemplu, in arhiva CNSAS ajung documente noi si relevante pentru acel dosar, care au apartinut fostei Securitati, au explicat, pentru ziare.com, surse din institutie.
In aceste conditii a fost luata, asadar, decizia de saptamana trecuta in cazul colaborarii cu Securitatea a lui Isarescu:"Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", asa cum se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului.
In urma cu trei ani, Romania Libera a scris, sub semnatura lui Petru Zoltan, ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole".
Cateva zile mai tarziu, Pressone scria, sub semnatura Emiliei Sercan, ca Isarescu ar fi fost chiar ofiter acoperit al serviciilor secrete romanesti, activand in cadrul Institutului de Economie Mondiala.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau