Relatia Isarescu colaborator si ofiter acoperit -CNSAS: O decizie mai veche, demontata acum de Colegiul institutiei. Documente

SRI  2847

Dimensiune font:

| 17-06-2020 15:17

 Colaborarea lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR de 30 de ani, cu Securitatea a fost investigata de CNSAS in 2002, atunci cand institutia i-a dat acestuia un verdict de necolaborare. Arhiva CNSAS se completeaza insa periodic, date si informatii noi sunt primite constant de la detinatorii traditionali de arhive, iar CNSAS nu a avut dreptul de a face o reverificare pana anul trecut, odata cu o modificare a legii dupa care institutia functioneaza.

Ziare.com anunta, luni, in exclusivitate, ca seful BNR din ultimii 30 de ani, guvernatorul Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati. Colegiul institutiei a aprobat saptamana trecuta nota prin care ii este consemnata aceasta calitate, scria Ziare.com luni.

Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a sesizat Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a refuzat la acel moment sa comenteze informatia, precizand ca este o chestiune personala a guvernatorului si nu una institutionala care sa implice Banca Centrala.

A doua zi, marti, Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii lui Isarescu, afirma ca Isarescu a primit inca din 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, verdict reconfirmat cativa ani mai tarziu.

Ziare.com explica astazi cum a ajuns CNSAS la a-si contrazice vechea decizie.

In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.

Cererea de reverificare a fost depusa dupa ce, cateva luni mai devreme, Parlamentul modificase un detaliu din legea dupa care CNSAS functioneaza. Pana la acel moment, nefiind intr-o pozitie care sa permita verificarea la cerere, lui Isarescu i se aplica legea veche, conform careia, odata verificat, verdictul ramanea acelasi indiferent de datele noi ajunse intre timp in arhiva CNSAS.

O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.

Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr. 187/1999, verificarea la cerere a domnului Constantin Mugurel (fiul lui Constantin si Haritina, nascut la data de 01.08.1949, in Dragasani, jud. Valcea, indeplinind functia de Guvernator Banca Nationala a Romaniei", se arata in documentele CNSAS transmise jurnalistului Ziare.com, in cadrul corespondentei amintite.

Printre aceste aceste acte referitoare la verificarea de la inceputul anilor 2000 facuta pe numele lui Mugur Isarescu sunt si doua adrese ale SRI, din octombrie si noiembrie 2000, "conform carora Isarescu Constantin Mugurel nu figureaza in evidentele lor cu cu dosar de urmarire sau/si de colaborator".

Raspunsul CNSAS

Conform raspunsului CNSAS la solicitarea de verificare a lui Isarescu inaintata, anul trecut, de jurnalistul Ziare.com, "pe numele domnului Constantin Mugurel Isarescu, nascut la 01.08.1949, in Dragasani, judetul Valcea, a fost emisa de Colegiul CNSAS, in conditiile legale in vigoare din acea perioada, decizia nr. 40/21/05.2002, mentinuta si in cursul anului 2008".

Deci Mugur Isarescu a fost verificat in 2002 in arhivele CNSAS si, in baza documentelor existente atunci in aceste arhive, nu existau date care sa indice, conform legii, colaborarea sa cu fosta Securitate.

Asa cum arata CNSAS, decizia din 2002 a fost mentinuta si in 2008, negasindu-se documente suplimentare relevante.

Doar ca, pe langa aceste documente, in raspunsul CNSAS mai apare un detaliu.

isarescu 1

 

Isarescu 2

 

Isarescu 3

 

Isarescu 4

 

Isarescu 5

 

Isarescu 6



In primul dintre documentele prezentate mai sus, CNSAS confirma petentului - jurnalistul ziare.com, atunci la Newsweek Romania, Ramona Ursu - ca CNSAS a demarat reverificarea lui Isarescu (paragraful al doilea) si ca (paragraful al treilea) ii va comunica acestuia rezultatul reverificarii imediat ce acest proces va fi incheiat.

Conform procedurii interne de comunicare, institutia ii transmite apoi petentului si rezultatul verificarii anterioare a persoanei de interes, in acest caz Mugur Isarescu, adica verificarea din 2002, mentinuta si in 2008 (restul documentelor de mai sus).

Pe aceste documente se bazeaza consilierul Adrian Vasilescu atunci cand afirma ca Isarescu nu a colaborat cu Securitatea, ba chiar ca are adeverinte de la CNSAS in acest sens.

Contactat de Libertatea, Vasilescu a fost intrebat daca pozitia lui Mugur Isarescu este in continuare aceea ca nu a colaborat cu Securitatea. Consilierul lui Isarescu a raspuns cu un "da" hotarat, apoi a explicat: "aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care se confirma ca nu a colaborat cu Securitatea".

"(Isarescu, n.r.) a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare", a intarit Vasilescu.

"E o adeverinta la dosar, mai are inca una in 2002 si inca una dupa 2002 prin care CNSAS confirma sau admite ca nu a fost colaborator al fostei Securitati", a continuat acesta.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca a existat o cerere adresata catre CNSAS de "un cetatean al tarii, cu drept constitutional de petitie", care a cerut "sa se reanalizeze calitatea de colaborator sau necolaborator al Securitatii a cetateanului Mugur Isarescu".

"Nu are importanta cine este cel care a sesizat, din ce motive a facut-o... Astea sunt chestiuni care raman colaterale", a tinut sa sublinieze Adrian Vasilescu.

Este vorba despre avocatul Piperea, care a fost primul care a anuntat public ca a cerut, anul trecut, reverificarea lui Isarescu din punct de vedere al colaborarii cu Securitatea, imediat dupa ce legea a fost modificata in Parlament pentru a permite fix aceasta reverificare.

Odata cu fiecare verificare facuta, cercetatorii CNSAS au acces la documente nou aparute in arhiva institutiei, acte care ajung treptat de la alte structuri ale statului (SRI, SIE, MAI, MApN etc) care sunt detinatori de arhive ale fostei Securitati.

Doar anul trecut, de exemplu, SRI a trimis un camion cu documente catre CNSAS, acte apartinand fostei Securitati.

Astfel au ajuns cercetatorii CNSAS sa aiba acum argumente pentru a-si contrazice decizia de necolaborare data in urma cu 18 ani in cazul lui Isarescu

O adeverinta eliberata la o anumita data de CNSAS, prin care este atestat faptul ca o persoana nu a colaborat cu Securitatea, poate fi demontata tot de CNSAS, la o noua verificare a aceleiasi persoane, facuta dupa doar o zi, daca in ziua respectiva, de exemplu, in arhiva CNSAS ajung documente noi si relevante pentru acel dosar, care au apartinut fostei Securitati, au explicat, pentru ziare.com, surse din institutie.

In aceste conditii a fost luata, asadar, decizia de saptamana trecuta in cazul colaborarii cu Securitatea a lui Isarescu:"Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", asa cum se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului.

In urma cu trei ani, Romania Libera a scris, sub semnatura lui Petru Zoltan, ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole".

Cateva zile mai tarziu, Pressone scria, sub semnatura Emiliei Sercan, ca Isarescu ar fi fost chiar ofiter acoperit al serviciilor secrete romanesti, activand in cadrul Institutului de Economie Mondiala.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Învățământul preuniversitar are nevoie, obligatoriu, de o reformă profundă”
21/11/2024 17:15

* consideră profesorul iesean Sergiu Enea, inspector general adjunct in cadrul ISJ, care candidează pentru un mandat de senator la alegerile parlamentare din decembrie Profesor cu un nivel ridicat de experti ...

Congresmen american: Biden a comis “un act de război neconstituțional” și “poate fi pus sub acuzare”. Mai mulți aliați ai lui Trump avertizează privind riscul declanșării unui “al Treilea Război Mondial”
21/11/2024 09:38

Potrivit congresmenului Thomas Massie, presedintele Joe Biden a incălcat Constitutia SUA si trebuie pus sub acuzare pentru că a autorizat folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de actiune, f ...

CTP avertizază că istoria se repetă: „Iliescu=Ciolacu; V. Tudor=Simion; Isărescu şi Stolojan=Ciucă, Lasconi, Geoană”. Cine ar putea face diferenţa
21/11/2024 08:06

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a publicat, miercuri cateva reflecţii asupra alegerilor prezindenţiale de duminică, in contextul in care in cadrul dezbaterii organizate cu şase dintre candidaţii la Pre ...

Ilie Bolojan, poziție total diferită față de Nicolae Ciucă: Nu exclude o nouă alianță PNL-PSD
21/11/2024 08:03

Actualul presedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a dat in scris faptul că liberalii nu vor mai face aliantă cu PSD. In schimb, Ilie Bolojan, cel care a fost nominalizat pentru functia de premier de către 3 partid ...

Cătălin Drulă: PNL este o instituţie capturată, s-a dat o lovitură de stat militară, acolo
21/11/2024 08:02

Fostul preşedinte al USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, despre o viitoare colaborare cu PNL, că Elena Lasconi a spus că işi doreşte cu un PNL care nu va mai fi condus de Nicolae Ciucă, el arătan ...

Traian Băsescu, când a auzit despre Mircea Geoană: Hă, hă, hă! Dacă-l zdrucin puțin își pierde busola
21/11/2024 08:00

Fostul presedinte Traian Băsescu a izbucnit in ras cand a fost intrebat ce sanse are Mircea Geoană să intre in turul II la alegerile prezidentiale. Băsescu sustine că Mircea Geoană este un om politic foar ...

Traian Băsescu explică mizele retragerii lui Ludovic Orban: Jocul se schimbă din acest punct
21/11/2024 07:58

Fostul presedinte Traian Băsescu, cel despre care se zvoneste că l-a convins pe Ludovic Orban să se retragă din cursă si să o sustină pe Elena Lasconi, sustine că prin această mutare prezidentiabilul U ...

Grindeanu îl persiflează pe Ciucă, după convorbirea Ciolacu - Trump: 'De ce nu e bine, Bunelule?'
21/11/2024 07:56

Prim-vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu, a reactionat, marti seară, după ce candidatul PNL la alegerile prezidentiale, Nicolae Ciucă, a apreciat că nu i se pare potrivit să discuti cu Donald Trump inain ...

Parlamentul European a înlăturat blocajul: Roxana Mînzatu devine comisar european
20/11/2024 19:26

Parlamentul European a fost de acord să aprobe toate cele sapte nominalizări de comisari europeni, punand capăt săptămanilor de blocaj intre factiunile politice ale UE cu privire la componenta viitoarei Co ...

Cadou înainte de Crăciun: FT a anunțat data la care România intră în Schengen
20/11/2024 18:22

  Austria se pregăteste să aprobe ca Romania si Bulgaria să obtină acces deplin la Spatiul Schengen. Autoritătile de la Viena vor să renunte la dreptul de veto in ceea ce priveste con ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei