O ieşeancă în Etiopia

default

Dimensiune font:

| 05-01-2013 05:00

* Luminţa Prisecaru este o tânără care a decis să părăsească confortul oraşului în care s-a născut pentru a-i ajuta pe alţii * aceasta a plecat în urmă cu câţiva ani în Etiopia pentru a sprijini una dintre comunităţile de acolo să-şi construiască şi să utilizeze propriul alfabet * acomodarea cu o limbă şi o cultură cu totul nouă a fost un proces inedit pentru tânăra ieşeancă, obişnuită cu un cu totul alt stil de viaţă

De mai bine de patru ani a părăsit confortul casei sale din Iaşi pentru a-i ajuta pe cei cu care viaţa nu a fost la fel de darnică. La mai puţin de 30 de ani Luminiţa Prisecaru a avut curajul şi chemarea de a păşi într-o lume străină şi de a încerca să fie mai „om” decât mulţi alţii. După luni întregi de pregătiri şi rugăciuni, tânăra ieşeancă a luat drumul Etiopiei. O ţară pe cât de fermecătoare pe atât de necunoscută şi periculoasă i-a devenit a doua casă tinerei care a plecat acolo cu un scop bine determinat: cel de a ajuta la construirea primului alfabet al unei comunităţi din ţara africană. „Unii numesc aceasta misiune .Cred că şi eu o pot numi aşa! De obicei misionar e cel ce are o misiune – o misie de îndeplinit! Aceasta se poate întâmpla aproape sau departe! Mai cred că Dumnezeu are o astfel de misie pentru fiecare dintre noi! Ce m-a determinat? E pura curiozitate de a vedea ce are Dumnezeu de făcut în mine şi poate mai apoi prin mine. De ce Etiopia ? Sunt membră a organizaţiei internaţionale Summer Institute of Linguistics şi împreună cu ei am luat decizia de a veni în această ţară! Motivele au fost poate mai puţin mistice: costul vieţii aici e destul de mic şi clima nu e foarte fierbinte, capitala Etiopiei e aşezată pe înălţimi la 2.500 de metri”, spune Luminiţa.
Acomodarea sa în ţara căreia încă îi mai spune „casă” nu a fost simplă. Obiceiurile şi tradiţiile care alcătuiesc, de fapt, un popor sunt cu totul diferite de cele pe care ieşeanca le cunoştea înainte de plecare. „Obiceiurile şi tradiţiile unui popor sunt de cele mai multe ori ascunse şi nu prea uşor de observat de un ochi superficial! Sunt câteva lucruri pe care le-am observat. De exemplu, cred pentru etiopieni salutul e un lucru foarte important! Trebuie să îţi iei timp să îi saluţi cum se cuvine de fiecare dată când îi întâlneşti! Şi nu e uşor! Formula de salut întotdeauna se schimbă în funcţie de momentul zilei, ca ţi în limba română, dar şi în funcţie de vârsta şi genul persoanei căreia i te adresezi! Trebuie să înveţi că înainte de orice altceva trebuie să îţi iei timp pentru a-i saluta! De obicei limba reflectă lucrurile importante din cultura respectivă. Salutul în limba amharică reflectă importanţa relaţiilor. Aici eşti cântărit după felul cum ştii să ai prieteni”, povesteşte ieşeanca.
Împiedicaţi să aibă propria limbă
Organizaţia Summer Institute of Linguistics în cadrul căreia activează şi Luminiţa oferă în primul rând susţinere academică comunităţilor lingvistice care îşi doresc să îşi dezvolte propria limbă. Etiopia este o ţară mare, a cărei suprafaţă este de 5 ori mai mare decât cea a României, cu o populaţie de 3 ori mai numeroasă. Pe teritoriul Etiopiei sunt vorbite aproape 60 de limbi diferite. Din motive politice, până acum aproape 20 de ani aceste comunităţi nu au fost încurajate să îşi dezvolte propria cultură şi limba. Noua Constituţie acum permite acest lucru. „S.I.L. Lucrează în parteneriat cu guvernul Etiopiei şi cu alte organizaţii partenere pentru a oferi sprijin. În anumite situaţii acest ajutor poate să însemne realizarea unui alfabet în cazul în care comunitatea îşi doreşte o limbă scrisă. Urmează mai apoi realizarea materialelor pentru alfabetizare. Specialişti UNESCO şi SIL, cu multă experienţă în domeniu, au constatat că este mult mai eficient să fie făcută şcoala primară în limba maternă. Limba amharică tinde să fie limba oficială a Etiopiei şi este predată în toate şcolile de stat. Este însă o limba dificilă şi prea puţini copii o ştiu suficient de bine pentru a începe şi termina cu succes clasa întâi predată în această limbă”, explică Luminiţa.
După ce a studiat primul an de limbă amharică, în capitala Etiopiei, ieşeanca s-a mutat în partea de sud-vest a ţării, la grupul lingvistic Gawada-Gobeze. „Lideri ai comunităţii au cerut ajutor în realizarea unui alfabet. Acesta este realizat deja însă doar 1% din totalul populaţiei de aproape 50.000 de locuitori îl folosesc. Acum au cerut ajutor în realizarea unor materiale de alfabetizare şi traducere”, susţine ieşeanca.
Viaţa în Etiopia a fost o mare şi inedită schimbare pentru tânăra obişnuită cu confortul pe care îl oferă un oraş european. „În primul rând viaţa din capitală e mult mai scumpă. Preţurile sunt asemănătoare cu cele de acasă şi anumite părţi ale oraşului arată foarte western, că poţi să uiţi că eşti în Etiopia! Se construieşte foarte mult în întreaga ţară. În Addis Abeba se construieşte intens, străzi şi alei foarte frumoase din cărămidă roşie şi se instalează lumini pe străzi! Şi e o ironie de fapt ... nu cred că vor fi folosite vreodată, cel puţin până acum încă nu le-am văzut deschise. O zi avem curent şi una nu. Se face economie de energie electrică pentru a o putea exporta în Kenia, nu mă întrebaţi de ce. E pur şi simplu aşa”, spune tânăra. Aceasta a găsit şi similarităţi cu ţara din care provine. „Cred că în multe situaţii Etiopia se aseamănă cu noi. Au fost şi ei o ţară comunistă şi au avut un dictator. Perioada de tranziţie pare că nu se va mai termina niciodată. Este o societate care se bazează în primul rând pe agricultură şi mai ales pe agricultura de subzistenţă. Din aceste motive, bunăstarea etiopianului de rând depinde foarte mult de anotimpul ploios. Dacă nu plouă suficient recolta din anul respectiv este compromisă. Acesta cred că este un lucru diferit şi greu de imaginat pentru noi, cei din culturile vestice: cum este să nu ai mâncare suficientă”, povesteşte Luminiţa.
„Injera” cea de toate zilele
Pentru a se integra mai bine în societatea etiopiană, Luminiţa a început să şi gătească tradiţional. „Tradiţional, mâncarea de fiecare zi este injera ba wot. Injera este făcută din făină de teff, o cereală specifică zonei, care se lasă la fermentat cel puţin o zi, în funcţie de cât de acră vrei să fie la gust. Aluatul este asemănător celui de clătită pe care îl torni pe o plită fierbinte, care se numeşte mâtat. Nu e lucru uşor să mănânci injera şi e şi mai greu dacă încerci să o faci. Încă învăţ să fac aceasta pentru că secretul e în a turna aluatul în cercuri cât mai perfecte pe plita aceea fierbinte. Ale mele nu sunt chiar cercuri , la final arata mai mult ca nişte flori-spre amuzamentul deplin al prietenei mele Baius care mă învaţă să fac toate acestea. Injera se mănâncă cu wot - sos făcut din vegetale sau carne dacă ai, şi multe condimente. Condimentul preferat este berbere- o boia de ardei amestecată cu alte condimente uscate şi frumos mărunţite. Mâncarea este condimentată dar şi foarte aromată. Seara, aproape de la fiecare casă poţi auzi femeile care taie ceapa, un ingredient obligatoriu, şi poţi simţi mirosul de berbere. Am mai remarcat că acesta este cuvântul folosit în rugăciunea Tatăl Nostru, acolo unde noi ne rugăm dă-ne noua pâinea noastră cea de toate zilele- ei se roagă pentru injera. Au şi pâine dar aceasta se mănâncă la sărbători speciale”, spune Luminiţa.
Povestea ieşencei pe tărâmuri etiopiene nu se sfârşeşte, însă, aici, precum nu s-a sfârşit nici lucrarea sa. Îndrăgostită de oamenii şi de ţara care a adoptat-o, aceasta va rămâne în Etiopia atâta timp cât va putea fi de ajutor comunităţii de acolo.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei