Celulele care oferă imunitate împotriva COVID
Dimensiune font:
Ultimele cercetări arată că imunitatea dobândită, care ne protejează față de agenții infecțioși prin intermediul limfocitelor T, este prezentă la majoritatea adulților care au avut COVID, la șase luni de la infectarea inițială, relatează The Economist, citat de descoperă.ro. În ultimul an, multe studii au arătat că nivelurile de anticorpi pot scădea în primele câteva luni de după infectare. Anticorpii sunt părți ale sistemului imunitar care atacă virusul direct. Ei au un rol hotărâtor în orice protecție pe termen lung împotriva reinfectării. Cu toate acestea, anticorpii, care formează sistemul imunitar înnăscut, nu sunt singurii care contribuie la refacerea stării de sănătate.
Un alt factor important este reprezentat de celulele T, care formează sistemul imunitar dobândit. În loc să atace direct virușii, celulele T atacă celulele infectate, pentru a opri reproducerea virusului. Până de curând însă, deși se bănuia că la aproape toți pacienții care au avut SARS-COV-2 organismul a creat celule T ca răspuns, înțelegerea semnificației acestora a fost destul de vagă.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că celulele T sunt mai greu de măsurat decât anticorpii.
Shamez Ladhani, un consultant epidemiolog la Public Health England, o agenție guvernamentală de protecție a sănătății, care a lucrat la o nouă cercetare pe termen lung a acestor celule, spune că a fost nevoie de aproape trei săptămâni pentru a număra celulele T la cei 100 de pacienți analizați în cadrul studiului său. Efortul a meritat însă, pentru că a aruncat o nouă lumină asupra duratei acestei forme de imunitate la Sars-Cov-2.
Ultimele cercetări arată că imunitatea dobândită, care ne protejează față de agenții infecțioși prin intermediul limfocitelor T, este prezentă la majoritatea adulților care au avut COVID, la șase luni de la infectarea inițială. Celulele T sau limfocitele T au un rol central în imunitatea mediată celular. Ele diferă de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezența unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafața membranei celulei. Ele sunt numite celule T, deoarece acestea se maturizează în glanda timus. Există mai multe subseturi de celule T, fiecare cu o funcție specifică. Toate celulele T provin din celulele stem hematopoietice din măduva osoasă. Aceste celule derivate din celule stem hematopoietice migrează în timus, unde se divid rapid, generând o populație mare de timocite imature. Timusul contribuie cu mai puține celule odată cu înaintarea în vârstă. Odată cu micșorarea treptată, cu aproximativ 3% pe an, a timusului la adult, există o scădere corespunzătoare a producției de limfocite T.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau