Cum s-a născut combinația Ctrl+Alt+Delete
Dimensiune font:
In primavara anului 1981, o echipa de ingineri de la IBM punea la punct proiectul unui nou program, care avea sa fie cunoscut sub numele Acorn. Atunci, programatorul principal si-a dat seama ca, pe masura ce tehnica informatica progreseaza, intervin tot mai frecvent erori si blocaje, care necesita repornirea sistemului.
Solutia la asemenea situatii in acea vreme era numai manuala. Repornirea manuala necesita un timp si efort, de care nu ne dam seama noi cei de acum, care anulam ferestre si resetam programe prin comenzi simple.
La o comanda simpla s-a gandit si programatorul firmei IBM David Bradly, comenteaza Mentalfloss. Acesta a introdus in tastatura un buton, capabil sa inchida imediat toate programele in lucru si sa reporneasca sistemul de la zero.
A fost un dezastru. Daca greseai tasta si se inchideau programele in mod nedorit, iti ramaneau lucrarile nesalvate si pierdeai acelasi timp ca si la inchiderea manuala, pana reporneai computerul.
Asa i-a venit lui David Bradly ideea sa introduca un al doilea buton. Sistemul primeste comanda numai daca ai apasat simultan pe ambele butoane.
Este de necrezut, dar si pornirea ambelor butoane se putea produce accidental, cu toate consecintele unei opriri nedorite. O situatie ridicol de simpla parea sa nu aiba solutie. Atunci i-a venit in minte programatorului cum poate fi stapanita tastatura fara drept de apel: cu trei butoane deodata.
Doua din ele le apasa cu mana stanga, iar cel de al treilea cu cea dreapta si totul simultan. Asa ceva nu poti manevra din neatentie, este chiar imposibil sa apesi trei butoane deodata cu ambele maini, decat daca esti hotarat intr-adevar sa anulezi comenzile anterioare.
Dar rezolvand astfel problema la acea data, programatorul n-a crezut ca apasarea tastelor Ctrl+Alt+Delete va deveni cea mai populara combinatie de taste din lumea calculatoarelor.
Lucrarile Alcorn au fost finalizate la timp si, in toamna lui 1981, in rafturile magazinelor a aparut noul PC al IBM. Specialistii se pregateau atunci ca noul model PC sa se vanda in 241.000 exemplare. Succesul la public al sistemului automat de repornire a urcat insa vanzarile la milioane de bucati.
Inventia Ctrl+Alt+Delete si-a cunoscut insa adevarate zile de glorie la inceputul anilor '90, cand PC-urile din intreaga lume s-au pomenit cu ceea ce numim "blue screen of death" (ecranul albastru - n.r.). La aparitia acestuia, n-aveai alta solutie, decat sa apesi Ctrl+Alt+Delete.
Cu aceasta combinatie, programatorul David Bradly a ajuns atat de cunoscut, incat la aniversarea a 20 ani ai IBM, s-a pomenit ca inventiei sale i se acorda mai multa importanta decat multor realizari, incomparabil mai laborioase.
A ramas in istoria firmei replica pe care a dat-o el atunci celor care ii aduceau elogii, in prezenta intregii conduceri a companiei: "E drept ca inventia am facut-o eu, dar celebra a facut-o seful meu, Bill Gates".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau