De ce râdem când suntem gâdilaţi
Dimensiune font:
30 de femei si barbati au fost gadilati, in numele stiintei, in Germania, pentru ca o echipa de cercetatori au vrut sa descopere de ce oamenii rad cand sunt gadilati si unde salasluieste, de fapt, gadilatul, in creierul uman.
Cercetatorii de la Universitatea din Greifswald (Germania) si de la universitatile elvetiene din Fribourg si Basel au efectuat un studiu la care au participat 30 de femei si de barbati care au fost gadilati, in scop stiintific, la picioare. Intre timp, li se efectua investigatia imagistica RMN pentru ca specialistii sa poata observa ce zone din creier se activeaza in momentul in care suntem gadilati.
Oamenii de stiinta au constatat ca in timpul gadilatului si al rasului necontrolabil, o regiune a creierului denumita operculul rolandic este activata. Aceasta are rol in miscarile muschilor fetei. Totodata, analizele au aratat ca atat rasul incontrolabil aparut pe fondul gadilatului, cat si rasul normal, controlabil, generat de o gluma spre exemplu, sunt asociate cu zone ale creierului care coordoneaza reactiile vocale emotionale, printre care se numara atat rasul, cat si plansul.
Cu toate acestea, doar rasul incontrolabil generat de gadilat activeaza si hipotalamusul, acea parte a creierului care are rolul de a coordona numeroase functii ale organelor interne.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta ca rasul de la gadilat activeaza si acea zona a creierului care este implicata in anticiparea durerii, fapt ce explica de ce intram in defensiva in momentul in care suntem gadilati. Totodata, aceasta forma de ras nu activeaza si “centrul placerii” din creier, asa cum se intampla cand radem cu pofta de la o gluma buna sau de la un moment amuzant.
Rezultatele cercetarii efectuate de specialistii celor trei universitati vor fi publicate in luna iunie in editia speciala a revistei “Cerebral Cortex”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau