Descoperire de excepţie la Observatorul Astronomic: Ne doream să ducem numele orașului Galați pe cer
Dimensiune font:
Două stele variabile, denumite Galați V1 și Galați V2, au fost descoperite la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii din municipiu, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al muzeului, Florin Matei.
Potrivit acestuia, cele două stele variabile au fost descoperite în luna septembrie de muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic și Alex Dumitriu, membru al Astroclubului 'Călin Popovici'.
Observațiile astronomice au fost realizate în luna august, cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm și camera CCD SBIG STL-6303e, iar analiza datelor a fost realizată în luna septembrie.
'În urma analizei datelor am descoperit faptul că două stele din constelațiile Cassiopeia și Andromeda sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile sunt stele a căror strălucire variază periodic, ele fiind de mai multe tipuri; în cazul nostru, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a căror variație este de ordinul orelor, iar variația este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor. Toate aceste date au fost raportate imediat către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO — American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea', a declarat Ovidiu Tercu.
Mai departe, cei doi descoperitori, Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu, au propus ca cele două stele să poarte numele orașului Galați, argumentând acest lucru. Această cerere a fost acceptată, iar celor două stele le-a fost acordată denumirea Galați V1, respectiv Galați V2 (V semnifică faptul că steaua este variabilă). Cele două stele sunt circumpolare, găsindu-se în constelațiile Cassiopeia și Andromeda și sunt vizibile pe tot parcursul anului deasupra orizontului din România.
'De foarte mult timp, eu și prietenul meu, Alex Dumitriu, ne doream să ducem numele orașului Galați pe cer. Am reușit acest lucru', a spus Ovidiu Tercu.
Din ceea ce se cunoaște, Galați V1 și Galați V2 sunt singurele stele cu nume românești, în afara de steaua Sanduleak—69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Acea stea a fost catalogată în Statele Unite ale Americii, de către astronomul american de origine română, Nicholas Sanduleak.
Descoperirea acestor stele variabile este o realizare integral românească, dintr-un observator astronomic din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau