GEM – proiectul care va modela toată biosfera, permiţându-ne să simulăm orice ecosistem de pe Terra
Dimensiune font:
Cercetătorii de la Microsoft Research Cambridge lucrează la conceperea primului model computerizat al biosferei, ceea ce va permite oamenilor de ştiinţă şi celor ce elaborează politici să simuleze orice ecosistem de pe Terra, oricât de mare sau de mic. Intitulat GEM – general ecosystem model – acest model reprezintă echivalentul biologic al modelelor climatice, care cuprind aspectele fizice şi chimice ale solului, oceanelor şi atmosferei, urmând să joace un rol crucial în elaborarea predicţiilor referitoare la schimbările climatice.
În acest moment, deciziile referitoare la conservarea speciilor sunt luate în urma unor studii limitate şi specifice, ce arată, de exemplu, declinul diversităţii păsărilor în zonele defrişate. Modelele de tip GEM ar putea cuprinde structura oricărui tip de ecosistem din lume prin simularea proceselor cheie, precum hrănire, reproducerea şi moarte. Folosind un astfel de model în savana africană, spre exemplu, ar simula toată biomasa tuturor plantelor, a animalelor care se hrănesc cu aceste plante, a carnivorelor care se hrănesc cu aceste animale şi aşa mai departe – modelând întreg lanţul trofic şi cuprinzând toate fluxurile de energie.
„Acum cinci ani, oamenii spuneau că este imposibil să construieşti un model global al ecosistemelor, pentru că sunt prea multe aspecte complexe sau incerte”, afirmă Stephen Emmott, şeful laboratorului din Cambdrige. „Dar acum am reuşit exact acest lucru, urmând să publicăm în curând studiile ştiinţifice care atestă rezultatele pe care le-am obţinut”, mai spune Emmott. Modelul a fost detaliat în prestigioasa revistă Nature, urmând să fie prezentat în cadrul unei întâlniri plenare a Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, organizaţie afiliată ONU.
Modelarea fiecărui organism dintr-un ecosistem este imposibilă, pentru că ar necesita prea multă putere computaţională, însă cercetătorii afirmă că pot obţine rezultate valide prin aplicarea unor reguli ce guvernează comportamentul indivizilor în grupuri.
Cea mai mare problemă în construirea unor modele GEM bune este obţinerea de date suficient de bune pentru a fi folosite în cadrul lor. Spre exemplu, nu există foarte multe date referitoare la distribuţia dimensiunilor corpurilor animalelor ce trăiesc în oceane, de la plancton la balene. De aceea, cercetătorii din cadrul Microsoft Research solicită guvernelor lumii să aloce mai multe fonduri eforturilor de colectare de date pentru GEM.
Cercetătorii din cadrul centrului de cercetare Microsoft colaborează cu specialiştii de la UN Environment Programme World Conservation Monitoring Centre. De asemenea, oamenii de ştiinţă au anunţat că modelul va fi disponibil întregii comunităţi ştiinţifice în mod gratuit, deşi a fost finanţat cu milioane de lire sterline de compania Microsoft.
„Sperăm că acest model va avea un efect similar celui avut de primul model climatic elaborat acum 40 de ani”, a concluzionat Emmott.
Surse: Financial Times, The Madingley Model
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau