Ochelarii inteligenți Google Glass, testați în România. VEZI aici ce știu să facă
Dimensiune font:
Printr-un Google Glass Hands-on am ajuns la concluzia ca acesti ochelari high tech sunt exact ce doreste producatorul: o unealta pentru entertainment si dezvoltare si, mai presus de asta, desigur, un dispozitiv unic si deosebit.
Am reusit sa ne jucam si noi cu mult vestitii ochelari si ne-am putut forma o impresie despre acest dispozitiv dupa care alearga toata lumea. Este un produs interesant, e primul lucru pe care il putem spune. Pe de alta parte, dispozitivul este exorbitant de scump, iar Google este cel care decide daca ii poti cumpara sau nu, in cazul in care esti dezvoltator de aplicatii. Este un produs atat de dorit si, totodata, atat de inaccesibil, incat pe piata neagra se vinde si cu fabuloasa suma de 10.000 dolari.
Probabil acest hype este vinovat de faptul ca nu am fost chiar atat de impresionati. Asadar, ne-am hotarat sa privim lucrurile obiectiv in acest Google Glass hands-on, iar prin lentila lui Glass imaginea este destul de… mica. Versiunea existenta la momentul actual pe piata este oarecum limitata. Multe din functiile pe care le promoveaza producatorul nu sunt inca disponibile si va mai dura ceva vreme pana cand vor fi lansate.
Ochelarii sunt disponibili pentru dezvoltatori, iar Advanced Mobile Applications, pe scurt AMA, ne-au oferit posibilitatea acestui Google Glass hands-on. AMA, firma romaneasca, se ocupa cu dezvoltarea de aplicatii si jocuri, in special pentru platforma Android, si are certificari impresionante pe partea de dezvoltare. Este o companie de succes, cu experienta bogata in acest domeniu, insa, asa cum piata dicteaza, din pacate, totul se petrece mai mult peste hotare.
Ca dispozitiv, ochelarii functioneaza cu o versiune modificata de Andoid. Totul se bazeaza pe o linie temporala, ce detine o serie de secvente denumite card-uri, asezate destul de intuitiv. Cele din partea stanga sunt cele prezente sau actiuni ce vor avea loc in viitor, iar cele din dreapta sunt actiuni, imagini, clipuri ce au avut deja loc. Astfel putem trece prin toate actiunile efectuate si revedea imaginile preluate sau clipurile rulate.
Ochelarii detin conectivitate la internet doar conectati prin Bluetooth la un telefon cu Android. Pot fi efectuate cautari pe internet, afisate aceste cautari, rulate clipuri video si imagini. Pot fi facute fotografii care vor fi trimise pe email (conectivitatea cu Facebook este inca oprita, insa functioneaza desigur cu Google+). Exista si posibilitatea apelurilor video, dar si functionalitatea GPS, tot prin conectare la telefonul mobil.
Prisma frontala, cea care afiseaza imaginile aproape de ochiul utilizatorului, este foarte bine gandita si poate fi ajustata pe orizontala. O mare parte din functii este accesibila prin comanda vocala, iar ochelarii raspund foarte rapid. Replica la comenzile vocale, primite doar de la utilizatorul purtator, se face prin detectarea vibratiilor craniului. Google Glass nu detine un microfon obisnuit, rama metalica dreapta avand acest rol.
Ochelarii sunt destul de usori, insa necesita ceva timp de acomodare pentru utilizator, ca mod de folosire. Interesant este ca pot fi pusi si peste ochelarii de vedere, daca este nevoie. Pe rama stanga, in partea din spate, se afla bateria, cu o autonomie de aproape o zi pentru utilizare normala, desi nu stiu prea bine cum s-ar explica asta in cazul acestui produs. Cert este ca in primele zile sau saptamani s-ar putea sa fie nevoie de incarcare de trei-patru ori pe zi.
Cei de la AMA au venit si cu o premiera: au dezvoltat un joc pentru Google Glass, instalat direct si care poate fi jucat prin atingerea zonei tactile a ochelarilor. In curand acest joc, precum si altele, vor putea fi controlate prin comanda vocala sau chiar miscari ale capului. Mai multe informatii despre activitatea AMA puteti gasi adresa www.ama-studios.com.
Un alt lucru interesant pe care l-am observat in cadrul Google Glass hands-on este ca ochelarii sunt capabili sa afiseze elemente de realitate augmentata prin citirea unui cod QR. Probabil aceasta este si directia in care se indreapta Google cu acest produs.
Google Glass este un produs al viitorului care deja exista in prezent. Ca orice inovatie, exista loc mult de imbunatatire. Oricum, impresia lasata este de uimire vizavi de nivelul la care a evoluat tehnologia.
GALERIE FOTO VIDEO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau