Tornada artificială ar putea fi viitoarea sursă de energie a omenirii
Dimensiune font:
O maşinărie care produce industrial tornade şi exploatează în mod controlat enorma energie a acestora ar putea fi un mijloc inedit de a produce, în viitor, energie curată şi foarte ieftină.
Atmospheric Vortex Engine (AVE), cum se numeşte instalaţia, a fost proiectată de un inginer canadian, Louis Michaud, care a reuşit recent să obţină o finanţare de la Breakout Labs pentru a construi un prototip.
Cum funcţionează AVE? Instalaţia împinge aerul cu presiune scăzută, încălzit cu ajutorul radiaţiei solare sau prin procese industriale, prin ţevi cu coturi, într-un cilindru. Astfel, se creează un curent rotaţional ascendent - un vârtej asemănător cu cel al unei tornade - de aer cald, cu presiune scăzută, care s-ar extinde până în troposferă, acea zonă a atmosferei unde aerul nu se mai răceşte odată cu creşterea altitudinii.
Mişcarea aerului de-a lungul gradientului de presiune din tornadă ar putea pune în mişcare mai multe turbine, care ar genera astfel curent electric.
Specialiştii Breakout Labs, care finanţează proiectul construirii prototipului, afirmă că, folosind AVE, costul generării energiei ar putea fi doar 3 cenţi pe kilowatt-oră, o instalaţie de 100 de metri putând produce aceeaşi cantitate de energie ca şi o termocentrală convenţională pe cărbune.
Sursa: Wired / Foto: Justin1569 at en.wikipedia, CC BY-SA 2.5
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau