Biblioteca Judeţeană „Gh. T. Kirileanu” Piatra Neamţ
Dimensiune font:
Oraşul Piatra Neamţ este o aşezare pitorească în zona de trecere de la dealuri la munţi, la poalele dealului Pietricica şi Cozla, în apropierea înălţimii cu versanţi abrupţi, Bâtca Doamnei.
Teritoriul actualului municipiu a fost locuit din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului au fost descoperite resturi de civilizaţie din epoca pietrei şlefuite, precum şi urme de civilizaţie dacică. Ptolemeu, în lucrarea sa Geographia, vorbeşte despre existenţa unei localităţi cu numele de Petrodava, poate viitoare aşezare, poate o altă cetate din împrejurimi. În epoca feudală, aici s-a dezvoltat o intensă activitate meşteşugărească, iar mai apoi acesta a devenit târg.
La început, între anii 1387- 1392, oraşul a fost menţionat în documente sub numele de Piatra lui Crăciun. Când Alexandru cel Bun făcea o danie Mănăstirii Bistriţa, acesta vorbea despre Casa lui Crăciun de la Piatra.
Un obiectiv deosebit al acestui oraş este edificiul Bibliotecii Judeţene „Gh. T. Kirileanu” - continuarea unei vechi tradiţii de peste 130 de ani de lectură publică în judeţul Neamţ.
Istoria bibliotecii se pare că începe în toamna anului 1935 când odată ajuns pe meleagurile natale, cărturarul Gheorghe Teodorescu Kirileanu îşi împlineşte dorinţa pe care o avea de a se stabili în oraşul Piatra Neamţ cu întreaga sa comoară de manuscrise, carte şi periodice a bibliotecii sale. Astfel, acesta a cumpărat un teren şi apoi a ridicat casa în care a locuit până la moartea sa din 13 noiembrie 1960.
În anul 1956, biblioteca a obţinut oficial caracter public prin actul de donaţie din data de 24 februarie. Atunci s-a decis să fie înfiinţată în casa sa o bibliotecă documentară care să fie de folos întregului popor. În realitate mulţi cititori interesaţi au primit cărţi încă de la începutul instalării cărturarului în Piatra Neamţ deoarece acesta era un om generos care îi ajuta pe toţi cei interesaţi de trecutul istoric şi cultural.
La sfârşitul anului 1960 numeroase manuscrise deţinute de către cărturar au fost preluate de către Biblioteca Academiei, pentru a fi ferite de „interesul special” al organelor Securităţii.
La începutul anului 1968, când România a fost reorganizată teritorial, şi regiunile şi raioanele de inspiraţie sovietică au fost desfiinţate, Piatra-Neamţ a devenit municipiul de reşedinţă al judeţului Neamţ.
Această schimbare desigur că a fost foarte bine venită pentru pitorescul oraş de munte care a resimţit astfel un plus de interes pentru dezvoltarea sa socială, economică şi culturală, autorităţile locale direcţionând în acest scop importante fonduri de investiţii.
Atunci autorităţile au ridicat noi construcţii printre care şi actualul sediu al bibliotecii care a fost ridicat chiar în Anul Internaţional al Cărţii, 1972. Aceasta a fost prima construcţie de bibliotecă publică în România după cel de-al doilea război mondial.
Cu timpul, biblioteca publică orăşenească a căpătat rang municipal şi, în martie 1974, a devenit Bibliotecă Judeţeană. Tot la această dată, fosta bibliotecă a cărturarului a încetat să mai fie bibliotecă de sine stătătoare şi colecţiile sale au fost mutate la noul sediu al Bibliotecii Judeţene funcţionând sub denumirea de Fondul Documentar „Gh. T. Kirileanu”.
După 1989, Biblioteca Judeţeană a cunoscut un intens proces de modernizare şi extindere a spaţiilor şi serviciilor. În anul 1991, Prefectura Judeţului Neamţ şi în anul 1992, Consiliul Judeţean Neamţ au finanţat realizarea unei extinderi a sediului Bibliotecii Judeţene Neamţ.
În anul 1992, când s-au împlinit 120 de ani de la naşterea lui Gheorghe Teodorescu Kirileanu, a fost sfinţită piatra temeliei noului local, iar biblioteca şi-a înscris pe frontispiciu numele ctitorului ei spiritual.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2700
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau