Ghidul muzeului Vatican

default

Dimensiune font:

| 21-11-2012 00:00

Vatican  micutul stat din capitala Italiei

Unul dintre cele mai interesante lucruri legate de vizitarea orasului Roma este acela ca iti ofera prilejul ca, pe langa Italia, sa intri intr-o tara total diferita. Fara a depasi granitele orasului. E vorba bineinteles despre Vatican, cea mai mica tara din lume. Chiar daca nu esti catolic (sau religios, in general), o zi petrecuta aici este una castigata si, totodata, una dintre cele mai interesante zile ale vietii. In fapt, numai in Muzeul Vatican poti petrece zile in sir.

 

Daca esti Papa, iti permiti sa colectionezi opere de arta cu adevarat impresionante. Pe langa asta, de-a lungul secolelor, Vaticanul a avut artistii sai oficiali care au creat capodopere in numele bisericii catolice. Vestea buna este ca autoritatile din Vatican ofera publicului larg posibilitatea vizionarii colectiei de arta a orasului, in Muzeul Vatican (“Musei Vaticani” in italiana). Vestea proasta este ca aceleasi autoritati nu fac foarte usor accesul la aceasta colectie in timpul sezonului de varf. Vom face o scurta incursiune acolo. Mai intai, sa vedem care ar fi motivele pentru care merita sa stai la o coada imensa ca sa intri in Muzeul Vatican.

 

Adunate in labirintul vast al Muzeelor Vatican (adesea referirea la acest loc se face la plural, pentru ca fiecare sectiune in parte e considerata un muzeu distinct), sunt comori din Egipt, Orientul Apropiat si Etruria (etruscii au fost inaintea romanilor in Italia), printre care sculpturi datand din vremuri de mult apuse. Si desigur, acolo este si Capela Sixtina, care are cel mai frumos tavan pictat din intreaga lume.

 


O vizita in Muzeul Vatican te imbogateste spiritual

 

Exista tablouri, tapiterii, ceramica, mozaic si sculpturi din fiecare era si din fiecare colt al pamantului. Sunt fresce ale vestitilor Rafael si Michelangelo. Tavanul Capelei Sixtine pictat de acesta din urma si zidul altarului reprezinta punctul final al turului prin Muzeul Vatican. Dar, evident, nu trebuie ratat nici restul muzeului. Nu te grabi. Frescele si exponatele de acolo nu pleaca nicaieri.

 

Informatii pentru vizitatorii Muzeului Vatican

 

Orar: Programul de functionare al muzeului te poate induce in eroare, deoarece el se schimba in functie de sezon, de zilele saptamanii, de sarbatorile din Vatican si (aparent) in functie de capriciile Papei. In general, usile muzeului se deschid dimineata, in jurul orei 8.30 iar ultimii vizitatori sunt acceptati in incinta intre 13.45 si 17.30 in functie de zi, ultimele bilete fiind vandute cu o ora inainte de inchidere. Muzeele sunt inchise duminica (cu exceptia ultimei duminici din luna), de Paste, pe 29 iunie si pe 25-26 decembrie, asta printre alte sarbatori de-a lungul anului.

 

Intrare: 15 euro pentru adulti, 8 euro bilet redus (pentru vizite organizate ale grupurilor de scolari sau de turisti, studentii sub 26 de ani, posesori de ID valabil si copiii sub 14 ani). In ultima duminica a fiecarei luni si de Ziua Mondiala a Turismului (27 septembrie), muzeele au intrarea libera pentru toata lumea. Vizitatorii cu handicap (si un insotitor) beneficiaza de intrare libera tot timpul, lucru valabil si pentru copiii sub 6 ani.

 

Cum sa ajungi acolo: Exista cateva autobuze in Roma care opresc aproape de Vatican si de acolo se ajunge imediat pe jos. Din centrul Romei poti lua unul din autobuzele 40,62 si 64. Linia de metrou A ajunge si ea aproape de Muzeul Vatican  – statia Cipro-Musei Vaticani este la 10 minute de mers pe jos.

 

Turul cu ghid al Muzeelor Vatican

 

Principalele obiective turistice din Vatican, Muzeele si Bazilica Sf. Petru iti pot lua o zi intreaga pentru a le vizita – mai ales daca tii cont de cozile la care trebuie sa stai pentru a putea intra. Daca iei insa un tur insotit de ghid, acesta te ajuta sa intri fara a pierde nimic din ce e important (mai ales ca ti se spune si de ce e important) si evitand cozile de la intrarea muzeului.

 


Cozile de-a lungul zidurilor sunt inevitabile

 

Candva, la Vatican se statea la coada la gramada, indiferent daca aveai rezervare pentru un tur sau nu – nu exista un sistem care sa permita intrarea separata pentru grupurile organizate. Din fericire, nu mai e cazul sa-ti faci griji din pricina asta.

 

In general, tururile orasului Vatican vor combina atat Muzeele Vatican cat si Bazilica Sf. Petru, unele cu pauza de pranz intre ele. Putin probabil ca vrei sa petreci mai putin de 5 ore in aceste locuri. Pare a fi o perioada lunga de timp, dar ambele obiective sunt imense si, practic, nu-ti dai seama cand zboara timpul. De o buna reputatie se bucura tururile Context Travel (sunt cateva in Vatican, in plus si in alte zone ale Romei si oriunde in Italia), dar mai sunt si altele la care poti face rezervare:

 

Turul de 3 ore la Muzeele Vatican si la Bazilica Sf. Petru – Numarul este limitat la 20 de persoane, ceea ce-ti asigura atentie sporita din partea ghidului. Iar daca iti faci rezervare dinainte, nu vei pierde timpul stand la coada!

 

Turul de jumatate de zi la Muzeele Vatican si la Bazilica Sf. Petru – Cele doua obiective pot fi coplesitoare, mai ales daca vii pentru prima oara aici, asa ca permite-i experimentatului ghid sa-ti arate drumul si sa-ti impartaseasca din istoria, arhitectura si politica Vaticanului. Ca bonus, eviti cozile (taxa de intrare se plateste pe loc).

 

Vaticanul intr-o zi (8 ore) – Este cel mai complet tur, care combina vizitarea Capelei Sixtine a lui Michelangelo, Galeriei Hartilor, Camerelor lui Rafael, Bazilicii Sf. Petru cu vizitarea celor mai importante bazilici din Vatican, printre care Santa Maria Maggiore, Saint John Laterna si Sf. Paul, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Este singurul tur al orasului Vatican care include toate bazilicile si Muzeele Vatican, oferindu-ti posibilitatea de a vedea totul intr-o zi! Numarul participantilor e limitat la 25.

 

Poti incerca o experienta asemanatoare, folosind si un ghid audio, care se imprumuta de la ghiseul de bilete al Muzeului Vatican sau descarcand de pe Internet un ghid dintre cele ale lui Rick Steves si, pentru ca poti procura biletele in avans, online, ai din nou sansa de a evita cozile lungi la intrare. Secretul consta in a planifica totul din timp.

 

Sfaturi pentru vizitatorii Muzeului Vatican

 

Muzeul Vatican este una dintre cele mai populare atractii din Roma, asa ca ar fi utile cateva sfaturi inainte de a vizita enorma si coplesitoarea colectie de arta.

 

Imbraca-te adecvat – Exista norme stricte pentru Bazilica Sf. Petru, iar daca vizitezi si biserica si muzeul intr-o singura zi, atunci trebuie sa alegi imbracamintea potrivita pentru ambele. A te imbraca adecvat in acest caz inseamna a nu avea umerii goi si a nu ti se vedea genunchii sau abdomenul, lucru valabil atat pentru barbati cat si pentru femei. In cazul in care consideri ca nu ai hainele potrivite, exista in jur comercianti care vand – nu e o gluma! – imbracaminte din hartie, pe care o poti pune peste hainele tale.

 

Nu incerca sa vezi chiar tot – Adevarul este ca si daca ai un ghid excelent si o multime de timp la dispozitie, tot nu vei putea vedea toate operele de arta si vestigiile istorice din Muzeul Vatican. Incercarea de a vedea totul te va duce la epuizare si iti va provoca dureri cumplite de picioare. Din aceasta cauza, recomandarea tuturor celor avizati este sa-ti iei un ghid – fie ca este un ghid virtual care sa te ajute sa parcurgi incinta si sa intelegi ceea ce vezi, fie ca e unul real, adica o persoana dupa care sa te tii. In oricare dintre situatii, poti fi sigur ca nu vei rata nimic din ceea ce e important, vei vedea piesele cu adevarat valoroase si, ceea ce e cel mai important, vei intelege importanta lor. Daca esti un adevarat iubitor de arta, vei opta probabil pentru un tur pe cont propriu sau vei planifica o reintoarcere aici pentru cateva zile, pentru a absorbi cat mai mult din ceea ce exista in Vatican.

 


Bazilica Sf. Petru nu trebuie ratata

 

Rezerva-ti biletele in avans – In 2008, Vaticanul a introdus in sfarsit vanzarile de bilete online, pentru a evita anumite probleme legate de cozile interminabile din sezonul de varf. Daca stii dinainte cand vei ajunge in Roma si in ce zi vrei sa vizitezi Muzeul Vatican, poti sa-ti cumperi biletele online. Vei primi un email de confirmare cu un cod de rezervare, pe care il vei printa si il vei prezenta la ghiseul de bilete in ziua vizitei. Vei avea nevoie si de un act de identitate cu poza, acelasi lucru fiind valabil si pentru studentii sau copiii pentru care ai cumparat bilete reduse. Exista o taxa pentru achizitionarea biletelor online, de 4 euro, dar merita daca vrei sa nu stai la coada si sa pierzi timp pretios.

 

Cei care nu-si pot procura bilete din timp si nu vor nici tur cu ghid, trebuie sa se pregateasca pentru a sta la coada, mai ales in sezonul de varf. Verile in Roma pot fi foarte fierbinti, iar coada la Muzeul Vatican se intinde afara si nu este intotdeauna la umbra. Asa ca ar fi bine sa ai la tine protectie solara si apa. Aseaza-te la coada devreme ca sa eviti asteptarea sub soarele crunt al dupa-amiezii.

 


Cumpara-ti bilet online sau ia un ghid organizat pentru a scapa de aglomeratia de la intrare

 

O modalitate usoara prin care poti evita cozile? Viziteaza muzeul in extra-sezon – Cozile la Muzeul Vatican in aceasta perioada vor fi mici sau inexistente, dar daca vremea e rece sau umeda, nu uita sa-ti iei o haina calduroasa sau o umbrela. Sau amandoua. Pentru orice eventualitate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei