Gradina Botanica Anastasie Fatu, Iasi
Dimensiune font:
Inceputurile primei Gradini Botanice din Romania se datoreaza medicului si naturalistului Anastasie Fatu care in anul 1856 fondeaza la Iasi o gradina in folosul studentilor sai. Din pacate nu s-a pastrat un plan din acea perioada care sa prezinte cum era structurata Gradina lui Anastasie Fatu insa aprecierile unora dintre contemporanii sai amintesc de existenta acesteia.
Gradina Botanica a fost mutata pe locul actual in 1963 acoperind o suprafata de aproximativ 100 ha. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sale este insasi pozitia pe care o ocupa, deoarece ii ofera o mare varietate de elemente geografice (mai multe forme de relief, tipuri de sol, etc) si conditii de mediu multiple in scopul cresterii plantelor indigene sau exotice.
Doua dintre functiile de baza pe care le indeplineste Gradina Botanica "Anastasie Fatu" sunt popularizarea si conservarea unui bogat fond genetic de plante. Pentru realizarea acestui lucru institutia este implicata atat pe plan didactic-educativ cat si stiintific. In plus, activitatea sa s-a extins in doua gradini botanice "satelit": una montana, la Potoci-Bicaz (Judetul Neamt) si alta pe litoralul Marii Negre, la Agigea (Judetul Constanta).
Gradina Botanica din Iasi este impartita in 12 sectii: Taxonomica, Complexul de Sere, Flora Globului, Flora si Vegetatia Romaniei, Didactica-Experimentala, Dendrologica, Biologica, Plante Utile, Ornamentala, Rozarium, Plante Memoriale, Recreere. Sectorul Flora si Vegetatia Romaniei este cel mai extins din gradina botanica, ocuapand o surprafata de 25 ha pe cei doi versanti ai vaii Podgoria Copou. In crearea acestuia s-a urmarit redarea etajelor de vegetatie existente in Romania iar prezentarea s-a facut pe provincii istorice.
Gradina Botanica din Iasi detine cea mai bogata colectie de trandafiri din tara, fapt dovedit prin cele circa 800 soiuri existente aici. De asemenea, aceasta mai detin impresionante colectii de crizanteme (469 soiuri), tufanele (70 soiuri), azalee si plante suculente.
Din anul 1991 in Gradina Botanica "Anastasie Fatu" exista o sectie amenajata pentru persoanele nevazatoare. Plantele din acest loc se remarca prin miros sau prin anumite particularitati ale frunzelor si sunt etichetate in alfabetul Braille.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau