Insula Popina
Dimensiune font:
Cu toţii ştim că România ascunde locuri mirifice, de o frumuseţe unică, ce îmbie la relaxare. Un astfel de loc este Insula Popina din judeţul Tulcea. Aceasta este situată în nordul lacului Razim, în imediata apropiere a amenajărilor piscicole Sarinasuf şi Iazurile din localitatea omonimă.
Insula Popina este electrizantă din punct de vedere al peisajului cu care aceasta bucură ochii turiştilor care aleg să petreacă aici timpul liber. Aceasta domină partea nordică a lacului Razim şi are o suprafaţă de aproximativ 98 de hectare. Din punct de vedere geologic, insula este parte componentă a Podişului Măcin, fiind un rest de grind continental stâncos din calcare mezozoice şi triasice.
Ţărmul de nord al insulei adăposteşte multe izvoare termale care sunt încă nestudiate, ceea ce îi conferă acesteia un interes ştiinţific deosebit. Cercetările au scos la iveală faptul că, în ultima perioadă glaciară, Popina a fost un deal înconjurat de ape odată cu ridicarea post-glaciară a nivelului Mării Negre, acum zece mii de ani.
În timpul neoliticului, litoralul de la lacul Sinoe şi până la insula Popina era vatră de formare şi evoluţie a civilizaţiei Hamangia, despre care se ştie că ar fi existat între anii 5000 şi 3000 î.Hr. Încă din antichitate, istoricul Ptolemeu menţionează prezenţa unei insule Eukon într-o descriere a unei lupte navale a romanilor cu geto-dacii din golful Helmyra. Unii istorici sunt de acord ca insula Helmyra este de fapt insula Popina de astăzi.
Insula Popina a fost între anii 1933 şi 1941 rezervaţie naturală, fiind plasată sub administraţia Institutului Bio-Oceanografic din municipiul Constanţa. În urma unei hotărâri din data de 2 mai 1994, insula a devenit zonă protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Vegetaţia insulei este una foarte bogată, fiind alcătuită din specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene - rogozuri şi stufărişuri. Tot aici putem întâlni plante subacvatice, precum nuferii.
Odată cu venirea primăverii, insula Popina devine adăpost pentru numeroase specii de păsări care vin din ţări îndepărtate cum ar fi Codobaturii care migrează din Congo. Aici mai pot fi întâlnite specii precum privighetoarea roşcată, ciocârlia de Bărăgan şi presura cu cap negru. Pe lângă păsări, aici îşi duc traiul numeroase nevertebrate cum ar fi păianjenul Văduva neagră şi miriapodul gigant Scolopendra cingulata.
Este important să ştiţi că insula Popina este singura din lume unde trăieşte cocoşul endemic. Nu putem trece cu vederea nici faptul că în anul 1985, cunoscutul regizor Ion Bostan a realizat un documentar despre Insula Popina, film ce se intitula „Balena de Piatră”.
În anul 2002 a fost editată colecţia de proză a Alexandrei Fenoghen cu titlul „Aproape poveşti”. În povestirea de un realism fantastic „Judecata”, câţiva tineri aflaţi pe Insula Popina surprind doi şerpi, prind unul dintre ei, îl judecă, îl condamnă şi îl omoară. Ei pleacă, apoi, la pescuit cu barca, arborând, în loc de steag, pielea şarpelui ucis. Toate acestea determină o serie de catastrofe ca o pedeapsă, poate, a tulburării unei ordini de început a lumii.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Insula Popina. Este un loc spectaculos care îmbie la reculegere şi calm şi poate face timpul petrecut aici de neuitat.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6628.
Sursa foto: ro.wikipedia.org (Spiridon Manoliu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau