Islanda – cum sa petreci 5 zile de neuitat in Reykjavik

default

Dimensiune font:

| 28-11-2012 00:00

 

 

Itinerariul de mai jos se potriveste oricarei excursii cu durata de 4-6 zile si care are ca destinatie capitala Reykjavik. Daca vii aici vara, exista cateva optiuni in plus pentru locuri de vizitat, dar cele ce urmeaza sunt cele mai importante atractii turistice. Desigur, ele sunt numai niste sugestii, iar ordinea lor este aleatoare, in functie de ceea ce vrei si iti place sa faci.

 


Pregateste-te sa explorezi capitala unei tari cu totul deosebite. Aici, sculptura Solfar

 

Sosirea

 

Zborurile aterizeaza pe Keflavik, singurul aeroport international din Islanda. Odata coborat din avion, fa prima oprire in duty-free. Daca vrei sa savurezi ceva de baut cat timp te afli in oras, acest popas iti va salva niste bani, intrucat taxele impuse pe alcool in Islanda, fac ca bautura sa fie foarte scumpa. Aceste taxe sunt stabilite in functie de procentul de alcool, asa ca vinul si berea sunt oarecum neafectate, dar o sticla de vodca de exemplu, care costa 20 de dolari in duty free, va costa de trei ori mai mult in magazinul de bauturi Vinbudin. Oricum, nu te astepta ca berea sa fie ieftina, ba dimpotriva.

 

Dupa ce iti faci stocurile necesare, scoate niste bani de la bancomat si mergi la biroul de informatii Flybus (langa banda de bagaje) pentru a cumpara un bilet dus-intors cu destinatia Reykjavik (cu retur la aeroport, la sfarsitul calatoriei). Un bilet costa in jur de 3500 kronur (aproximativ 31 dolari) si nu trebuie cumparat in avans. Autobuzele pleaca la circa 30-40 de minute dupa fiecare aterizare a unui avion.

 

Ca alternativa, poti lua taxiul pana la senzationalul centru spa geotermal Blue Lagoon, apoi autobuzul inapoi catre Reykjavik. (vara, Flybus te duce de la aeroport la Blue Lagoon, dar cursa nu este operata tot timpul iarna). La Blue Lagoon ai posibilitatea de a-ti depozita bagajele.

 


Spa-ul Blue Lagoon

 

Cazarea

 

Daca mergi pe cont propriu in Islanda si esti cam stramtorat cu banii, e bine sa alegi o pensiune, unde atmosfera e mult mai prietenoasa si unde ai si facilitati legate de bucatarie. Un astfel de exemplu este Our House, o locatie intima, transformata in hostel. Curatenia este cuvantul de ordine aici, paturile sunt confortabile, iar in bucatarie ai aragaz, cuptor, frigider si cuptor cu microunde. Conexiunea wireless este gratuita (exista si computer la dispozitia clientilor hostelului), micul dejun este inclus si exista si o camera comuna plina cu jocuri si DVD-uri.

 


In locatie exista doua bai si jumatate (cu cazi Jacuzzi si dusuri), care sunt la comun pentru aproximativ 8 persoane, curte cu gratar, facilitati pentru spalarea rufelor si doua biciclete gratuite, la dispozitia turistilor.


In plus, personalul iti sta mereu la dispozitie pentru a-ti raspunde la intrebari si pentru a-ti oferi sugestii legate de ce poti vedea si face in Reykjavik .

Patul in Our House costa 4000 ISK (in jur de 36 de dolari) plus inca 1000 ISK pentru asternut. Camera dubla este 12000 ISK (aproximativ 100 dolari). Daca vrei o camera single, mergi la Pensiunea Sunna, putin mai sus pe aceeasi strada. Ca si la Our House, micul dejun si Internetul sunt incluse in pret, baia este comuna si exista si facilitati legate de bucatarie, desi atmosfera e mult mai intima. Pretul camerelor pleaca de la 6700 kronur (in jur de 61 de dolari).

 


Our House - cazare ieftina si buna

 

Ziua 1:

 

Odata ce te-ai cazat, incepe prin a-ti fixa niste repere. Nu exista modalitate mai buna pentru a face asta decat sa te urci pe puntea de observatie de la Hallgrimskirkja, sau “biserica alba” asa cum este cunoscuta de multi. De aici vei vedea aproape tot ce exista in oras si atat timp cat poti gasi drumul de acolo la hotel, nu te vei rataci niciodata in Reykjavik. Poti intra in biserica si poti lua liftul pana in varf, pentru a admira panorama orasului.

 


Hallgrimskirkja, biserica-reper a Reykjavikului

 

Dupa aceea, fa o plimbare pana la sculptura Solfar (calatorul soarelui), aflata pe faleza si mergi mai departe pana in port, unde poti servi pranzul la Icelandic Fish and Chips, sau te poti incalzi cu un castron cu supa fierbinte de rac, la Sægreifinn (baronul marii).  De acolo poti merge pana in centru, treci pe langa cladirea Parlamentului si in imprejurimi pana la Radhus, Primaria, unde poti vedea un harta gigantica a Islandei. Admira helesteul Tjornin, treci pe langa biroul Primului-ministru si ia-o in sus catre Bankastraeti, care da in Laugavegur, principala artera comerciala. Daca vrei sa faci cumparaturi pentru cina, opreste-te la bacania Bonus.

 


Imagine generala a capitalei islandeze. Fara cladiri inalte.

 

Ziua 2:

 

O zi minunata pentru activitati in aer liber. Planifica-ti niste scufundari in cele mai limpezi ape din lume, la Silfra in Thingvellir (dar ai grija sa iti iei un costum calduros pentru a face fata temperaturilor scazute din apa) sau calareste un cal islandez. Agentiile de turism se vor ocupa de toate detaliile, inclusiv de preluarea ta, iar multe tururi pot fi combinate pentru a face economie de timp. De exemplu, poti aranja sa faci calarie si sa combini acest lucru cu o excursie la Blue Lagoon sau la Geysir si Gullfoss, doua dintre cele mai populare atractii turistice din tara.

 


Caii islandezi sunt mici de statura si foarte blanzi

 

Ziua 3:

 

Daca ti-ai facut deja prieteni la pensiune sau nu calatoresti singur, imparte costul inchirierii unei masini si mergeti sa faceti turul Golden Circle. Chiar daca ai numai un insotitor, cheltuirea a 100 de dolari pentru inchirierea unei masini cu cutie de viteza automata (inclusiv asigurarea), va fi o operatiune mai avantajoasa decat sa dai 9800 ISK (aproximativ 89 dolari) pentru un tur al Golden Circle. Drumurile pana acolo sunt bine intretinute si daca nu vine vreo furtuna, calatoria va fi chiar placuta. In plus, masina iti ofera libertatea de a opri cand vrei si de a te odihni dupa pofta inimii. Dupa o zi de explorari turistice, s-ar putea sa tanjesti dupa o bere si sa te tenteze un tur al Ölgerðin, cea mai veche berarie din Islanda. Turul Taste the Saga organizat de agentia Gray Line este unul dintre cele mai complete; aici vei afla nu numai lucruri interesante despre istoria bauturii din Islanda, dar si despre cultura acestei activitati. In plus, ai sansa sa degusti cateva tipuri de bere, precum si bauturi traditionale: Applesin, Malt si Brennivin.

 


Fa turul Golden Circle: vei intalni cascade si gheizere

 

Dupa tur, rasfata-te cu o cina savuroasa, inainte de a merge in cateva cluburi din oras. O locatie renumita este Fishmarket, un restaurant elegant care serveste specialitati islandeze, cu influente asiatice – crabii la gratar cu sos chili (3900 ISK, adica in jur de 35  de dolari)  sau langustina de 6900 ISK  de la Vestmannaeyjar. Daca e prea scump pentru tine, exista multe alte locatii ieftine, precum Tapas Barinn, unde poti savura portii mai mici, la preturi si ele mici.

 

Ziua 4:

 

Presupunand ca ai stat ceva mai mult treaz azi-noapte si vrei s-o iei mai incet astazi, ar fi bine sa stai pe langa Reykjavik. Relaxeaza-te intr-una dintre piscinele publice, fa o plimbare cu bicicleta prin oras, daca vremea e frumoasa sau fa niste  cumparaturi in  piata de vechituri Kolaportið, care se organizeaza langa port, la fiecare sfarsit de saptamana. Daca esti in cautarea unui pulover islandez, aici il vei gasi mult mai ieftin decat in magazinele de suveniruri.

 


Viziteaza la pas Reykjavikul: e un oras linistit si relaxant

 

Daca ai bani de cheltuit, cumpara niste haine de calitate de la magazinul 66° North sau mergi in centrul comercial Kringlan. Poti apela la cei de la My Reykjavik, o companie care organizeaza cele mai bune tururi ale orasului. Acestea au loc in fiecare zi in timpul verii si la cerere pe timpul iernii si sunt gratuite.  Dupa-amiaza, fa o vizita in unele dintre muzeele orasului, pentru a invata mai multe despre istoria si cultura acestei tari.  Muzeul 871 +/- Settlement este favoritul multora, iar daca este miercuri, este cea mai buna zi pentru a vizita Casa de Cultura, intrucat intrarea este libera.

 

Ziua 5:

 

Astazi, paraseste din nou orasul si participa la una dintre numeroasele excursii de o zi ce pleaca din Reykjavik. Fa o plimbare pe un ghetar, escaladeaza gheata, mergi pana la vulcanul Eyjafjallyokull, mergi cu o sanie trasa de caini, exploreaza pesterile formate de raurile de lava, mergi cu snowmobilul sau invata sa conduci un Super Jeep pe drumurile acoperite de zapada si peste raurile inghetate.

 


Peisajele islandeze sunt fantastice

 

Ziua 6:

 

Majoritatea zborurilor catre casa pleaca dupa-amiaza din Aeroportul Keflavik. Acesta este mic iar controlul de securitate nu dureaza mult, asa ca 90 de minute inaintea zborului iti sunt suficiente pentru indeplinirea tuturor formalitatilor. Prin urmare, dimineata iti ramane timp pentru a mai vizita ceva in Reykjavik sau sa pentru a iti mai planifica o ultima excursie. Daca nu ai ajuns inca in  Blue Lagoon, mergi in ziua plecarii, inainte de a ajunge la aeroport.

 

Autobuzele Flybus se iau de la statia BSI, care se afla la 10-15 minute de centrul orasului si ajung chiar la Blue Lagoon. Daca iei autobuzul de la ora 11, vei ajunge acolo la 11.45 si vei avea la dispozitie 2 ore pentru a te relaxa inainte de a te imbarca in autobuzul care pleaca la 14.15 spre Keflavik, ajungand cam cu 2 ore si jumatate inainte de un zbor care pleaca la ora 17 de exemplu. Asta inseamna ca vei avea timp pentru o gustare, pentru a mai cheltui niste bani in duty-free si pentru a te relaxa inainte de zborul spre casa.

 

Sursa: tuktuk.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei