Manastirea Nicula - Transilvania
Dimensiune font:
Manastirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Aici s-a aflat renumita icoana pictata in anul 1681 de mesterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal intocmit de ofiteri austrieci, icoana ar fi lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1699. In anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana in castelul sau de la Benediugu Dejului, dupa care aceasta a ajuns la Cluj.
Intre artistii mai cunoscuti care au activat la Nicula se numara Emil Weiß, Moritz Hachmann si Karl Müller. In 1936 episcopul Iuliu Hossu al Episcopiei de Cluj-Gherla a incredintat icoana spre pastrare calugarilor bazilieni. Acestia au incadrat-o in iconostasul din lemn de tei al bisericii manastirii. Oficiosul Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, saptamanalul Renasterea, nega in anul 1938 faptul ca la Nicula, in manastirea "uniatilor" (expresia peiorativa la adresa greco-catolicilor), s-ar afla icoana Maicii Domnului care a lacrimat in 1699.
Concluzia articolului intitulat "Baza pelerinajului de la Nicula" era aceea ca "cercetarile istorice dovedesc ca la Nicula e numai o pseudo-icoana", iar originalul s-ar afla la Biserica Piaristilor din Cluj. Fostul ingrijitor al manastirii a salvat icoana primita de la Iuliu Hossu, zidind-o intr-unul din peretii casei sale. In 1964, in pragul mortii, a marturisit locul icoanei staretului ortodox al manastirii (numit de guvernarea comunista).
Icoana a fost adusa la manastire si la numai cateva zile a fost luata de comunisti. La rugamintea episcopului ortodox de atunci, Teofil Herineanu, icoana a fost pusa in capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. In anul 1991 icoana a fost restaurata defectuos la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, dupa care a revenit la manastirea Nicula.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau