Muntii Postavaru - Carpatii Orientali
Dimensiune font:
Muntii Postavaru sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Piscul cel mai inalt este varful cu aceeasi denumire Varful Postavaru, avand 1.799m. Fiind inconjurati de arii depresionare intinse, de vai adanci si culoare largi, Muntii Postavaru se detaseaza din departare ca o unitate montana impunatoare, desi altitudinea lor maxima nu depaseste 1.800m.
Pe baza conformatiei reliefului care determina, in cea mai mare parte, si diferentierea traseelor si obiectivelor turistice, in cuprinsul lor pot fi separate trei subunitati: Masivul Postavaru propriu-zis (sau Cristianu Mare), Muntii Poienii Brasov si Muntii Predealului.
Pozitia geografica a Muntilor Postavaru in cadrul Carpatilor de Curbura, caracterizati printr-o mare diversitate a circulatiei maselor de aer, imprima trasaturi distincte elementelor climatice. Elementele climatice se diferentiaza in primul rand in functie de altitudine (intre poale si varful cel mai inalt exista o diferenta de nivel de peste 1.300 m) si de caracteristicile suprafetei subiacente. Culmea Postavarului este caracterizata prin temperaturi medii anuale cuprinse intre 0° si 2°C.
In Muntii Postavaru covorul vegetal este caracterizat printr-o mare diversitate datorita etajarii pe verticala si varietatii conditiilor fizico-geografice. Padurile continua sa ocupe o pondere importanta desi in unele sectoare, situate cu precadere in Muntii Predealului si ai Poienii Brasovului, locul lor a fost luat de pajisti secundare. Fagetele, caracteristice etajului montan inferior, ocupa suprafete relativ restranse in nordul Muntilor Postavaru si in vestul lor pe versantul rasnovean. In patura ierbacee se gasesc numeroase plante cu flori, iar pe abrupturile stancoase din Postavaru se gasesc numeroase specii de plante de stancarie adaptate conditiilor mai vitrege din partea superioara a masivului.
In Muntii Postavaru se conserva peisaje putin influentate de om si numeroase specii de plante si animale rare, declarate monumente ale naturii. Unele parti limitate ale muntelui, au fost puse sub ocrotirea legii, fiind incadrate in categoria rezervatiilor floristice sau de peisaj. In Parcul Natural Tampa circulatia turistilor este admisa numai pe potecile marcate, fiind interzisa orice rupere sau degradare a vegetatiei. Rezervatia Stejerisul Mare, cunoscuta si sub numele de Coltii Corbului Mare, este situata in nord-vestul Muntilor Postavaru la 900m altitudine. Dintre animale sunt ocrotiti prin lege ursii bruni, cerbul carpatin, si o serie de pasari rapitoare: corbul sorecarul comun (Buteo buteo) etc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau