Rezervaţia Slătioara
Dimensiune font:
Rezervaţia Slătioara, cunoscută sub numele de „Codrul Secular de la Slătioara”, păstrează pe aproximativ 600 de hectare un rest din vegetaţia lemnoasă ce acoperea, cu secole în urmă, munţii din nordul Moldovei. Situată pe un pinten sudic al Rarăului, rezervaţia cuprinde arbori monumentali, brazi şi molizi, cu diametre de peste 1 metru, înălţimi de până la 50 metri şi cu vârste între 400 şi 500 de ani, fiind considerată una din cele mai vechi din România.
Situat la o altitudine cuprinsă între 790 m şi 1350 m, în satul Slătioara, comuna Stulpicani, pe versantul estic al masivului Rarău, codrul se întinde pe trei creste: Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai şi Bâtca Lesei, separate de văi adânci, traversate de pâraie.
După exploatările masive de lemn din perioada 1920-1930, eforturile botanistului Mihail Guşuleac şi a fondatorului silviculturii româneşti, Marin Oracea, au dus la protejarea ariei şi la crearea acestei rezervaţii în anul 1941. Liniştea, frumuseţea şi grandoarea sunt cuvintele cele mai des întâlnite în descrierea locului.
În rezervaţi se află arbori care şi-au înfipt rădăcinile aici în urmă cu 300 de ani, dar şi arborii căzuţi din cauze naturale şi acoperiţi de specii diverse de muşchi. De aici nu se scot nici uscăciunile, pentru a păstra intact acest paradis forestier.
Au fost descoperite peste 450 de specii de muşchi, record pentru o rezervaţie din România. Printre plantele rare, se află aici omagul – plantă otrăvitoare, clopoţelul de stâncă, picioruşul cocoşului, ferigi rare, tilisca sau în popor numită „iarba vrăjitoarei”, şi mai toate speciile de orhidee specifice florei din România. Codrul adăposteşte urşi, lupi, râşi, jderi, bursuci, şi păsări precum huhurezul, bufniţa mare, cocoşul de munte sau găinuşa de alun.
Frumuseţea peisajului nu constă doar în vechimea rezervaţiei, ci şi în unicitatea vegetaţiei ce o compune, sălbăticia naturii ce invadează potecile, speciile rare de plante şi poveştile vechi de sute de ani, inserate în inelele arborilor.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 3034.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau