Scumpiri în lanț în România, în 2020. Ce a generat un cutremur major pe piața financiară
Dimensiune font:
Scumpirea produselor, dar și a creditelor în euro vor începe cât de curând în România. În luna februarie a anului 2020, euro a atins un maxim istoric, așa că românii vor suporta cheltuieli mai mari. Scumpirile se produc la tot ce ține de utilități, dar și a altor îndatoriri.
Scumpiri în lanț în România, în 2020
Euro a atins joi maximul istoric, fiind cotat de Banca Națională cu 4,7 lei euro. Vineri a fost cotat din nou cu un maxim istoric de 4,8 lei. Aceasta maximă este în prezent cea mai mare valoare ce s-a înregistrat la moneda europeană. O dată cu această schimbare, români vor avea de suferit. Ratele și creditele în euro vor fi mult mai mari. Locuințele și mașinile de asemenea. Nu mai vorbim de alimentele de import ce vor avea o creștere uriașă.
„Observăm că de mai mulți ani o foarte bună parte a bunurilor vândute în economia noastră provin din import, importurile sunt mult mai mari decât exporturile. A doua cauză, probabil mai mică, dar ea există întotdeauna, e faptul că suntem în criză politică, iar orice criză politică îngrijorează investitorii. Un euro mai puternic va scoate din buzunarele românilor mai mulți bani”. A menționat Adrian Bența la digi24.ro
Un român scotea din buzunar până acum 1,440 de lei pentru o chirie sau o rată la bancă de 300 de euro. Acum câțiva ani era cu peste 80 de lei mai puțin. Prețul unui apartament în valoare de 60 de mii de euro, costă acum cu aproape 17,000 de lei mai mult față de anul 2017, arată înregistrările făcute. De asemenea mărfurile de import și abonamentele la telefonie se vor scumpi drastic.
Scumpiri în lanț în România, în 2020. Ce a generat un cutremur major pe piața financiară
Scumpiri în lanț în România, în 2020. Ce a generat un cutremur major pe piața financiară
Ce spun cetățenii despre această situație?
În urma unor declarații luate de digi24, românii se așteptau la asta odată ce au văzut maxima atinsă de moneda europeană. Facturile și cheltuielile de utilități precum: apa, gazele, lumina și alimentele se scumpesc datorită euro, susțin aceștia. Creșterea euro are influențe negative mai ales asupra României.
„Orice țară care nu are guvern și care e instabilă politic nu face decât să se ducă exact în punctul în care ne-am dus noi. S-o ținem așa toată vara, fără un guvern care să aibă dreptul să ia vreo măsură. În cazul acela s-ar putea ca la sfârșitul verii să avem o prăbușire. Să crească și inflația și atunci să începem să vorbim de prețuri”. declară Sorin Minea, președinte Romalimenta, potrivit sursei menționate mai sus.
Șoferii vor avea una dintre cele mai mari probleme, datorită faptului că trebuie să își alimenteze mașina cu prețuri mult mai mari. Nu este clar deocamdată dacă în prima fază carburantul se va scumpi sau ieftini. Conducătorii auto pot suferi o scumpire de 3-4 lei la un plin mediu de circa 50 de litri de carburant.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau