20.000 de kilometri cu scop caritabil
Dimensiune font:
* trei ieşeni vor reprezenta luna aceasta România la cel mai mare raliu caritabil din lume * teroriştii, malaria şi riscul de a rămâne blocaţi în deşert sunt doar câteva dintre pericolele la care se expun * Vlad Pieptu, Cristian Andrei şi Bogdan Baianu sunt cei trei tineri care pe data de 25 ianuarie vor pleca în expediţia vieţii lor, în Africa
- Cum a venit ideea plecării într-o astfel de expediţie?
- Toţi trei am avut micile noastre aventuri şi întodeauna ne-am implicat în acţiuni de voluntariat, ecologizări, acţiuni în centre de plasament, donaţii. Însă ca un act caritabil să inspire, trebuie să fie acompaniat de o poveste, de fapte relatate astfel încât să stârnească imaginaţia şi poate să trezească şi în alţii spiritul altruistic. Ideea expediţiei în inima Africii a venit de la Bogdan Baianu. El ne-a propus să mergem în Africa şi noi am spus DA fătă să ezităm. De ce Africa? Trebuie să recunoaştem că cei mai mulţi dintre noi suntem privilegiaţi. Vlad a petrecut o lună ca şi voluntar în cel mai mare spital din Ghana şi a văzut că acolo sunt probleme mult mai mari decât la noi. Bineînţeles, pe lângă asta, eram în căutare de amintiri şi suntem foarte motivaţi de dorinţa de a descoperi locuri şi culturi noi în minunatul continent considerat locul de naştere al umanităţii. 150 de echipe internaţionale vor parcurge aproximativ 20.000 de kilometri, vor trece prin Africa de Vest, cu destinaţia finală Guinea Bissau. Acolo, fiecare echipă va întreprinde propriul act caritabil. Noi vom dona echipamente IT şi medicale. Multă lume a văzut iniţiativa noastră şi deja am început să primim donaţii. Mai mult decât atât, am primit promisiuni din partea unor companii care ne vor ajuta cu donaţii constând în echipamente medicale şi cu suplimente nutritive pentru copiii aflaţi în zone de risc.
- Concret, ce veţi face o dată ajunşi în Guinea Bissau?
- Dă-i unui om un peşte şi-l vei hrăni pentru o zi. Învaţă-l să pescuiască şi-l vei hrăni pentru o viaţă spune un proverb chinezesc. Cum dorim să facem asta? Prin intermediul computerelor donate de ieşeni, şi cu ajutorul Rotary Club Bissau şi a Districtului Rotary 2241 România & Republica Moldova. Vom organiza un centru comunitar de informare în care oricine poate veni să caute răspunsuri la problemele gospodăriei, probleme legale sau să înveţe pentru şcoală, pentru o diplomă sau pur şi simplu pentru sine. Un fel de cămin cultural de pe la noi. Cu toţii ştim că educaţia şi accesul la informaţie sunt cele mai importante motoare în dezvoltarea unei societăţi. Următoarele puncte ale misiunii noastre caritabile se referă la sănătate. Pe de o parte, vom aborda sectorul de prevenţie prin donarea de plase tratate împotriva ţânţarilor. Acestea fac ce le spune şi numele că fac. Nu lasă ţânţarii să ajungă la tine să te înţepe. Pe de altă parte, vom aborda partea de tratament prin donarea de medicamente şi materiale medicale de unică folosinţă (seringi, mănuşi sterile, comprese) spitalului Simao Mendes din Bissau. De altfel, acesta este şi singurul spital din Guinea-Bissau. Pe lângă aceste obiective principale ne-am propus să susţinem şi alte iniţiative lansate de către colectivul Budapest-Bamako Rally, în masura în care vom putea, precum construcţia de fântâni sau renovarea de şcoli. Ştim că nu e mult, dar măcar ne străduim. Până la urma, fiecare mic aport are şi el însemnătatea lui.
- Plecarea într-o ţară atât de îndepărtată este un adevărat risc din mai multe puncte de vedere. Aţi luat în calcul şi eventualele probleme ce ar putea apărea pe traseu?
- Trebuie să recunoaştem că după o documentare mai solidă în ceea ce priveşte traseul am fost la un pas să renunţăm. În Mauritania activează o ramura Al Quaeda care răpeşte turişti europeni în scopul de a solicita recompense. În Mali, pe unde ar fi trebuit să treacă traseul în 2013, toate graniţele sunt închise din măsuri de securitate. În Guinea Bissau anul acesta a avut loc o lovitură de stat iar situaţia este destul de tensionată. Mai mult decât atât, se pare că tocmai a izbucnit o epidemie de holeră care face numeroase victime. Adăugând deşertul cu toate pericolele lui şi trăgând linie, zona de confort din iubitul nostru Iaşi devine din ce în ce mai atractivă. Va fi un tur de anduranţă la nivel fizic dar mai ales psihic. Aproape 20.000 km în 30 de zile, prin deşert, prin căldură, prin locuri în care un accident sau o defecţiune a maşinii pot avea consecinţe grave, prin locuri în care corupţia, răpirile sau actele de terorism sunt pericole reale. Dar, avem şansa de a ne implica, de a face un bine, de a trăi poate experienţa vieţii noastre. Însă nu suntem ipocriţi, ştim că uneori când faci un bine cuiva tu eşti de fapt cel care se simte bine, ştim că va fi o aventură şi că vom rămâne cu multe amintiri şi mai ştim că trăim în România şi că sunt multe de făcut aici înainte de ne manifesta spiritul altruist în altă parte. Însă mai credem că dacă păstrăm un echilibru şi ne implicăm cu adevărat în ceea ce facem, dacă suntem sinceri şi deschişi, dacă urmăm exemple pozitive şi dacă putem să inspirăm la rândul nostru, atunci cu toţii avem de câştigat.
Cine sunt Roadmanians
Vlad Pieptu este proaspăt absolvent de Medicină. De 9 ani este implicat în activităţi de voluntariat (cu Rotaract Iaşi2000). A petrecut o lună în spitalul din capitala Ghanei şi s-a întors fericit că trăieşte în România. Nimeni nu pricepe cum de nu are niciun membru rupt, deşi e pasionat de sporturi extreme, speologie, escaladă, alpinism, motociclism, iar situaţiile neprevăzute l-au urmărit întotdeauna, ultima, la aproape 6.000 m, în Peru.
Cristian Andrei este antrepenor IT însă marile lui pasiuni sunt alpinismul şi filmografia. Când nu îşi filmează aventurile în marii pereţi verticali ai ţării, îl găsesti pe motocicletă sau cântând rock clasic la chitară. Preferă în viaţă să facă lucruri decât să le regrete mai târziu.
Bogdan Baianu este antreprenor şi consultant în afaceri. Şi pentru că în bussiness adrenalina pluteşte prin aerul din birouri, iubeşte să trăiască la maxim şi în viaţa sa personală. Printre ultimele situaţii limită în care a fost se numără salturile cu paraşuta, însurătoarea, cucerirea vârfului Uhuru din masivul Kilimanjaro, naşterea primului copil şi acum proiectul The Roadmanians. Îşi va îmbogăţi în Africa colecţiile de pălării trăznite şi de bolovani din toată lumea. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau