„Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul”

Dimensiune font:

| 29-11-2022 14:45

 * interviu cu dr Valerica Volosan Ilieş, specialist în medicină tradiţională chineză

Dr Valerica Volosan Ilieş a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi în 2003. Formată ca medic de familie, a ales un alt drum, cel al medicinei tradiţionale chineze. Este specializată în acupunctură şi masaj, este instructor Tai Chi, este pasionată de lecturile de spiritualitate, iubeşte cărţile şi-i plac oamenii.

 - Cum aţi ales medicina tradiţională chineză?

- Încă din timpul studenţiei am simţit că unele lucruri nu se leagă, simţeam că este nevoie de mult mai mult decât medicina alopată. Aşa am început să caut şi să învăţ mai mult. Timp de cinci ani am studiat medicina ayurvedică, m-am specializat în masajul somatic, reflexoterapie, drenajul limfatic. În 2006 mi-am luat atestatul în acupunctură, la Bucureşti, iar doi ani mai târziu am plecat în China. Am început să învăţ tehnicile Tai Chi şi Qi Gong şi am lucrat ca acupunctor. În 2009 am început să lucrez cu un maestru foarte bun, Claude Kamga. Am lucrat la Spitalul de pareze şi paralizii infantile din oraşul Shan Xi, regiunea Tai Yuan. În China sunt foarte multe cazuri de paralizii faciale. Este o problemă genetică la ei. În 2011, m-am întors în China şi am lucrat la un spital de medicină tradiţională chineză.

- Cum ne ajută medicina tradiţională chineză în tratarea problemelor de sănătate?

- Vorbim de la început de o abordare holistică, iar rezultatele sunt fabuloase. Dacă plecăm de la ideea că nu se tratează simptoame, ci oameni, fiecare tratament este individualizat. În medicina tradiţională chineză nu este nimic nociv, nu sunt efecte adverse şi nu se poate să nu existe rezultate foarte bune. Este importantă şi atitudinea terapeutului, dar şi a pacientului.

- Ce trebuie să facă un pacient?

- În primul rând să aibă încredere. Să-şi dorească să se vindece. Este important ă renunţe la victimizare şi să vadă beneficiile pentru propria persoană. Nu toţi reuşesc fiindcă victimizarea are şi beneficii secundare. Păstrând starea de boală, persoana este în centrul atenţiei. În momentul vindecării pierde o parte din această atenţie.

- În ce constau terapiile aplicate de dvs?

- Eu combin acupunctura cu masajul, cu dietetica şi gimnastica chineză, adică cu elemente de Tai Chi şi Qi Gong. Toate dau rezultate persoane bune dacă şi pacientul doreşte să obţină aceste rezultate. Nu poţi să te vindeci nefăcând nimic. Dietele sunt foarte importante, gimnastica chineză la fel. Este important şi controlul emoţiilor fiindcă se ştie că gestionate greşit întreţin, ba chiar accentuează starea de boală. Este necesară deschiderea totală din partea bolnavilor

- Ce afecţiune tratează medicina tradiţională chineză?

- Orice fel de afecţiune. Eu am rezultate foarte bune în tratarea entorselor. Am folosit acupunctura cu ventuze, iar rezultatele au fost foarte bune. Şi în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială sunt multe reuşite. După câteva şedinţe valorile au scăzut. Ca în multe cazuri, folosesc noţiuni din domeniul dietei, gimnastică medicală şi alte remedii. Foarte bune rezultate sunt în cazul persoanelor cu diabet şi cu hepatite. Şi valorile colesterolului pot fi corectate prin acupunctură.

- Este utilă şi în cazul persoanelor cu adicţii? Fumătorii pot renunţa la ţigări, spre exemplu?

- Da, este foarte utilă dar repet – pacientul trebuie să-şi dorească vindecarea şi să-şi reevalueze modul de viaţă. Am obţinut rezultate foarte bune şi în cazul unor persoane care aveau probleme cu consumul de alcool. După câteva şedinţe, consumul a scăzut simţitor.

- La copii se aplică?

- Sigur. Pentru ei este foarte bun masajul.

- Din practica dvs, care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate?

-- Durerile de spate. În cabinet vin persoane cu diferite afecţiuni şi majoritatea au probleme cu spatele. Fiecărei vertebre îi corespunde un organ şi constaţi că omul vine cu o durere de spate şi că mai are şi altele afecţiuni.

- Cu alte cuvinte, dacă ne dorim cu adevărat, putem corecta multe probleme de sănătate.

- Categoric! Este important să avem grijă şi la gânduri, şi la emoţii. Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul. Fiecare emoţie perturbă un organ. Chinezii spun că toate emoţiile sunt normale şi este important modul în care le gestionăm, atenţia pe care le-o acordăm. Autocontrolul este determinant.

Maura Anghel

 

* În medicina tradiţională chineză exista două mari principii: teoria Yin-Yang şi teoria celor cinci elemente. Filosofia medicinei chinezeşti se rezumă la teoria Yin şi Yang, în care Yin este feminitatea, pasivitatea, receptivitatea, energia lunară, întunericul, partea densă, ce produce forma (organele pline), partea stângă. Yang este masculinitatea, activitatea, energia solară, lumina, organele goale, ce produc energie şi creează viaţa, partea dreaptă, partea subtilă, imaterială. Yin şi Yang reflecta opoziţia dintre noapte şi zi, alternanţa dintre întuneric şi lumină, a frigului cu căldura. Yin şi Yang sunt două forme opuse şi complementare, ce nu pot exista independent unul în afara celuilalt, ci se transformă din unul în altul, cresc şi descresc într-o mişcare de flux şi reflux care afectează întreaga natură, formând Tao - legea unică a Universului.

Al doilea mare principiu al MTC este reprezentat de legea celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Aşa cum există predominanta pentru cele două forţe Yin-Yang, tot astfel există o predominantă a unuia din cele cinci elemente şi astfel diagnosticul se poate pune şi în funcţie de acest lucru.

 

* Acupunctura este un tratament ce constă în înţeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o reţea complexă. Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea funcţionării organismului. Se urmăreşte eliminarea urmărilor factorilor ce produc boala, creşterea rezistenţei proprii a organismului la îmbolnăvire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe. Acupunctura are aplicaţii în multe domenii medicale, de la reumatologie la pneumologie, ginecologie (vomele din timpul sarcinii, dismenoreele), gastroenterologie, otorinolaringologie (sinuzite, rinolaringite, traheite cronice) sau unele tulburări de comportament (nervozitate, trac, angoase, enurezis, afecţiuni consecutive stresului). Ea este indicată în mod particular în caz de inflamaţie, de spasme şi de dureri (nevralgii, migrene, dureri-fantomă ale amputaţilor, mialgii, contractura), în afara cazului unei leziuni organice importante. Manifestările alergice (astm, febra fânului) constituie, de asemenea, unul dintre domeniile de predilecţie ale acupuncturii.

* „Cum am ales medicina? Aşa a vrut mama, să fiu medic de familie. Am împlinit visul mamei, eu fiind medic de familie, apoi mi-am împlinit visul meu, de a fi specialist în medicină tradiţională chineză” – dr Valerica Volosan Ilieş.

 

* De mai bine de 2000 ani, medicina tradiţională chineză priveşte sistemul corporal fizic uman ca un complex de structuri de diverse niveluri de vibraţie, în esenţă compuse (în această viziune) din corpul fizic, Chi-ul (forţa vitală) şi spirit. Dacă despre corpul fizic şi despre spirit putem afla lesne şi în civilizaţiile vestice şi în speţă cele europene, noţiunea de Chi vine cu o serie de complemente care compun o imagine coerentă, ce, vreme de mai bine de 1000 ani s-a dezvoltat, s-a transmis, s-a studiat şi experimentat şi a născut practici atât de cunoscute și eficiente precum acupunctura, presopunctura, masajul shiatsu. Structurile subtile pe care aceste tehnici se bazează sunt localizate la nivelul aşa-numitului corp eteric-vital, care este legat direct de prima chakra a sistemului energetic uman muladhara și la nivelul cărui se pot identifica un număr de 12 meridiane energetice principale şi 8 meridiane extraordinare, de-a lungul cărora s-au identificat peste 400 de puncte de acupunctură.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei