„Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul”
Dimensiune font:
* interviu cu dr Valerica Volosan Ilieş, specialist în medicină tradiţională chineză
Dr Valerica Volosan Ilieş a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi în 2003. Formată ca medic de familie, a ales un alt drum, cel al medicinei tradiţionale chineze. Este specializată în acupunctură şi masaj, este instructor Tai Chi, este pasionată de lecturile de spiritualitate, iubeşte cărţile şi-i plac oamenii.
- Cum aţi ales medicina tradiţională chineză?
- Încă din timpul studenţiei am simţit că unele lucruri nu se leagă, simţeam că este nevoie de mult mai mult decât medicina alopată. Aşa am început să caut şi să învăţ mai mult. Timp de cinci ani am studiat medicina ayurvedică, m-am specializat în masajul somatic, reflexoterapie, drenajul limfatic. În 2006 mi-am luat atestatul în acupunctură, la Bucureşti, iar doi ani mai târziu am plecat în China. Am început să învăţ tehnicile Tai Chi şi Qi Gong şi am lucrat ca acupunctor. În 2009 am început să lucrez cu un maestru foarte bun, Claude Kamga. Am lucrat la Spitalul de pareze şi paralizii infantile din oraşul Shan Xi, regiunea Tai Yuan. În China sunt foarte multe cazuri de paralizii faciale. Este o problemă genetică la ei. În 2011, m-am întors în China şi am lucrat la un spital de medicină tradiţională chineză.
- Cum ne ajută medicina tradiţională chineză în tratarea problemelor de sănătate?
- Vorbim de la început de o abordare holistică, iar rezultatele sunt fabuloase. Dacă plecăm de la ideea că nu se tratează simptoame, ci oameni, fiecare tratament este individualizat. În medicina tradiţională chineză nu este nimic nociv, nu sunt efecte adverse şi nu se poate să nu existe rezultate foarte bune. Este importantă şi atitudinea terapeutului, dar şi a pacientului.
- Ce trebuie să facă un pacient?
- În primul rând să aibă încredere. Să-şi dorească să se vindece. Este important ă renunţe la victimizare şi să vadă beneficiile pentru propria persoană. Nu toţi reuşesc fiindcă victimizarea are şi beneficii secundare. Păstrând starea de boală, persoana este în centrul atenţiei. În momentul vindecării pierde o parte din această atenţie.
- În ce constau terapiile aplicate de dvs?
- Eu combin acupunctura cu masajul, cu dietetica şi gimnastica chineză, adică cu elemente de Tai Chi şi Qi Gong. Toate dau rezultate persoane bune dacă şi pacientul doreşte să obţină aceste rezultate. Nu poţi să te vindeci nefăcând nimic. Dietele sunt foarte importante, gimnastica chineză la fel. Este important şi controlul emoţiilor fiindcă se ştie că gestionate greşit întreţin, ba chiar accentuează starea de boală. Este necesară deschiderea totală din partea bolnavilor
- Ce afecţiune tratează medicina tradiţională chineză?
- Orice fel de afecţiune. Eu am rezultate foarte bune în tratarea entorselor. Am folosit acupunctura cu ventuze, iar rezultatele au fost foarte bune. Şi în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială sunt multe reuşite. După câteva şedinţe valorile au scăzut. Ca în multe cazuri, folosesc noţiuni din domeniul dietei, gimnastică medicală şi alte remedii. Foarte bune rezultate sunt în cazul persoanelor cu diabet şi cu hepatite. Şi valorile colesterolului pot fi corectate prin acupunctură.
- Este utilă şi în cazul persoanelor cu adicţii? Fumătorii pot renunţa la ţigări, spre exemplu?
- Da, este foarte utilă dar repet – pacientul trebuie să-şi dorească vindecarea şi să-şi reevalueze modul de viaţă. Am obţinut rezultate foarte bune şi în cazul unor persoane care aveau probleme cu consumul de alcool. După câteva şedinţe, consumul a scăzut simţitor.
- La copii se aplică?
- Sigur. Pentru ei este foarte bun masajul.
- Din practica dvs, care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate?
-- Durerile de spate. În cabinet vin persoane cu diferite afecţiuni şi majoritatea au probleme cu spatele. Fiecărei vertebre îi corespunde un organ şi constaţi că omul vine cu o durere de spate şi că mai are şi altele afecţiuni.
- Cu alte cuvinte, dacă ne dorim cu adevărat, putem corecta multe probleme de sănătate.
- Categoric! Este important să avem grijă şi la gânduri, şi la emoţii. Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul. Fiecare emoţie perturbă un organ. Chinezii spun că toate emoţiile sunt normale şi este important modul în care le gestionăm, atenţia pe care le-o acordăm. Autocontrolul este determinant.
Maura Anghel
* În medicina tradiţională chineză exista două mari principii: teoria Yin-Yang şi teoria celor cinci elemente. Filosofia medicinei chinezeşti se rezumă la teoria Yin şi Yang, în care Yin este feminitatea, pasivitatea, receptivitatea, energia lunară, întunericul, partea densă, ce produce forma (organele pline), partea stângă. Yang este masculinitatea, activitatea, energia solară, lumina, organele goale, ce produc energie şi creează viaţa, partea dreaptă, partea subtilă, imaterială. Yin şi Yang reflecta opoziţia dintre noapte şi zi, alternanţa dintre întuneric şi lumină, a frigului cu căldura. Yin şi Yang sunt două forme opuse şi complementare, ce nu pot exista independent unul în afara celuilalt, ci se transformă din unul în altul, cresc şi descresc într-o mişcare de flux şi reflux care afectează întreaga natură, formând Tao - legea unică a Universului.
Al doilea mare principiu al MTC este reprezentat de legea celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Aşa cum există predominanta pentru cele două forţe Yin-Yang, tot astfel există o predominantă a unuia din cele cinci elemente şi astfel diagnosticul se poate pune şi în funcţie de acest lucru.
* Acupunctura este un tratament ce constă în înţeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o reţea complexă. Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea funcţionării organismului. Se urmăreşte eliminarea urmărilor factorilor ce produc boala, creşterea rezistenţei proprii a organismului la îmbolnăvire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe. Acupunctura are aplicaţii în multe domenii medicale, de la reumatologie la pneumologie, ginecologie (vomele din timpul sarcinii, dismenoreele), gastroenterologie, otorinolaringologie (sinuzite, rinolaringite, traheite cronice) sau unele tulburări de comportament (nervozitate, trac, angoase, enurezis, afecţiuni consecutive stresului). Ea este indicată în mod particular în caz de inflamaţie, de spasme şi de dureri (nevralgii, migrene, dureri-fantomă ale amputaţilor, mialgii, contractura), în afara cazului unei leziuni organice importante. Manifestările alergice (astm, febra fânului) constituie, de asemenea, unul dintre domeniile de predilecţie ale acupuncturii.
* „Cum am ales medicina? Aşa a vrut mama, să fiu medic de familie. Am împlinit visul mamei, eu fiind medic de familie, apoi mi-am împlinit visul meu, de a fi specialist în medicină tradiţională chineză” – dr Valerica Volosan Ilieş.
* De mai bine de 2000 ani, medicina tradiţională chineză priveşte sistemul corporal fizic uman ca un complex de structuri de diverse niveluri de vibraţie, în esenţă compuse (în această viziune) din corpul fizic, Chi-ul (forţa vitală) şi spirit. Dacă despre corpul fizic şi despre spirit putem afla lesne şi în civilizaţiile vestice şi în speţă cele europene, noţiunea de Chi vine cu o serie de complemente care compun o imagine coerentă, ce, vreme de mai bine de 1000 ani s-a dezvoltat, s-a transmis, s-a studiat şi experimentat şi a născut practici atât de cunoscute și eficiente precum acupunctura, presopunctura, masajul shiatsu. Structurile subtile pe care aceste tehnici se bazează sunt localizate la nivelul aşa-numitului corp eteric-vital, care este legat direct de prima chakra a sistemului energetic uman muladhara și la nivelul cărui se pot identifica un număr de 12 meridiane energetice principale şi 8 meridiane extraordinare, de-a lungul cărora s-au identificat peste 400 de puncte de acupunctură.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau