„Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”
Dimensiune font:
Dialog cu kinetoterapeul Diana Apetrei, de la Clinica Kinetera
Se știe că mișcarea este un factor important în sănătate, iar când vorbim despre viitoarele mame este esențială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vorbă cu Diana Apetrei, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Kinetera, specializată în lucrul cu viitoarele mame, dar și cu bebelușii.
- Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei în timpul sarcinii și după pentru mămici?
- Sarcina și nașterea reprezintă evenimente importante în viața unei femei. Pe lângă bucuria asociată acestei etape, vin la pachet o multitudine de schimbări fizice, psihice și emoționale. Atât pe parcursul sarcinii, cât și în perioada postnatală au loc modificări în corp. De-a lungul sarcinii și după naștere, musculatura suferă modificări în ceea ce privește tonusul, cât și forța și rezistența. Mușchii, în special cei de la nivel abdominal și pelvin, se întind pentru a permite creșterea uterului. De asemenea, elasticitatea ligamentelor este afectată în timpul sarcinii. Terapia prin mișcare presupune o combinație de exerciții fizice țintite pe anumite grupe musculare. Principalele beneficii sunt îmbunătățirea stării de spirit, îmbunătățirea calității somnului, a funcției cardiovasculare și respiratorii, creșterea mobilității articulare. Vorbim și despre îmbunătățirea posturii și al echilibrului, favorizarea scăderii în greutate, scăderea riscului de a dezvolta anxietate sau depresie postnatală, creșterea calității vieții, îmbunătățirea sănătății sexuale, a tranzitului intestinal, reducerea incontinenței urinare.
- Cum poate ajuta kinetoterapia la menținerea unei stări de sănătate și la reducerea disconfortului din timpul sarcinii?
- Activitatea fizică este sigură și foarte benefică pentru femeile însărcinate care nu au contraindicații. Perioada sarcinii este una propice pentru anumite schimbări care s-au dovedit benefice atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt. Un procent destul de mare de femei tind să depășească greutatea recomandată, iar creșterea excesivă a greutății în timpul sarcinii duce la apariția diabetului, a hipertensiunii arteriale sau chiar necesitatea unei operații de cezariană. Incidența apariției hiperlordozei la femeile gravide este foarte crescută și multe dintre ele suferă și de dureri lombare. Cu ajutorul kinetoterapiei se poate dezvolta un program bazat pe exerciții specifice individualizate. S-a demonstrat că femeile care au făcut kinetoterapie în timpul sarcinii sunt mult mai relaxate și fac față mai bine schimbărilor psihologice și fizice. Acest fapt se datorează multiplelor beneficii ale exercițiilor cum ar fi gestionarea greutății, creșterea energiei, îmbunătățirea somnului. Astfel, femeile au o imagine mai bună despre sine și se acceptă mai ușor.
- Care sunt recomandările pentru exercițiile de kinetoterapie pentru a îmbunătăți postura și a preveni durerile de spate în timpul și după sarcină?
- După ce bebelușul apare trebuie să avem în vedere restabilirea atitudinii posturale corecte și a greutății normale, refacerea centurii abdomino-pelvine, a musculaturii erectoare a spatelui, reechilibrarea bazinului prin tonifierea cuplului corector abdominali și multe altele. Kinetoterapia în sarcină reprezintă un avantaj pentru sănătatea fizică și psihică a femeilor însărcinate, contribuind în mod real la gestionarea unora dintre simptomele mai puțin plăcute ale sarcinii. Gravidele ce recurg la exercițiile kegel nasc mai ușor.
- Cum puteți sprijini dezvoltarea motorie a bebelușilor prin intermediul sesiunilor de kinetoterapie?
- Stimularea motorie timpurie prin exerciții și jocuri favorizează o bună dezvoltare atât din punct de vedere motor, cognitiv, cât și socio-afectiv.
Primele o mie de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, stimularea motorie fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.
- Care sunt semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească pentru a ști când să înceapă exercițiile după naștere?
- Semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească sunt durerea sau limitarea mișcărilor în articulații, durerile de cap sau amețelile, instabilitate în mers ori dezechilibru, scăderea forței în membrele superioare sau membrele inferioare, oboseala, respirația îngreunată.
- Cum pot mamele să integreze exercițiile de kinetoterapie în viața lor de zi cu zi pentru a-și menține starea de sănătate și a recupera mai rapid după naștere?
- Este important ca expresia „Mens sana in corpore sano” („Minte sănătoasă într-un corp sănătos) să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența pentru a ne putea bucura cu adevărat de viață. În prima fază, mămicile pot începe cu pași mici, însemnând exerciții ușoare, de intensitate mică spre medie și de a se obișnui gradual cu exerciții mai intense și mai complexe. Este foarte important să conștientizeze multiplele beneficii ale mișcării pentru a deveni un stil de viață. Este mai important ca mamele să își aleagă trei, patru ședințe pe săptămână la aceeași intensitate, decât o singură zi foarte intensă, care să le extenueze și ulterior să nu mai dorească să facă sport în următoarele două săptămâni.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau