„Înainte să le public, testez poeziile pe copii”
Dimensiune font:
* interviu cu Sorin Poclitaru, humoreanul cu peste 30 de meserii
Este autor a 11 cărţi, dintre care 4 sunt pentru copii. Peste 90% dintre versurile publicate în primele volume de carte ale scriitorului din Gura Humorului sunt cântate de nume cunoscute din lumea folkului, cum ar fi Emeric Imre, Adrian Beznă, Puiu Creţu şi Ovidiu Mihăilescu. Până să înceapă să scrie poezii şi să câştige bani de pe urma operelor sale, Sorin Poclitaru a practicat peste 30 de meserii, de la vopsitor, până la redactor pentru radio.
- Când anume v-aţi descoperit pasiunea pentru poezie?
- M-am născut cu pasiunea pentru poezie. O astfel de pasiune nu se dobândeşte niciodată decât într-un mod fals. Poezia este o stare. Trebuie o anumită chimie în tine ca să te ajute să spui ce ai în suflet. Scriu poezii de multă vreme, dar m-am apucat de publicat destul de recent. Poeziile pe care le-am publicat le-am scris în ultimii patru ani. Eu nu mai am nimic semnat de mine, nu am păstrat nicio poezie scrisă de acum zece ani.
- Pe câte cărţi v-aţi pus semnătura?
- Am scrie zece cărţi şi jumătate. Una dintre cărţi este de mici dimensiuni. Este într-un marsupiu creat în coperta unei alte cărţi. Patru dintre cărţi sunt pentru copii, iar restul vreau să cred că sunt pentru adulţi, nu pentru că ar conţine poezii XXX, ci pentru că ar conţine poezii de dragoste, pamflete. „Ghinionul de a fi norocos” este cea mai recentă carte a mea, este o carte de pamflete şi am avut bucuria de a fi prefaţată de umoristul Cornel Udrea de la Cluj, iar desenul de pe copertă a fost făcut de prietenul meu, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM.
- Se câştigă bani din poezie?
- Da! Dacă vrei să câştigi bani din treaba asta, câştigi. Am scos penultima mea carte într-o sută de exemplare, pe care le-am vândut la licitaţie pe internet. Se numea de „De dragoste sută la sută la sută”. O sută de cărţi pentru o sută de oameni. Am vândut primul exemplar cu 900 de lei, al doilea cu 400 de lei, apoi 300 de lei şi aşa mai departe. În total am strâns 9.400 de lei. Deci se poate. Nu am fost în vacanţă în Dubai cu aceşti bani, nici nu mi-am cumpărat vreun Ferrari. Susţin două festivaluri naţionale de poezie - „Ce rimă cu premeditare” şi „Prima Cărticică”.
- Cărţile pentru copii au căutare?
- Da, sunt căutate. Eu nu am vândut cărţile pentru copii, le-am dat tot timpul gratuit. Anul acesta am scos „Manual de Obrăznicii”. La lansarea cărţii, care s-a desfăşurat la Suceava, mi s-a întâmplat pentru prima oară să nu am suficiente cărţi, ca să le împart copiilor. Au fost peste 150 de copii la lansarea cărţii mele. „Manualul de obrăznicii” conţine exact ceea ce scrie. Sunt obrăzniciile pe care le făceam când eram mic. De la spartul geamului, până la aruncatul cu noroi în rufele de la uscat. Le-am pus în cărticica asta pentru ca adulţii să nu uite că au fost copii. Mulţi dintre adulţii care citesc această carte se regăsesc între pagini. Coperta cărţii a fost făcută de caricaturistul Radu Bercea, care este jumătate inimă, jumătate om.
- Sunt mai apreciate cărţile pentru copii decât cele pentru adulţi, având în vedere că piaţa cărţilor pentru cei mici este poate mai săracă?
- Piaţa cărţilor pentru copii nu este mai săracă, dar este agresată de tot felul de oameni care vor să vândă un produs literar ce nu are treabă cu poezia pentru copii. Eu le spun „înspăimântoşenii”. Sunt foarte multe cărţi pentru copii scrise cu greşeli majore de ortografie. Când eram eu mic, poeziile pentru copii erau duioase, frumoase şi te făceau să zâmbeşti tot timpul.
- Cine vă dă „bun de tipar” în cazul cărţilor pentru cei mici? De unde ştiţi că vor fi apreciate?
- Am un secret. Înainte să le public, testez poeziile pe copii. Le dau părinţilor să le citească. Copiii dau bun de tipar. Cea mai aspră critică pe care am primit-o de la un copil. Mi-a că o poezie este plictisitoare şi am renunţat la ea. Apoi mi s-a spus că nu pot să fac un căţel obez că este şi el suflet e om. În general, copiii sunt foarte sinceri. Copiii nu pot fi ipocriţi.
- Am auzit că vă opresc copiii pe stradă, la Gura Humorului...
- Aşa este, însă doar copii. De regulă, la lansările de carte pe care le organizez acasă, în Gura Humorului, nu vin mai mult de zece oameni. Dar atunci când plec în altă parte reuşesc să umplu sala. Nu-mi explic de ce acasă lucrurile stau altfel. Oamenii de regulă, mă cunosc, pentru că peste 90% dintre versurile pe care le-am publicat în primele mele cărţi pentru adulţi sunt cântate de peste 60 de interpreţi folk.
- Cine vă cântă versurile?
- Printre cei mai cunoscuţi sunt Emeric Imre, Adrian Beznă, Puiu Creţu şi Ovidiu Mihăilescu. Acum iniţiez o colaborare cu Alina Sorescu, dar nu sunt obişnuit să scriu versurile pentru muzică pop.
- Ce planuri de viitor aveţi?
- Am început să lucrez la o nouă carte pentru copii. Se numeşte „Cugetări Adânci pentru Ţânci”.
Sorin Poclitaru, despre el:
„M-am născut la Pârteştii de Sus. Sunt singurul ţăran din familia mea, aşa cum îmi place să spun, pentru că restul fraţilor mei s-au născut la oraş. Până acum am făcut vreo 30 de meserii în viaţa asta, de la taximetrist la gardian public, de la redactor radio la vopsitor. Sunt mândru că nu am reuşit să termin o facultate. Sunt mândru că nu am fost coleg cu anumite creaturi care nici nu ştiu să vorbească. Nu am să dau exemple concrete ca să nu înspăimânt pe nimeni. Uitaţi-vă în jurul vostru ca să vedeţi despre ce este vorba. Am doi copii. Băiatul care are 25 de ani şi este poliţist şi fata are 30 de ani. Am muncit, am avut visuri şi speranţe, am crezut în mine”.
Ce spun alţii despre Sorin Poclitaru:
„Mulţumesc, Sorine, că eşti un far viu de lumină care aduci în pulsul muzicii gânduri şi stări curate prin poezia pe care o scrii!” – Emeric Imre (artist folk)
„Am găsit în poezia lui (...) câteva seminţe de cântece pe care le-am îndrăgit şi pe care le tot cânt de atunci ca să nu uit de propriile mele porunci” – Adrian Beznă (artist folk)
„Mă impresionează prin simplitate şi corectitudine, prin stilul direct şi nonconformist. Versurile sale m-au determinat să scriu mai multă muzică decât am făcut-o în ultimii 25 ani!” – Puiu Crețu
„Poveste pentru oameni şi femei”
Cartea, care a apărut la editura „EuroGraph” din Cluj-Napoca, este ilustrată cu grafica realizată de concitadina autorului, artista plastică Loredana Grigoraş, şi are un cuvânt de deschidere, cu genericul „Basme reciclate”, semnat de scriitorul umorist Cornel Udrea.
Povestea în versuri, pe care ne-o propune Sorin Poclitaru (o poveste cu regi, prinţi şi balauri, pentru „oameni şi femei” – cum indică titlul – dar şi pentru copii, care vor fi cu siguranţă atraşi şi de ilustraţiile volumului), aduce, aşa cum spune Cornel Udrea, „o imagine insolită, uşor digerabilă, transformând întâmplările propriu-zise în motive de ludic consistent”.
Cartea, cu o formulă prozodică lesne de memorat şi uşor de transpus în planul oralităţii, dezvăluie caracterul şăgalnic al lui Sorin Poclitaru, un autor, aşa cum subliniază Cornel Udrea, „pus pe glume benigne”, care imaginează personaje „cu chipul şi asemănarea tiparelor clasice, dar care au un spor consistent de modernism”.
„O carte şi jumătate”
„O carte şi jumătate” este un produs editorial neconvenţional, alcătuit dintr-un volum de versuri pentru maturi (care cuprinde 104 poeme), care ocroteşte sub aripa copertei, într-un buzunar interior, o cărticică pentru copii (cu 20 de poezii ilustrate de graficianul Daniel Florescu).
Prefaţată de epigramistul George Petrone, cartea lui Sorin Poclitaru (despre care distinsul senior al Academiei Libere „Păstorel” spune că este „un liric care, într-un limbaj eliberat de constrângeri şi pregnant în semnificaţii, redă trăirile şi zbuciumările sufletului său”) ne oferă un grupaj de versuri care „îl califică drept un umorist de tip clasic, care înţelege, zâmbeşte condescendent şi absolvă cu îngăduinţă” toate cele lumeşti.
Sorin Poclitaru, poet care a dedicat versuri cu precădere femeii, ne propune acum umorul ca antidot pentru toate neîmplinirile sufleteşti, pentru iubirile eşuate, pentru inadecvarea vieţuirii romantice într-o lume rapace, axată pe pragmatism.
Cărticica circumscrie un univers domestic cu diverse obiecte cu rostul şi rolul lor (patul, uşa, sertarul, lipiciul, căciuliţa, creionul, periuţa de dinţi, bradul de Crăciun).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau