INTERVIU - Mihai Chirica: „Nu se va ajunge niciodată la carantinarea Iașului” (VIDEO)

1primar

Dimensiune font:

| 11-04-2021 23:37

 * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

- Domnule primar, discuția legată de coabitarea cu USR devine inevitabilă, în contextul în care Iașul nu are, la mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, viceprimari. Cât poate funcționa orașul fără viceprimari?

- Problema viceprimarilor nu este o problemă vitală, pentru că nu rezultă de nicăieri din lege faptul că orașul nu poate funcționa fărăr viceprimari. Nu poate funcționa fără primar! Viceprimarii sunt elemente de consolidare a administrației publice locale, acolo unde este nevoie de crearea unor alianțe. Dorința noastră a fost ca prin viceprimar să avem elementele de consolidare a relației politice prin care fiecare viceprimar, din partea fiecărei formațiuni, urmărește politica locală așa cum și-a asumat-o în timpul campaniei electorale. Nu este un scop în sine să alegem viceprimari. Putem să ajungem la o înțelegere cu USR-PLUS și fără să avem viceprimari, dar asta nu înseamnă că nu putem găsi o cale de comunicare, de colaborare. Să spună: Domnule, nu vrem să fim reprezentați de viceprimar, dar putem să comunicăm și să avem proiecte pe care să le susținem împreună, să dăm toate proiectele noastre primarului și viceprimarului PNL și lăsăm post vacant. Iar când se hotărăsc, își pun viceprimar. Deci, de fapt, este o formă de a armoniza o legătură politică. În Guvernul României, USR-PLUS și-a pus miniștri ca și formă e recunoaștere a alianței politice cu PNL, ca reprezentare politică. Așa rezultă din algoritmul politic, să-și pună și miniștri. Ei bine, în aceeași formă le-am propus și la Iași.

- Se mai poate ajunge la un compromis cu USR pentru deblocarea situației?

- Politica este un compromis, prin definiția ei. Prin urmare, atâta timp cât nu-ți faci o majoritate simplă, prin diverse forme de asociere politică, îți creezi o majoritate. Ușa este deschisă în, continuare!

 „Anul trecut am reușit efectiv să consumăm aproape 157 milioane de lei din fonduri europene, bani care au intrat efectiv în conturile municipiului Iași, de unde s-au plătit proiectele ce se realizează în momentul de față. Anul 2021 se anunță mai productiv din această perspectivă”.

 - Ce așteptări aveți de la noul buget al Iașului? Va asigura necesarul minim de investiții pevăzute, gândite pentru acest an?

 - Este un buget de dezvoltare. M-am uitat și la structura bugetară a altor localități din România și noi vom veni pe un buget de dezvoltare în care încercăm atragerea unui volum mult mai mare de fonduri europene, față cel de anul trecut. Anul trecut am reușit efectiv să consumăm aproape 157 milioane de lei din fonduri europene, bani care au intrat efectiv în conturile municipiului Iași, de unde s-au plătit proiectele ce se realizează în momentul de față. Anul 2021 se anunță mai productiv din această perspectivă, un buget din care vrem să asigurăm toate fondurile necesare pentru principalele activități de funcționare a orașului, de susținere a educației, de spijinire în continuare a actului de sănătate publică, inclusiv centrele de vaccinare, care, crede lumea, se autofinanțează. Nu este așa, noi le finanțăm, până în momentul de față am cheltuit câteva milioane de lei și vom cheltui în continuare, deși nu știm când vom recupera acești bani... Vom asigura dezvoltarea orașului și prin fonduri atrase, fonduri europene și împrumuturi, dar și din resursele proprii ale municipiului pentru proiecte de infrastructură, străzi, trotuare între blocuri, proiecte edilitare vizibile.

- La nivel investițional major, Autostrada a intrat, cu toate tronsoanele, în licitație de proiect, Spitalul Regional de Urgență a devenit certitudine… lucrurile încep să se miște…

- Este un trend corect, pe care l-am structurat foarte atent în toată politica de dezvoltare pentru Regiunea de Nord-Est. S-a reușit, într-adevăr, finalizarea proiectului, a licitației de proiectare pentru Autostrada A8, pe tronsonul Moldovei, celalălat era deja în proiectare, adică pe pronsonul care face legătura între Târgu Neamț și Ungheni, pe o distanță de aproape 100,14 km...

- Suntem, cu alte cuvinte, cu toate tronsoanele autostrăzii A8 pregătite pentru licitație...

- Pe tronsonul Târgu Neamț - Târgu Mureș se lucrează deja la proiectare, suntem undeva la aaproape 60 la sută din proiect deja executat, iar celelalte au intrat în proiectare începând cu săptămâna trecută, proces executat de o companie care are experiență în proiectarea de autostrăzi.

 „Vrem să proiectăm în acest an un pasaj subteran de legătură a străzii Cronicar Mustea către Poitiers. Am găsit un culoar foarte bun de circulație, printr-un pasaj subteran, pentru a scurtcircuita în totalitate podul Socola, pentru cei care vin pe relația Poitiers dinspre cartierul Nicolina”.

 - Planul Național de Redresare și Reziliență a cam rămas un fel de pom lăudat. Ce se poate face pentru Centura ocolitoare a Iașului, pentru noul stadion, pentru sala polivalentă?

 - Planul Național de Redresare Economică și Reziliență este un proiect ambițios pe care fiecare stat membru și l-a asumat. Unele state au reușit chiar să aprobe acest plan, la Comisia Europeană și, din păcate, noi încă mai tatonăm acest lucru. Avem un finish de lucru data de 30 aprilie 2021, dar eu nu cred că va fi admis acest termen, în sensul că nu se va respecta termenul, că vor fi întârzieri, dar, în general, obiectivele propuse au fost prinse. Centura de ocolire a orașului deja a venit proiectată săptămâna trecută și am avut deja o întâlnire cu reprezentantul CNAIR și cu directorul tehnic al acestei companii pentru Regiunea de Nord-Est. Am discutat cu proiectantul, s-au și propus câteva trasee pentru ocolirea orașului dinspre intersecția Uricani, către Nicolina, respectiv cartierele Alexandru cel Bun, Dacia și zona Cicoare. Se va lucra intens pentru o perioadă de șase luni, apoi vom avea primele proiecte finalizate pe tronson, în vederea scoaterii la licitație pentru execuție. Este prevăzută o sumă de aproximativ 42 milioane de lei în executarea acestei artere de ocolire și sperăm să o și vedem implementată în maxim doi ani. Ar trebui ca spre sfârșitul anului 2023 să fie dusă spre finalizare.

 - Nu putem evita subiectul trafic. Mai pot fi identificate soluții pentru decongestionarea traficului, care devine, pe zi ce trece, tot mai insuportabil?

- Traficul nu devine nici mai rău și, din păcate, nici mai bun. E o situație aproape constantă din punct de vedere al gravității sau lejerității sale, cum vreți să ne pronunțăm. Sunt zone în care se circulă relativ mai bine, unde am reușit să decongestionăm, cum ar fi zona industrială, chiar și zona Păcurari, zona Copou, zone în care se circulă la fel de greu ca și înainte cum ar fi de exemplu Poitiers, Bucium, unde orice soluție am încercat să implementăm, este aproape imposibil fără crearea altor penetrații către acest cartier. Avem însă proiecte pe care le-am și finalizat și pentru care căutăm finanțate chiar din acest an.

- La ce proiecte vă referiți?

- Mă refer la construirea unei noi căi de circulație, paralelă cu Buciumul, care va penetra orașul spre zona Baza 3, proiect aprobat deja de către Consiliul Local, în valoare de 126 milioane de lei, modernizarea zonei Bucium, care și aceasta va costa aproape 40 de milioane de lei... Am avut o discuție foarte bună la Regionala Căi Ferate, deoarece vrem să proiectăm în acest an un pasaj subteran de legătură a străzii Cronicar Mustea către Poitiers. Am găsit un culoar foarte bun de circulație, printr-un pasaj subteran, pentru a scurtcircuita în totalitate podul Socola, pentru cei care vin pe relația Poitiers dinspre cartierul Nicolina și care n-ar mai avea nevoie să urce pe Podul Socola.

 „Nu cred, din toate analizele pe care le avem, că vom ajunge vreodată în carantină, așa cum au pățit orașele Timișoara, Cluj-Napoca, București... Nu vom ajunge niciodată la carantinarea Iașului, deși asta depinde foarte mult de comportamentul ieșenilor”.

 - Cât de actual mai este măsura descurajării vehiculelor poluante pe străzile orașului? 

 - Rămâne la fel de actuală, chiar dacă prezentele condiții, de pandemie, nu vorbesc în totalitate despre utilizarea transportului public. Să nu uităm faptul că joi vom sena contractul și pentru autobuzele electrice, furnizorul fiind compania poloneză Solaris și, sigur că da, continuăm procesul de modernizare a liniei de tramvai, cu tramvaiele noi care vor începe să apară din acest an. Deci, nu renunțăm la reducerea circulației cu vehicule poluante, nu renunțăm la introducerea primelor benzi rezervate transportului public, banda din zona Nicolina, pentru care așteptăm avizul Poliției Rutiere ca să începem să o materializăm. Apoi, nu uităm de primul proiect de piste de biciclete, în lungime de 11,6 km, pe care îl vom implementa în acest an. Sper ca până la sfârșitul lunii iunie să-l avem materializat.

- Pe ce traseu?

- Traseul Rond Agronomie - Tudor Vladimirescu

-  Vom avea un pietonal enorm. Există soluții pentru parcări în zona centrală a orașului?

- Există soluții prin care vrem să descurajăm apariția vehiculelor în zona cetrală a orașului. Vom utiliza parcările existente, și mă refer la parcajul mare de la Pala,s care are peste 2.500 de locuri de parcare, în permanență goale, mai sunt parcări care rămân în continuare nefolosite cum este parcarea de la Hotel Unirea... Avem și un proiect de parcare pe care vrem să-l facem împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pe strada Colonel Langa, și în felul acesta să asigurăm tot necesarul de parcare pe zona centrală, restul rămânând pietonal, cu vehicule nepoluante, electrice, biciclete, trotinete.

- Schimbând subiectul, spitalele suport COVID ieșene mai au un singur loc la terapie intensivă. Ce se va întâmpla în cazul unei noi explozii a numărului de cazuri?

- Suntem foarte atenți la acest fapt, într-o relaționare permanentă și cu ConsiliulJudețean, care gestionează cele mai multe dintre spitalele de pe raza municipiului Iași. De altfel, și Spitalul de Recuperare a redevenit spital suport COVID, însă doar pentru ATI. Practic, secțiile de cardiologie, de recuperare respiratorie și o parte din neorologie au fost închise pentru bolile cronice. Nu e un lucru îmbucurător pentru noi, deoarece avem și o listă de așteptare foarte mare pentru specificul acestui spital, dar oferim sprijin pentru problema COVID. Sigur, am văzut și o reacție destul de bună a spitalului de Boli Infecțioase, care-și redeschide spitalul mobil.

- Este Iașul pregătit pentru scenariul carantinării parțiale?

- Suntem pregătiți pentru orice, chiar și pentru mai bine, ca să fac o glumă. Nu cred, din toate analizele pe care le avem, că vom ajunge vreodată în carantină, așa cum au pățit orașele Timișoara, Cluj-Napoca, București... Nu vom ajunge niciodată la carantinarea Iașului, deși asta depinde foarte mult de comportamentul ieșenilor. Dar, din experiența pe care o avem de peste un an de zile, nu vom trece de 6,5-7 la mie incidență, așa cum s-a întâmplat în alte orașe.

 „Acest club merită sprijinul nostru, al tuturor ieșenilor, iar banii care se dau nu se dau nici din buzunarul consilierului local, nici al primarului, se dau din buzunarul orașului, iar dacă orașul vrea să aibă un club de Liga 1 și acceptă să plătească, înseamnă că trebuie să o facem!”

 - Un alt subiect care doare, de mare actualitate pentru toți microbiștii urbei, este cel a Politehnicii, al clubului de fotbal. Putem înțelege că problemele au soluție sau abia am intrat în probleme?

- Nu cred că am ieșit vreodată din probleme. Politehnica a jonglat mereu între agonie și extaz, dar mai mut la limita agoniei. Problemele financiare ale clubului sunt permanente, deoarece niciodată nu a existat acolo un patron foarte clar definit, care să gestionez finanțele, care să facă din acest club unul profitabil din punct de vedere economic. Au fost totdeauna cu mâna întinsă ba spre ceea ce le oferea Liga Profesionistă de Fotbal, ba spre sponsori, ba spre Primăria Municipiului Iași, respectiv Consiliul Local Iași. Din păcate, niciodată, chiar dacă colorația politică a fost de fiecare dată diversă - și nu mă refer doar la mandatul fostului primar Nichita, ci și la mandatul fostului primar Simirad, niciodată nu a fost atât de multă discordie în interiorul Consiliului Local pe tema clubului de fotbal. În loc de sprijin, totul s-a transformat în declarații politice lipsite de conținut, dar clubul le-a dat o lecție, reușind o victorie extraordinară la Viitorul Constanța, în deplasare, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată, căci noi n-am reușit să batem vreodată Viitorul, nici măcar acasă! Sunt trei puncte de aur care arată că acest club muncește pentru Iași. Fotbalul se întreține cu bani, nu există o altă variantă în fotbalul profesionist decât plata jucătorilor. Dacă vor înțelege lucrul acesta, bine, dacă nu... înseamnă că trebuie să-și asume, din păcate, sfârșitul acestui club.

- Care credeți că ar fi soluția care să mulțumească pe toată lumea, acolo?

- Soluția ideală o reprezintă liniștea. Lor nu le lipsește capacitatea de a juca, ci doar liniștea și finanțarea. Dacă nu se mai bagă nimeni să facă discordie și dacă vor înțelege că finanțarea unui club profesionist de fotbal se face doar dacă ai și capacitatea financiară de a întreține acest sport, atunci lucrurile vor merge bine, dacă nu, se vor îngropa.

- Ce se va întâmpla în cazul în care Politehnica va retrograda? Se va desființa actual echipă, se va porni cu altă formație din ligile inferioare sau pur și simplu Iașul nu va mai avea fotbal?

- Nu cred cpă asta depinde de primarul municipiului Iași. Primarul a încercat să țină piet la toate problemele, de-a lungul timpului. M-am certat cu Florin Prunea că s-a luat de Nicolo Napoli, m-am dus să-i împac pe jucători cu antrenorii, m-am dus să împac clubul cu Consiliul Local, m-am dus să fac mai mut decât prevede fișa postului meu tocmai din dragostea față de acest club. Dar mai mult decât pot să fac, nu pot să fac! Și nu-i voi înțelege niciodată pe cei care încearcă mereu să aducă discordie. Dacă eu aveam o relație subiectivă cu Ciprian Paraschiv, așa cum se specula, la un moment dat, ar fi însemnat ca Ciprian Paraschiv să fi sărutat inelul. Dar el a declarat că nu va săruta niciodată inelul, pentru că nu i-am cerut niciodată asta!A rămas o relație profesională. Când Ciprian Paraschiv n-a mai făcut performanță la club, i-am spus: Tu nu ești bun, trebuie să lași clubul liber. Ceea ce el n-a înțeles și a încercat să întărâte și mai mult neliniștea la club. Deci, e clar că n-am încercat altceva decât să fiu un factor de echilibru. Cred că acest club merită sprijinul nostru, al tuturor ieșenilor, iar banii care se dau nu se dau nici din buzunarul consilierului local, nici al primarului, se dau din buzunarul orașului, iar dacă orașul vrea să aibă un club de Liga 1 și acceptă să plătească, înseamnă că trebuie să o facem!

- Și dacă CSM Politehnica va retrograda?

- Dacă va retrograda... vom trata subiectul la momentul respectiv.Dar eu cred încă în steaua noastră.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
13/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei