INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”

Dimensiune font:

| 24-08-2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica

- Domnule primar, trei săptămâni ne mai despart de începerea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guvernul abia a pus în dezbatere un Proiect de Ordinu pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, iar vocile critice n-au întârziat să apară. Cum vi se par aceste Norme pe care le impune Executivul?

- În principiu, normele acestea sunt într-un cadru foarte general. Sunt convins că situaţia diferă foarte mult de la localitate la localitate şi chiar de la şcoală la şcoală. Eu aş fi un pic mai direct şi mai concret când aş propune aceste măsuri, în sensul că Ministerul Educației, ca instituţie naţională, trebuie să facă un pachet cu măsuri obligatorii care să cuprindă cel puţin 80 la sută din Planul de măsuri pe care îl iniţiază Guvernul în relaţia cu şcolile, cu educaţia, în general, și să lase la nivelul autorităţilor locale, la decizia fiecărui Consiliu de administraţie de la fiecare şcoală doar un 20 la sută din planul de măsuri. Statul trebuie să fie foarte clar şi să spună „şcolile încep după următoarea reţetă”, rețetă pe care n-o contestă nimeni ca număr de ore, număr de specialităţi, normă şcolară pe care va trebui s-o îndeplinească fiecare catedră, că măsurile de protecţie socială nu le lăsăm la îndemâna interpretărilor fiecărei şcoli şi a fiecărui Consiliu de administraţie, urmând ca partea de fineţe, care ţine de specificul fiecărei localităţi – căci sunt localităţi în care nu există infectări și localităţi cu infectări multiple, sunt şcoli care au o anumită structură din punctul de vedere al modului în care sunt organizate clasele, care lucrează într-un schimb, care lucrează în două sau chiar mai multe -, acolo, sigur că da, fiecare îşi adaptează, cu cele 20 la sută de libertăţi, să le numesc aşa, modalitatea în care vor începe şcoala.

 

„Timpul este destul de presant, de aceea trebuie ca Ministerul Educaţiei să lanseze o reţetă clară pe care toată lumea să o respecte, fără comentarii, urmând ca administraţia locală, cu fiecare înstituţie şcolară în parte să intervină doar acolo unde trebuie să se ia nişte decizii de fineţe”

 

- Descentralizarea deciziei cu privire la organizarea anului şcolar este un lucru bun?

- Nu. Descentralizarea este bună, dar nu aici, în sensul că statul, în calitate de organizator al educaţiei în România, trebuie să-şi impună punctul de vedere în partea majoritară a deciziilor, iar şcoala, împreună cub autorităţile locale, în elementele, să spune, de adaptabilitate în funcţie de situaţia concretă din treren.

- Revenind la proiectul de norme propus de Ministerul Sănătăţii, unităţile de învăţământ şi autorităţile locale nu sunt implicate în luarea deciziilor cu privire la scenariul adoptat, însă joi, 10 septembrie, vor afla cum vor funcţiona, practic, de pe 14 septembrie. Astfel, şcolile au la dispoziţie o sigură zi, 11 septembrie, pentru a se pregăti şi pentru a informa copiii şi părinţii. Veţi reuşi?

- Cu siguranţă, nu! O spun cât se poate de clar, deoarece nu ai timpul necesar să te adaptezi. Noi am luat decizia în Consiliul Local, săptămâna trecută, să disponibilizăm suma de 12,6 milioane lei tocmai pentru a putea străbate acest timp mai repede, iar asta înseamnă că noi deja am lansat în licitaţie publică  achiziția de echipamente electronice, tablete şi măşti. Gândiţi-vă cum aş fi putut eu lua decizia asta pe 10 septembrie, în condiţiile în care şcoala trebuie să înceapă pe 14 septembrie. Timpul este destul de presant, din punctul meu de vedere, de aceea trebuie ca Ministerul Educaţiei să lanseze o reţetă clară pe care toată lumea să o respecte fără comentarii, urmând ca administraţia locală, cu fiecare înstituţie şcolară în parte – mă repet, să intervină doar acolo unde trebuie să ia nişte decizii de fineţe, respectiv deschiderea unei a doua căi de acces, de exemplu, că n-o să vină ministra să-mi spună mie pe unde să fac o a doua cale de acces. Eu trebuie să merg acolo, să sparg un gard, trebuie să fac o alee până la poarta şcolii, să ştiu cum organizez activitatea de la pauză, că nu e treaba ministrului, dar normele generale trebuie să plece de la minister.

- Aţi căutat şi dvs, municipalitatea, soluţii. Putem spune că, separat de situaţia epidemiologică la momentul 14 septembrie, s-a identificat cea mai bună variantă pentru ca elevii să fie în siguranţă în spaţiile şcolare?

- Cea mai bună variantă pe care am identificat-o şi pe care am şi propus-o Inspectoratului Şcolar este să nu facă rabat de la nici o măsură atunci când elevul trebuie să fie la şcoală în mod obligatoriu. Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face! Dar să nu se plece de la premisa că înâi trebuie neapărat să protejăm profesorii; trebuie să-i protejăm pe toţi!

 

„Nu pleci de la premisa şcolii online. Întâi laşi elevul să ajungă la şcoală, în faţa profesorului, să poţi face transferul de cunoştinţe într-un mod corect, direct, după care, dacă vezi că nu se poate şi nu se poate, aplici şi soluţia a doua”.

 

- O soluție ar putea fi școala online?

- Școala online nu este o soluţie! Şcoala online este, să spunem, un adjuvant care te scoate dintr-o situaţie neclară doar atunci când altfel nu se poate. Dar nu pleci de la premisa şcolii online. Întâi laşi elevul să ajungă la şcoală, în faţa profesorului, să poţi face transferul de cunoştinţe într-un mod corect, direct, după care, dacă vezi că nu se poate şi nu se poate, aplici şi soluţia a doua.

- Nimeni nu-şi doreşte lucrul acesta, dar ce se va întâmpla în momentul în care în şcoli vor fi identificaţi elevi infectaţi cu noul coronavirus? În ce situaţie se poate ajunge la o nouă închidere a şcolilor?

- În primul rând, se închide clasa respectivă, unde s-a identificat această situaţie, se apelează la echipamentul pe care Primăria deja îl are în achiziţie, elevii vor sta acasă, profesorul va sta într-o sală, singur, şi va preda elevilor pe tablete pe care şi pe acestea le cumpărăm, după care, după ce trece riscul epidemiologic, îmi dă tableta înapoi şi o dau la altă clasă care, probabil, va intra în acelaşi risc şi situaţia o putem controla. Dar întâi plecăm de la premisa ca elevul să fie la şcoală.

 

 „Mă gândesc că va exista  o opoziţie din partea profesorilor, deoarece împărţirea claselor în grupe mai mici va însemna un număr dublu sau chiar mai mare de ore pentru ei. Statul trebuie să le asigure salariile suplimentare şi ei trebuie să înţeleagă că vor face ore mai multe la clasă”.

 

- Care sunt punctele vulnerabile identificate cu privire la începerea anului şcolar în sălile de clasă?

- Cel mai vulnerabil este timpul foarte scurt până când trebuie să luăm aceste decizii. Apoi, capacitatea profesorilor de a înţelege că vor trebui să facă norme mult mai mari decât făceau până acum şi mă gândesc că va exista şi aici o opoziţie din partea lor pentru că împărţirea claselor în grupe mai mici va însemna un număr dublu sau chiar mai mare de ore pentru profesori. Statul trebuie să le asigure salariile suplimentare şi ei trebuie să înţeleagă că vor face ore mai multe la clasă. Şi a treia chestiune, de la caz la caz, autorităţile locale nu vor putea răspunde foarte repede şi cu resursele de care ar fi nevoie la noua provocare pentru că sunt comune care nu au bani nici măcar să-şi plătească apa sau gunoiul, mai nou, cum am aflat săptămâna trecută despre situaţia din judeţ.  

- Guvernul a lăsat în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale cheltuielile legate de pandemie pe perioada anului şcolar. Iaşul, fără îndoială, are resursele necesare, însă ce se va întâmpla acolo unde primăriile rurale – şi sunt foarte multe cazuri, nu au buget pentru a asigura nici măcar câteva măşti reutilizabile? ...nu vorbim de sute sau mii de măşti per elev tot anul, de buget, personal pregătit...

- Unele școli nu au bani nici de catalaoage! Părerea mea este că va mai dura până la achiziția celor 500.000 de tablete pe care Guvernul trebuie să le asigure. Multe primării nu s-au gândit în avans, cum ne-am gândit noi, că trebuie să punem noi un prim pachet de dispozitive până ce vor veni cele de la Guvern, deci va fi destul de dificil, cu sincope, dar cred că de la şcoală la şcoală, dacă se pleacă de la premisa ca elevul să fie în clasă, greutăţile se vor depăşi cu mai multă uşurinţă.

 

„Unde nu se va putea organiza învățământ în schimburi se va apela, probabil, la soluţia mixtă în care jumătate de clasă este în sala de curs, iar cealaltă jumătate este acasă şi va primi informaţia prin dispozitivul online”.

 

- Rezumând, cum va începe anul şcolar? Vor exista clase cu mai mult de 20 de elevi, cum se vor desfăşura cursurile?

- Având în vedere suprafaţa pe care o are o clasă în momentul de faţă şi felul în care este deja supraaglomerat, se va lucra în schimburi. Este un lucru cert, de la care pornim. Din păcate, sunt şcoli la care nu se poate lucra în schimburi pentru că ele deja sunt în schimburi, iar în momentul de faţă nu le maui poţi împărţi în două! Acolo vom căuta săli suplimentare. Am şi trimis adrese către universităţi  să ne dea sălile disponibile, le plătim chirie, întreţinere, tot ce este nevoie şi să ne pună la dispoziţie să putem splita, să putem împărţi clasele existente.

- Şi ce răspuns aţi primit din partea universităţilor?

- Deocamdată nu am primit răspuns, deoarece rectorii sunt în concedii, mare parte dintre ei. Am discutat un pic cu domnul rector de la UMF, şi dumnealui este în concediu, revine pe 7 septembrie, este cam târziu, dar voi convoca cu cei care au rămas la comandă o şedinţă, săptămâna viitoare, să vedem ce ne pot pune la dispoziţie, noi să punem banii şi să putem închiria săli de curs.

- Ce se va întâmpla acolo unde nu se va putea organiza săli de clasă în schimburi?

- În schimburi se poate în orice variantă, atâta vreme cât sala este disponibilă. Unde nu se va putea organiza învățământ în schimburi se va apela, probabil, la soluţia mixtă în care jumătate de clasă este în sala de curs, iar cealaltă jumătate este acasă şi va primi informaţia prin dispozitivul online, în timpul orei de curs la care profesorul predă celeilalte jumătăţi, care este cu el în clasă. Cealaltă jumătate, de acasă, va trebui să stea în mod obligatoriu logată pe platformă şi, desigur, să răspundă întrebărilor profesorului, să pună şi profesorul întrebări, adică să vadă că este activ.

Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei