Mihai CHIRICA: „Ce trebuie să fac, fac, ce nu pot să fac, spun că nu pot şi mă opresc”

Dimensiune font:

| 22-06-2023 13:59

 

- Domnule primar, toată lumea alergă după bani pentru finanţarea diverselor proiecte europene. Iaşul face acelaşi lucru. A fost dificil în perioada în care şeful Executivului era un liberal. Cum va fi acum, cu un membru PSD în fruntea Guvernului? Sunt semnale optimiste în ceea ce priveşte Iaşul şi proiectele sale?

 - În principiu, cred că nu va fi o schimbare relevantă de atitudine pentru că noi suntem într-o coaliţie în care nu judecăm după culoarea politică. Mai mult decât atât, bănui că toată lumea înţelege că disputa politică a noastră este, de fapt, una pentru stabilitatea ţării şi nu vizează neapărat promulgarea intereselor unui singur partid dintre cele două, acum, aflate la guvernare. Cred că lucrurile vor merge, în continuare, înainte... Eu zic că, în linii generale, câteva dintre promisiunile majore pe care Guvernul le-a avut pentru Iaşi - mă voi rezuma la Spitalul Regional de Urgență, la Sala Polivalentă, reabilitarea Şcolii „Vasile Lupu” – pot fi considerate drept lucruri pozitive. Sigur, mai avem autostrada, dar aici aţi văzut procedurile pe autostradă şi una, care aş aduce-o ca o critică, este centura, care ar fi putut începe. Însă nu este un capăt de ţară. Sunt convins că până la sfârşitul mandatului PSD la guvernare va reuşi să facă demersuri şi pentru centura ocolitoare a Iaşului.

 

- Vorbim de centura de sud...

 

- Cea de sud, de trafic uşor, care nici nu are o valoare foarte mare, e teritoriu public foarte uşor de accesat. Ar mai descongestiona traficul dintre Leţcani spre Iaşi şi ar asigura punctul nostru fierbinte, din perspectiva industrială: Parcul Industrial Miroslava. Noi am mai avut discuţii cu succesiunea de directori care au trecut pe la compania de drumuri, ca lucrurile să nu tergiverseze foarte mult şi să vedem deja licitaţia de lucrări demarată.

 

„Indicatorii de trafic spre SRU, într-adevăr, nu justifică o bretea de tip autostradă. Nu vei avea 15.000 de maşini, media zilnică şi 30.000 la orele de vârf întrucât nu pot intra 30.000 de pacienţi acolo, cu  însoţitori cu tot... Dec,  noi ştim lucrul acesta, suntem absolut rezonabili în perspectiva unor astfel de măsurători, dar SRU trebuie legat cât mai rapid la autostradă pentru că nu toată lumea va veni cu elicopterul, iar Aeroportul trebuie şi el legat la austradă. Nu am spus că trebuie să vină pe şase benzi...

 

- S-a tot vorbit despre scenariul în care Ministerul Transporturilor consideră nejustificată, din perspectiva rentabilităţii economice, construirea bretelelor de acces dintre A8 către SRU şi Aeroport. Aveţi un plan B în eventualitatea în care acest scenariu ar putea deveni realitate?

 

- Există şi planul B, dar trebuie să rămânem cu picioarele ancoraţi în raporturile pe care fiecare instituţie le are cu CNAIR. Ei au, să spunem, câteva priorităţi în ceea ce priveşte traficul. Nu cred că nejustificat este termenul cel mai corect. Ei pot spune că nu se apropie de indicatorii necesari unei bretele de tip autostradă. Dar nu am spus că vrem, obligatoriu, o bretea de tip autostradă! Pentru că autostrada are traseul ei, până la Ungheni, cu traversare în Republica Moldova. Legăturile către obiectivele principale, Aeroport respectiv Spitalul Regional de Urgenţă, poate să însemne cu totul altă abordare. Indicatorii de trafic spre SRU, într-adevăr, nu justifică o bretea de tip autostradă. Nu vei avea 15.000 de maşini, media zilnică şi 30.000 la orele de vârf întrucât nu pot intra 30.000 de pacienţi acolo, cu  însoţitori cu tot... Deci, noi ştim lucrul acesta, suntem absolut rezonabili în perspectiva unor astfel de măsurători, dar SRU trebuie legat cât mai rapid la autostradă pentru că nu toată lumea va veni cu elicopterul, iar Aeroportul trebuie şi el legat la austradă pentru a nu veni foarte multă lumea prin oraş. Nu am spus că trebuie să vină pe şase benzi...

 

- ... un nod de descărcare.

 

- Exact. Nu ştiu dacă cineva a văzut legătura dintre drumul principal de acces către Chişinău şi Aeroportul din Chişinău. Este un drum pe două benzi, care are o relaţionare dinspre nord spre sud şi care îţi poate crea posibilitatea de a accesa Aeroportul din Chişinău fără să fii nevoit să treci prin municipiu. Acelaşi lucru ni-l dorim şi noi. Vrem să facem un drum rapid către Aeroport şi spital cu conexiune în Autostradă.

 

„La Aeroport, totul ţine de organizare: dacă eşti pregătit să primeşti tot traficul cu maşini persoanale, trebuie să te gândeşti dacă ai capacitatea să introduci miile alea de maşini acolo”

 

- Aeroportul Iaşi se dezvoltă şi o face într-o formă greu de prevăzut în urmă cu un an să spunem, ne apropiem de 2,5 milioane de pasageri anual. E nevoie acolo de infrastructură pe măsură. Pot fi soluţionate neajunsurile în ceea ce priveşte accesul către aerogară?

 

- Eu zic ca da pentru că totul ţine de organizare. Dacă dăm drumul la maşini să se ducă spre aeroport, toate vor ajunge acolo pe drumul pe care-l vedeţi. Ele nu se blocau pentru că nu aveau pe unde să ajungă. Nu aveau cum să iasă de acolo. Deci este o altă abordare. Este ca şi cum i-ai îngrămădi pe toţi într-un fund de sac, pentru că totţi vor să facă, la aceeaşi oră, sute de îmbarcări sau debarcări, într-o zonă în care aveau 40 de locuri de parcare. Evident nu ar fi ajuns să încapă toate maşinile. Dar speranţa mea este că lucrurile se vor rezolva odată cu construirea infrastructurii din proximitatea noului terminal, cu degajarea traficului şi pe zona clasică, cea pe care circulă acum, dar şi spre cartierul Tătăraşi, pe strada Holboca şi Aviaţiei. Repet, însă, totul ţine de organizare: dacă eşti pregătit să primeşti tot traficul cu maşini persoanale, trebuie să te gândeşti dacă ai capacitatea să introduci miile alea de maşini acolo. Dacă nu există această capacitatea, va trebui să continuăm să restricţionăm prin favorizarea transportului public.

 

- Managementul traficului, că tot aţi vorbit de trafic, este, sunt convins, un capitol pe care l-aţi dori implementat cu succes. Deocamdată, pare de domeniul imposibilului. Sunt necesare ajustări în ceea ce priveşte fludizarea traficului?

 

- Nu numai că sunt necesare ajustări la sistemul de management al traficului, dar ele rezultă şi din calcule. Toate echipamentele care au fost introduse şi implementate acum 5-6 ani, sunt relevante pentru măsurătorile de trafic de atunci. În ultimele luni de zile am luat legătura cu o companie care are capacitatea de a face aceste ajustări. Sistemul trebuie upgradat. Intenţionăm să mai semaforizăm - şi cu senzori de trafic - încă 32 de intersecţii şi să reparăm toate instalaţiile care nu oferă date reale. De exemplu, avem o buclă care am găsit-o întreruptă la intrarea în Podu Roş, în urma unei intervenţii edilitare, a fost secţionată o fibră. Bucla aceea dă trafic zero, ca şi cum nu ar fi trafic acolo... Automat, bucla următoare nu înţelege de ce, în 150 de metri, nu există trafic, iar după alţi 150 de metri trec 200 de maşini pe minut! Acest lucru este deja comandat. Fiecare intersecţie este acum auditată, pentru a se vedea ce este funcţional. Ce nu este, se schimbă, la fel şi echipamentele care nu mai sunt actualizate, pentru ca ulterior să se lărgească şi baza de lucru prin semaforizarea, într-un regim electronic, a altor intersecţii.

 

„Sunt toate speranţele că vom intra în acest an în licitaţiile de lucrări pentru Sala Polivalentă Iaşi”

 

- Trafic fluidizat, transport în comun eficient, un oraş curat, cu pieţe schimbare la faţă. Apropo, aţi schimbat managementul acolo, însă putem spune că pieţele sunt cu adevărat ale producătorilor?

 

- Nu. Lucrăm la un nou regulament al pieţelor, îl publicăm până la finele săptămânii viitoare. Vrem să scoatem toţi comercianţii ilegali de mărfuri care se dau drept producători. Este una dintre temele pe care mi le-am asumat şi până la sfârşitul mandatului nu va mai intra niciun traficant de produse agricole în numele producătorului agrocol. Asta printr-o colaborare mai strânsă pe care aş vrea să o am cu direcţiile  agricole. Vrem să relevăm faptul că dintr-o mie de metri pătraţi de roşii nu poţi scoate 10 tone aşa cum se întâmplă acum. Dintr-o mie de metri pătraţi pe care declari că îi ai la Buzău, Galaţi, Tg. Frumos,  scoţi atât cât poţi scoate, nu vinzi două veri. Ba mai mult, vii şi vinzi pe timp de iarnă, când tu nu ai nici măcar un siloz

Deci vreau să ajungă la urechile tuturor că zilele următoare va fi propus în dezbatare publică regulamentul modificat în pieţe prin care comercianţii de produse de tip legumicol să fie foarte clar diferenţiaţi de cei care fac comerţ cu respectivele produsee. Producătorii vor avea prioritate maximă.

 

- Haideţi ne întoarcem în zona Moara de Vânt unde se va ridica o Sală Polivalentă cu 15.000 de locuri...

 

.... în jur de 10.000.

 

- Suceava a turnat deja temelia la viitoarea Polivalentă cu 5.000 de locuri, un proiect pe care l-a depus la CNI cam în aceeaşi perioadă cu cel al Iaşului. Noi când trecem de faza aceasta, a betonului, a fundaţiei?

 

- Eu sper în acest an. Sunt toate speranţele că vom intra în acest an în licitaţiile de lucrări pentru Sala Polivalentă Iaşi. E o sală mare, o sală dublă ca mărime faţă de Suceava. Nu ne putem permite investiţii după investiţii. Municipiul Iaşi este de cel puţin două ori mai mare decât municipiul Suceava şi cu o efervescenţă sportivă mult mai evidentă faţă de ceea ce se întâmplă acolo. Să construim ca să spunem peste 10 ani că este prea mică, iarăşi nu este cea mai bună soluţie.

 

- Există cineva care „iubeşte” la CNI? Vă întreb pentru că, iată, stadioanele noi din Timişoara, Piteşti, Constanţa, par a deveni o certitudine, nu doar o prioritate, în timp ce Iaşul este pus, de ceva vreme, în stand-by...

 

- Acum, ştiţi cum e... Întrebările acestea ar trebui să le primească cei care guvernează pentru că noi cerem lucrurile acestea de multă vreme. Aţi văzut că la promovarea în prima ligă la fotbal oamenii, în loc să aplaude şi să ne strângă în braţe, au spus „vrem stadion”. Evident că vor stadion. Este, să spunem, plăcerea aia de a fi pe un stadion care arată de mileniul trei,  nu de mileniul trecut sau chiar mai dinainte. Dar, lucrurile acestea nu mai sunt la îndemâna autorităţilor publice locale în totalitate... De regulă, proiectele se fac împreună cu autorităţile centrale. Avem proiect tehnic şi de stadion, şi de Sală Polivalentă. Sala este mult mai avansată decât stadionul în vederea realizării. Eu sper să înceapă. Deocamdată, avem un stadion pe care putem juca, nu este o lipsă de adevăr nici acest lucru. Un stadion cochet, care a corespuns, din toate punctele de vedere, exigenţelor de Liga 1. Sunt convins că dacă începe Sala Polivalentă, vom găsi şi resursele pentru stadion. După ce scăpăm un pic de presiunea pe care ne-o crează în momentul de faţă şi cofinanţările pe fonduri europene, şi creşterea cheltuielilor datorită costurilor la energie, se va stabiliza după episodul Ucraina. Sunt convins că vom găsi bani prin care să confinanţăm mult mai consistent eforturile Guvernului astfel încât să putem deveni parteneri şi în finanţarea acestor obiective.

 

„Eu zic că, pentru început, o creştere de la 10.000 la 15.000 de locuri utile la stadion, până când dragostea pentru fotbal devine una britanică, este suficient”

 

- Iaşul nu-şi poate permite să şi-l facă din fonduri proprii?

 

- Acum, nu. Vă spun foarte sincer şi de ce. 47 milioane de euro ne trebuie pentru a face depoul din Dacia. Depoul nu numai că este necesar, riscăm să compromitem un parc de tramvaie şi autobuze noi care costă 150 milioane de euro. Investiţia din Dacia este obligatorie. Am împrumutat banii aceştia de la BERD, îi urmărim în implementare şi după ce scăpăm de efortul acesta, va mai dura doi ani de zile. Nu avem rată decât pe termen foarte lung, suntem într-un nivel de îndatorare destul de rezonabil, dar trebuie să-l vedem implementat ca să ne putem gândi la un alt împrumut de unde să putem finanţa şi un astfel de obiectiv.

 

- Are nevoie Iaşul de un stadion de 25.000-30.000 de locuri sau ar fi acceptabil un stadion de 15.000 de locuri, dar unul pe care CNI să-l finanţeze cu prioritate?

 

- În momentul de faţă, în urma discuţiilor de săptămâna trecută la CNI şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu proiectantul şi legat de modificarea normelor ISU privind refacerea calculelor pentru o singură incintă, stadionul nostru este dimensionat la 16.000 de locuri. Deci, acelaşi stadion, se măresc culoarele de circulaţie – aşa cere ISU – vomitoriile prin care este adusă şi defluită populaţia, spectatorii, se măreşte capacitatea lor şi în felul acesta reuşim să ajungem la 15.000 de locuri asumându-ne inclusiv o cotă de cofinanţare de 8 milioane de euro ca să putem să ajustăm şi dezivul general avnd în vedere că implementarea prin CNI presupune şi un cost suplimentar.

 

- 15.000-16.000 de locuri, e mult, e puţin?

 

- Este rezonabil. Nu o spun eu, o spun cei care conduc destinele Federaţiei Române de Fotbal. Ştiţi bine că fost domnul preşedinte Burleanu şi cu secretarul general recent la Iaşi, a fost această discuţie. Eu zic că, pentru început, o creştere de la 10.000 la 15.000 de locuri utile la stadion, până când dragostea pentru fotbal devine una britanică, este suficient.

 

- Avem, totuşi, echipă în prima ligă, avem încă datorii, dar avem iluzii. Cu ce le întreţinem? Există vreun semnal de la vreun investitor că ar dori să se alăture acestui proiect?

 

Nu există un semnal în sensul de a prelua destinele clubului de unul singur. Există mai multe semnale din piaţă – şi le mulţumesc pe această cale – privind implicarea într-un mod activ în destinele clubului prin finanţări, funcţie de bugetul fiecărei companii, ceea ce, de altfel, ne-am şi dori. Vă spun sincer care ste viziunea mea ca primar. Ar trebui ca acest club să crească şi să se întărească precum un club public. Nu în sensul de a fi plătit din bani publici, ci un club al comunităţii. Am mai dat exemplul acesta: cum este, de exemplu, Manchester City. El a plecat ca un club al comunităţii locale, din care cetăţenii, cu  2 lire, 10 lire, 7 lire, contribuiau la bugetul clubului. Acesta a crescut şi când a fost pe val a venit o companie mare, Compania de Investiţii din Qatar şi a zis vrem să investim în continuare şi să-l  ţinem la cel mai înalt nivel. Şi asta fac în momentul de faţă. Şi eu aş vrea să creştem ca un club public, cu aport privat şi prin grija autorităţii locale. Iar când va ajunge sus, să ne putem gândi la un investitor strategic, dar nu ce am avut până  acum...

 

- Îşi va asigur Politehnica Iaşi bugetul pentru Liga 1 din ceea ce spuneţi dvs?

 

Îmi este greu să spun. Eu am o implicare pozitivă, dar nu pot schimba nici legi, nici destine. Ce trebuie să fac, fac, ce nu pot să fac, spun că nu pot şi nă opresc acolo...

 

a consemnat Dan M. BREZULEANU

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei