Salonul de inventică de la Geneva se mută la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 22-05-2014 06:15

Andrei Victor Sandu este coordonatorul Forumului Inventatorilor Români şi omul din spatele celui mai de succes salon de inventică din ţară. Ediţia de anul acesta a Euroinvent debutează astăzi, 22 mai, la Palas. Ieşeanul suţine că nu intenţionează să părăsească oraşul în care s-a format ca specialist şi alături de o echipă întreagă de inventatori şi cercetători caută constant modalităţi de a creşte gradul de finanţare şi de susţinere a cercetării în România.

Ce aduce nou Euroinvent anul acesta?

În deschiderea Euroinvent 2014 vom avea un mini-concert cu sprijinul Universităţii de Artă, care este şi ea partener. Va fi un cvartet de viori, de saxofoane, care sunt acompaniate la pian de doi profesori. După aceea urmează deschiderea oficială. Anul acesta avem invitaţi din 26 de ţări, dar, practic, în persoană reuşesc să ajungă zece ţări, ceea ce este oricum o realizare pentru oraşul nostru care are o infrastructură tare săracă. Noi suntem limitaţi din cauza infrastructurii şi a sprijinului pe care nu l-am primit din partea autorităţilor locale. Primăria şi Consiliul Judeţean nu ne-au sprijinit cu nimic, cu toate că am solicitat ajutor. Din păcate, fondurile se duc pe alte lucruri. De aceea tot Euroinventul este realizat din fonduri proprii. Din taxe ale participanţilor, dar acestea acoperă doar 20% din totalul cheltuielilor, iar restul din buzunar şi din partea sponsorilor care, la nivelul judeţului Iaşi sunt de negăsit. Am avut noroc de companii din Cluj. Inedit este că adunăm peste 350 de invenţii şi cercetări. Unele chiar vin în afara catalogului. Avem cea mai puternică participare din ţară. La niciun târg asemănător din România nu au participat atâtea universităţi şi institute de cercetare. Avem cam tot ce înseamnă nivel academic în România, universităţile din toate colţurile, de la Timişoara la Constanţa, de la Bucureşti la Suceava, Craiova, Sibiu. Avem şi Iaşul. Din domeniul ciberneticii, din medicină, materiale de construcţii, chiar şi jocuri noi, jocuri care sunt dezvoltate pentru sportivi şi pentru a le creşte mobilitatea. Vom avea toate sferele ştiinţei şi tehnicii acoperite.

 

Vor veni şi delegaţii din străinătate, ca la celelalte ediţii ale Salonului?

Avem şi o participare deosebită din străinătate. Ca de obicei, malaezienii sunt cei mai numeroşi. Este o delegaţie importantă, deoarece Malaezia este o ţară cu o puternică dezvoltare. M-am întors recent de acolo. Au alt concept. Sprijină foarte mult educaţia şi cercetarea, care sunt şi actualele tendinţe ale Uniunii Europene. Acum rămâne ca şi România să le pună în practică. Ar trebui ca până în 2020 educaţiei să fie alocat minimum 6% din PIB. Medicina ar trebui să primească la fel, 6%, iar cercetarea 3%. De menţionat e că cercetarea are în prezent sub 1%. Problema Europei este criza resurselor. Nu mai avem resurse şi singura investiţie ca să dezvoltăm şi din punct de vedere economic teritoriul european este cea în puterea intelectuală care, la rândul ei, trebuie să fie sănătoasă. Trebuie să avem oameni educaţi şi sănătoşi ca să avem dezvoltare la nivel de Uniune Europeană.

 

Cum face faţă inventica românească exodului de tineri specialişti?

Se pleacă masiv, dar noi nu plecăm. Forumul Inventatorilor Români şi cercetătorii care au rămas în ţară muncim pe brânci. Acum muncim la câteva proiecte de lege care să sprijine propriu-zis creativitatea românească, pentru că sunt foarte multe idei care nu ies pe piaţă. Nu sunt sprijnite, iar aceste idei ar putea să relanseze economia României, pornind de la un nivel micro până la nivel european şi internaţional. Noi sperăm să tragem un semnal de alarmă cu Euroinvent-ul, prin această participare internaţională. Alături de Malaezia avem Taiwan, iar din ţările arabe avem Irak şi Qatar care vor fi prezente la Salon, iar Europa este reprezentată, ca de obicei de Est, deoarece Vestul Europei este foarte greu de mişcat, deşi s-au arătat interesaţi. Avem delegaţii din Polonia, Bulgaria şi nu în ultimul rând Republica Moldova, care este prezentă cu toate universităţile publice şi institutele Academiei de Ştiinţe. Chiar dacă este o ţară slab dezvoltată din punct de vedere economic, mintea rămâne lucidă. Cu bani puţini lucrează mult. Şi au foarte multe proiecte şi invenţii pe medicină şi agricultură, mecatronică, domenii prioritare, în care se ştie că au foarte mulţi specialişti. Vor fi prezente şi invenţii din domeniul ecologiei şi protecţiei mediului, o problemă stringentă pentru noi. Avem probleme atât cu apa, aerul, dar şi solul. Trebuie să găsim soluţii să le păstrăm curate, pentru că altfel nu vom supravieţui.

 

Cât de gravă este problema lipsei de fonduri în cercetare?

Aceasta este o problemă cotidiană, nu sunt cazuri izolate. Dacă reuşesc cadrele didactice să prindă un proiect de cercetare pe un institut sau pe o universitate, pot sprijini cu un anumit procent realizarea de invenţii, dar în 90% din cazuri ele sunt rezolvate din banii de buzunar ai inventatorului, cum este şi cazul casei extensibile care va fi prezentă la Palas. Aceasta a fost o investiţie privată, iar în actualul context al problemelor pe care le avem cu inundaţiile pe Dunăre, aceste case modulare care pot fi transportate oriunde ar fi un adevărat ajutor pentru sinistraţi. Încarci camionul, le amplasezi unde ai nevoie, se deschid şi ai un apartament, o casă de peste 50 de metri pătraţi. Deja s-au produs două; al treilea model mai avansat este în producţie. Sperăm ca profesorul Alexandru Stănilă, de la Universitatea Tehnică din Iaşi, care este capul acestor invenţii, va reuşi şi mai departe, cu sprijinul nostru, să lansăm în producţie, atât pentru România, cât şi pentru restul lumii aceste case. Preţul casei este unul acceptabil, din câte am înţeles ajunge până la 30.000 de euro, utilată complet. Casa vine şi cu panouri solare.

 

Care este una dintre invenţiile de care sunteţi cel mai apropiat?

Colaborăm cu toate universităţile din Iaşi. Avem şi câteva brevete. Unul este pentru o metodă de tratament a apelor menajere şi potabile. Practic, la o staţie deja existentă de epurare noi aplicăm final câteva filtre, filtre realizate din deşeuri ceramice. De la fabrica de ceramică din Iaşi luăm resturi de ceramică cu diverse granulaţii, facem câteva filtre iar această ceramică lucrează ca un filtru perfect ca stadiu final al instalaţiei de epurare, iar apa rezultată are proprietăţi deosebite. Poate fi utilizată în gospodării. Ideea a plecat de la câţiva cercetători care au venit la Iaşi din Africa. Apa este o problemă stringentă în Africa şi am încercat cu ceramica locală şi am avut rezultate deosebite. Ceramica poate fi adaptată de oriunde este produsă. Noi brevetăm know-how-ul. Deşeuri de la orice fabrică de cărămidă pot fi utilizate în acest scop. Sperăm pe viitor să reuşim să lansăm proiectul.


Inventica naţională a pornit de la Iaşi

La Euroinvent vor fi prezenţi şi cei de la Palatul Copiilor. De câte ori avem ocazia îi sprijinim în creaţiile lor, le luăm invenţiile şi peste hotare. Dar, ca de obicei, ne lovim de aceeaşi problemă a banilor. De multe ori plătim din buzunar. Tineri vor fi prezenţi la Euroinvent şi din Malaezia. Sperăm ca Palasul să fie plin de curioşi pentru că bucuria inventatorului, pe lângă cea de a crea ceva nou este şi faptul că vine cineva şi îi admiră creaţia. Alături de public va veni şi juriul care va evalua aceste creaţii, iar participanţii pot primi medalii, diplome şi alte distincţii ştiinţifice. Noi încercăm să ajungem la nivelul Salonului de la Geneva . Tot aşa au plecat şi ei, încet-încet. Dacă mediul economic şi de afaceri al Iaşului se va dezvolta, vom reuşi să facem şi noi acelaşi lucru şi vom reuşi să aducem gratuit toţi inventatorii la Iaşi şi mai ales să le oferim premii în bani pentru ca ei să pată materializa propriile creaţii. Acum muncim la un proiect de lege. Sperăm că va merge mai sus decât nivelul nostru. Ne zbatem şi pentru reintroducerea cursurilor de inventică în universităţi, cursuri de creaţie tehnică. Inventica internaţională de la Iaşi a pornit şi trebuie să o ducem mai departe.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei