VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”

Dimensiune font:

| 31-07-2020 13:23

 

 

 

 

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași


 

- Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţiilor sale. Care sunt aspiraţiile Iaşului pentru următorii ani?

- În primul rând, să-și stabilizeze profilul de oraș universitar academic și să poată aduna o populație cât mai prosperă din punct de vedere financiar. Noi avem o evidență permanentă din statistica INS în ceea ce privește salariul mediu brut în principalele orașe ale României, am crescut, am ajuns în top trei, dar speranța mea este să ajungem în top doi, după București. Apoi, să ne continuăm procesul de modernizare pe toate domeniile, în special pe transport public, acolo unde investim foarte mult, și să ne construim cateva edificii de care avem absolută nevoie pentru a ne stabiliza statutul de oraș mare. Este vorba despre o bază sportivă regională de care avem nevoie pentru acest statut și să demarăm lucrările la spitalul regional de urgențe Iași.

- Ce-i lipseşte Iaşului pentru a da saltul acesta mult aşteptat între primele trei oraşe ale ţării din punct de vedere economic şi nu doar?

- În primul rând, ne trebuie o comunitate mai largă din punct de vedere teritorial, în sensul că nu va putea Iașul, singur, ci va trebui să captăm toate energiile din localităţile dimprejurul Iașului, pentru că multe au rămas abandonate. Iașul trebuie să rămână un oraș-centru, dar nu trebuie să ducă toată partea industrială sau semiindustrială. Cred că în următorul mandat conectarea cât mai facilă a localităților din jurul Iașului va trebui să rămână o prioritate foarte importantă.

2024 nu va putea fi raportat ca termen de finalizare a autostrăzii”

- Cât de atractiv mai este oraşul, din punct de vedere investiţional?

- Foarte atractiv! Iaşul este unul dinte cele mai atractive oraşe din România și asta în contextul în care nu s-a abandonat niciun proiect din cele care au fost aprobate în anii precedenți și în acest an. A început revitalizarea, reorganizarea urbană a fostelor mori din zona 1Mai și alte zone, prin demolare, existând intenţii de construire. Încă vin oameni pentru obținerea de autorizații pentru hale de producție, depozite și alte edificii industriale.

- Autostrada – prea mult zgomot pentru nimic... Ce se întâmplă cu acest proiect? A trecut prin Senat chiar o prevedere legislativă vizând termenele de finalizare a celor două tronsoane – Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Ungheni, însă pare mai degrabă o chestiune imposibilă cu anul 2024...

- Autostrada este proiectul regiunii de care trebuie să ne preocupe în permanență. Este mult zgomot pentru că și noi întrebăm foarte mult fără să așteptăm să se întâmple fapte. Lucrul este cert - Autostrada Unirii este un proiect susținut de tot eșicherul politic, mai puțin USR, care a dat un vot negativ însemnat, în rest toată lumea susție procesul de construire a autostrăzii. A trecut de faza să spunem mai sensibilă, privind intervenția din zona rezervată de lângă Ungheni. S-a dat ordonanța de urgență, s-a luat și acceptul de la Ministerul Apărării Naționale și practic podul care traversează la Ungheni, de o parte și de cealaltă a Prutului, va putea fi realizat. Are finanțare pentru proiectare și are finanțare inclusiv pentru execuție pe fonduri europene. Deci, face parte din proiectul prioritar de reconstrucție a României.

- Vorbim, totuşi, de unele termene aici... 

- 2024 nu va putea fi raportat ca termen de finalizare a autostrăzii și eu vorbesc ca un inginer acum. Suntem aproape de începutul anului 2021, am putea spune, dacă ne mai ține pandemia pe loc și ne mai frânează cum ne-a frânat și până în momentul de față sigur va fi și mai departe, dar autostrada va trebui abordată pe tronsoane, cel mai important ar fi să se lege tronsonul până în zona Pașcani, legătura cu Târgu Neamț și în paralel să înceapă și traversarea munților dinspre Târgu Mureș.

- Stadionul... sala polivalentă e deja în lista de priorităţi a CNI...   

- A fost transmis către Compania Națională de Investiții proiectul sălii de sport și chiar a fost o discuție foarte țintită când a venit ministrul secretar de stat, săptămâna aceasta. Dealtfel, am dezbătut şi în ședința de consiliu local aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru sala de sport,deci, credem noi că a intrat în linie dreaptă. Există în programul de reconstrucție a României inițiativa de construire a opt baze sportive cu peste 30 de mii de spectatori, în opt zone importante ale României, printre care şi Iaşi.

Aportul suplimentar în trafic este de până la 18% la sută când vin elevii și studenții”

- Iaşi – Dancu... cu această reabilitare se finalizează ultimul tronson vechi de linie de tramvai din municipiu. Practic, infrastructura este asigurată. Dar cum stau lucrurile cu mijloacele de transport, cu tramvaiele noi şi autobuzele electrice promise. Va putea transportul în comun, prin modernizările avute în vedere, să convingă ieşenii să renunţe, fie doar şi temporar, la autoturisme?

- Eu spun că da, pentru că cererea pentru transportul public este destul de mare și în momentul de față, mai ales în condiții de pandemie, când capacitatea de transport este redusă foarte mult. Însă, aceste măsuri nu vor putea merge decât la pachet și cu măsuri de descurajare a vehiculelor poluante și cu acordarea unor facilități în trafic pentru mijloacele de transport în comun, priorități care să permită o mai bună deplasare și o scurtare a timpilor de parcurs. Nu-i mai puțin adevărat că se lucrează în momentul de față - și la fabrica Bozankaya și la fabrica Pesa din Polonia - la construcția tramvaielor pentru municipiul nostru.

- Peste puţină vreme încep şcolile, se deschid şi universităţile şi vom avea, din  nou, un trafic de coşmar. Pate fi tranşată această problemă, este imposibil de soluţionat prin natura costurilor pe care le implică sau e doar o chestiune de timp?

- Eu zic că s-a dat prea mult vina pe traficul motivat de școală și universitate. Noi monitorizăm intersecții importante și am arătat prin cifre că diferența de trafic înainte de pandemie, când era funcţională şcoala, și după pandemie nu a fost mare, ci de doar 18 procente. Aportul suplimentar în trafic este de până la 18% la sută când vin elevii și studenții, deci nu acolo este problema. Traficul se aglomerează din cauza numărului foarte mare de mașini, a incapacității unei intersecții de a prelua aceste fluxuri și, sigur ca da, și incapacitatea sau lipsa de abilitate a unor șoferi care blochează intersecțiile inutil.

- Poluarea nu are leac, este evident... dar poate fi limitată, prin extinderea suprafeţelor verzi, a parcurilor în cartiere, prin reducerea zonelor urbanizabile, a betoanelor şi asfaltului, în ultimă instanţă?

- Există și un plan și există și un plan de măsuri pe care îl urmărim trimestrial, în sensul că nu vorbim doar teoretic. Noi ne-am prezentat în fața Comisiei Europene cu un plan de măsuri asupra căruia suntem monitorizați pentru reducerea poluării aerului, în special. Lucru bun este că anul trecut am încheiat, să spunem, pe plus. Ştiți foarte bine că, în câteva luni, pentru prima oară în istoria acestui oraș, de când se monitorizează, nu am mai avut depășiri, nu am mai avut depășiri nici anul acesta. Sunt probleme la emisiile de NOX care sunt sută la sută legate de traficul rutier, la fel ca în alte mari oraşe - Craiova, Brașov, București, Cluj, Constanța și Timișoara. Sunt cele 6 orașe nominalizate de către Comisia Europeană cu depășiri la acest tip de poluant, dar în rest eu zic că la Iași suntem pe drumul cel bun. Avem chiar și depășiri ca și puncte realizate în modernizarea parcului de vehicule care lucrează la Salubris, în modernizarea punctelor gospodărești, unde cred că avem cea mai frumoasă rețea din România.

Nu este suficient să ai un patrimoniu cultural, trebuie să aduci și elemente de divertisment”

- Există un plan în acest sens, referitor la Iaşul verde din următoarele decenii?

- Cred că în următoarele decenii e prea mult. În momentul de față toate suprafețele peste o mie de metri pătrați au fost valorificate și transformate în spații verzi veritabile, chiar dacă ele înainte figurau doar pe hârtie. Aplicăm și proiecte europene acolo unde am prins suprafețe de peste 4.000 metri pătrați și avem în momentul de față 6 amplasamente în lucru, de aproape 2,7 ha. Nu mai sunt suprafețe... practic, va trebui ca, începând cu anul viitor, să luăm parcelele mici, trebuie să luăm toate parceluțele din jururile blocurilor, să dăm jos gardurile care adună gunoaie și alte lucruri, să transformăm totul într-o peluză bine întreținută.

- Iaşul suferă la capitolul turism, unde, luând în calcul faptul că este al doilea oraş ca mărime din ţară, după Capitală, dar mai ales având în vedere zestrea culturală pe care o are, nu beneficiază de un număr de turişti pe măsura aşteptărilor. Ce oportunitate ar trebui să primească oraşul pentru o revigorare a acestui sector? În ce condiţii se poate revigora turismul ieşean?

- În primul rând, trebuie să ne educăm viitorii turiști. La noi, turismul este un turism de odihnă de tipul mă duc la mare, mă duc la munte. Foarte puțini sunt cei care practică turismul cultural, extrem de puțini, dar asta nu înseamnă că nu există. Noi avem un turism dezvoltat pe o secțiune destul de îngustă, este turismul profesional, în special medical științific și care aduce, de obicei, foarte multe elite. Vrem, însă, să ne îndreptăm atenția spre cei care vor să fie cunoscători de cultură, de artă, de alte lucruri care țin de aceste domeniu, având în vedere ca Iașul este orașul cu cea mai mare densitate de muzee din România. Noi suntem orașul muzeelor, cu cele mai multe biserici monument din România - avem peste 48 de biserici monument istoric și se lucrează la aceste edificii chiar și cu fonduri europene, dar trebuie schimbat un pic mentalitatea. Așa cum discutam și cu cei care au elaborat strategia de turism, nu este suficient să ai un patrimoniu cultural istoric de clădiri și de instituții de tip muzeu foarte valoroase, trebuie să aduci și elementele de divertisment în spate. Lumea nu va veni aici să se distreze, lumea va veni aici pentru cultură, pentru știință, dar trebuie să îi dai și celălalt segment, să stea un număr cât mai mare de zile. Și, mai mult, noi trebuie să fim un hub, un punct care adunăm populația, avem și aeroportul, dar de ea trebuie să profite și cealaltă parte a Moldovei. Ai stat în Iași, ți-ai făcut, să spunem, partea de turism științific, cultural, dar te duci și faci și un tur în Bucovina, ai trecut și pe la Slănic Moldova, unde eventual îți faci și un tratament, ți-ai rezolvat și o problemă de altă natură spre podgoriile din zona Moldovei.

Vor fi alegeri în septembrie, pentru că nu mai are răbdare nimeni”

- Tot mai multe cazuri COVID, spitale pline, vaccinul întârzie – un tablou deloc optimist. Ce soluţii au fost luate în calcul pentru eventualitatea valului doi de pandemie?

- Eu cred că valul doi este în derulare și se vede că este mai mare decât valul 1. Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon, imediat ce intrăm în sezonul de toamnă. E starea pe care trebuie să și-o asume românii. A doua chestiune este că în spațiul public s-a vorbit despre COVID ca despre un scenariu, să spunem, stiințifico-fantastic și nu despre realitatea în sine, iar asta, din păcate, și din partea unor oameni politici. A treia chestiune, s-au relaxat forțele de ordine, care au început să pactizeze, oarecum, într-un mod sindicalist, cu cei care nu respectau măsurile de protecție și în felul acesta au contribuit indirect la creșterea numărului de infectări.

- Sunt puse în pericol alegerile locale, din septembrie?

- Vor fi alegeri în septembrie, pentru că nu mai are răbdare nimeni, iar eu vorbesc din calitatea de primar. Este incorect să stai într-o stare incertă, trebuie să știi una și bună, să îți poți pune planurile la punct. Sunt foarte multe proiecte blocate, de înlocuire a rețelelor subterane, nu îți poți permite, în pragul campaniei, să începi să demolezi tot cartierul Moara de Vânt, unde trebuie să înlocuim toate rețelele subterane, sau să începem să săpăm în zona centrală, unde trebuie să dăm toată rețeaua de gaz afară, pentru că lume nu înțelege în totalitate că de fapt tu faci tot pentru ei, să le asiguri o rețea de calitate, sigură, care nu mai are defecte și care nu ne pune viața în pericol. Am vrea să închidem o dată alegerile, să ne apucăm de treabă. Nu putem vorbi cu indiferenţă, căci e vorba despre sănătatea populației, care este mai importantă decât orice tur de scrutin din România, dar speranța mea că lumea va înţelege şi vom avea un regres al numărului de îmbolnăviri. Avem şi o coalizare a tuturor forțelor politice, care simt că trebuie să facem şi alegerile, dar în primul rând trebuie să începem școala.

- Iar aici vor fi cele mai mari probleme...

- Discuțiile sunt aproape interminabile și dezbaterile la fel, între noi, ca autorități locale, și directorii de școli, profesori și inspectorat. Pulsul, vă spun cu sinceritate, îl iau de la directorii de școli... Toți cei cu care am discutat în ultimele două săptămâni au ajuns la aceeași concluzie: nu se poate face carte la distanță, să fie clar! Cartea se face cu profesor la catedră și copil la pupitru. Dacă lucrurile astea sunt abandonate, o să cădem și mai jos în clasamentele internaționale și probabil că suferința națiunii se va accentua. Deci, trebuie să ne concentrăm pe aceste măsuri de siguranță în mod obligatoriu ca să putem permite începerea școlilor.

- În sistem clasic, online sau un sistem mixt?

- Şcoala va trebui să înceapă în sistemul clasic adaptat, pentru că nu o să poți aduna de la început câte 35 de elevi într-o clasă. Va trebui să înţeleagă și părinții că învățatul în două schimburi este necesar, nu mai este un moft sau o altă decizie legată de hotărârea consiliilor de administrație ale școlilor... Am propus chiar învățarea în zilele de sâmbătă pentru a mai disipa un pic aglomerația din școli, am propus ca la alegerile locale să încercăm să dublăm secțiile de votare ca să nu mai aglomerăm câte 2.000 de oameni într-o secție, cu toate că nu vor veni mai mult de 25-28 la sută, dar cu cât sunt mai multe măsuri, cu atât riscul de infectare este mai mic.

Dan M.BREZULEANU

 

 

 

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei