Ce a pățit o femeie care a încercat să urce pe Muntele Athos. Accesul femeilor este interzis în acest loc
Dimensiune font:
În caz că nu știați deja acest lucru, femeile nu avu voie să calce pe muntele Athos. Ei bine, de-a lungul vremii, mai multe femei au încercat să urce pe Sfântul Munte Athos, iar majoritatea au avut un sfârșit tragic. Legea Avatonului le interzice reprezentatelor sexului frumos să se apropie de o rază de 500 de metri de coasta peninsulei. Află în rândurile de mai jos ce a pățit o femeie care a încercat să urce pe Muntele Athos.
Motivul pentru care femeile nu au voie să urce pe Muntele Athos
„ Fețele bisericești susțin că marii duhovnici de munte Athos s-au făcut părinți și sprijin al creștinilor din întreaga lume, prin cărți, spovedanie și povățuire. Totuși, pentru a ajunge mari duhovnici, aceștia s-au folosit de „Avaton”, adică legea ce interzice femeilor să urce pe sfântul munte.
Avaton înseamnă „neumblat” și face referire la interdicția femeilor de a umbla pe Muntele Athos. Tocmai datorită acestei legi, muntele a rămas sihastric și monahal. Interdicția despre care vorbim a fost hotărâtă în secolul al XI-lea de către călugării care au ajutat la construirea mănăstirilor de pe sfântul munte, după ce unii călugări tineri au fost seduși de femei.
De asemenea, se pare că pe muntele Athos, nu au voie nici măcar animale de sex feminin, excepție făcând păsările.
Ce a pățit o femeie care a încercat să urce pe Muntele Athos
Potrivit legendei, atunci când corabia pe care se afla Maica Domnului s-a apropiat de mal, toți idolii de pe munte au căzut și s-au sfărâmat în mii de bucăți. Se spune că Maica Domnului a coborât pe țărm și a binecuvântat locul și le-ar fi spus locuitorilor din zonă următoarele:
„O, fii luminați, ascultați: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu și Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veți mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbați din toată lumea, ca să viețuiască în curăție, după chipul îngerilor.”
Tot această legendă mai spune că, o femeie care a încercat să urce pe Muntele Sfânt a auzit, la un moment dat, vorbele următoare: „Oprește-te și întoarce-te înapoi, căci eu sunt Împărăteasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit să tulburi liniștea supușilor mei? Să știi că, de azi înainte, nici o femeie nu va mai călca pământul sfânt al acestui Munte.” La momentul respectiv, tânăra s-a smerit și a părăsit acel loc.
Femeia înmormântată pe Muntele Athos
În 2019, un grup de cercetători au anunțat că au descoperit osemintele unei femei înmormântată în urmă cu câteva secole pe Muntele Athos. Oasele au fost descoperite în cimitirul mănăstirii Pantokratoros, în timpul unor lucrări.
Potrivit arheologilor, în trecut, pe vremea invaziilor, călugării au adăpostit populația din zonă, iar astfel se explică prezența osemintelor femeii pe Muntele Athos.
„În trecut, când au existat invazii sau revoluții, călugării și-au deschis mănăstirile pentru a proteja populația locală. Astfel se explica prezența unei femei pe Athos”, spunea la acea vreme unul dintre arheologi.
Accesul pe Muntele Athos se face după ce vizitatorii obțin o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și semnată de secretarii unor mănăstiri
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau