200 de lei pe zi, câştigul minim din cerşetorie
Dimensiune font:
Oamenii străzii din Suceava câştigă într-o zi de muncă aproape un sfert din salariul minim pe economie * nu plătesc taxe, se plimbă cu taxiul şi dorm la hotel * poliţiştii locali au baze de date cu „personajele“ de pe străzile municipiului * cei care întreţin această practică sunt chiar sucevenii sensibili
Aproape 200 de lei pe zi, atât câştigă Ilie Oltean, un cerşetor din Suceava, şi nu este singurul sărac bogat. Viorel Buzomală, zis „Mânuţă”, face zilnic naveta cu taxiul din Şcheia, unde locuieşte, la Suceava, unde cerşeşte. Alţi doi „sărmani” îşi plătesc cazarea la hotel din banii pe care-i câştigă de pe urma sucevenilor cu suflet mare. Toate aceste informaţii se regăsesc într-o bază de date a Poliţiei Locale. Oamenii legii spun că putem scăpa de cerşetori, doar dacă nu le mai dăm bani.
„Mânuţă” este unul dintre cei mai cunoscuţi cerşetori din Suceava. Locuieşte în Şcheia, iar poliţiştii locali l-au amendat de zeci de ori pentru cerşetorie. L-au fotografiat şi l-au introdus într-o bază de date, alături de alţi aproximativ 60 de cerşetori care-şi fac veacul prin oraş. Despre „Mânuţă” oamenii legii ştiu că în fiecare dimineaţă face naveta cu taxiul ca să cerşească în Suceava. „Are un handicap la o mână. L-am văzut în nenumărate rânduri coborând dintr-un taxi în Suceava. Cerşeşte pe lângă Spitalul Judeţean. Suspectăm că cineva îi ia banii, pentru că la prânz, când l-am verificat avea în jur de 40 de lei, iar într-o zi, el câştigă mult mai mulţi bani”, ne-a declarat Liviu Manoliu, şef serviciu Odine Publică din cadrul Poliţiei Locale Suceava.
Mâna întinsă care spune o poveste
Chiar dacă adună foarte mulţi bani de pe urma oamenilor cu suflet mare, Buzomală nu este cel mai bogat cerşetor din oraş. Pe primul loc în clasament se află Ilie Oltean, din localitatea Hârlău, judeţul Iaşi, care de regulă cerşeşte în intersecţia de la Primăria municipiului Suceava. Într-o singură zi de muncă, Oltean câştigă aproape 200 de lei. Poliţiştii locali au dovada. I-au numărat banii, dar nu i-au putut confisca, pentru că legea nu le permite. „L-am verificat de două ori. Odată avea 165 de lei asupra lui, dosiţi prin toate buzunarele şi altă dată avea 180 de lei. Câştigă cei mai mulţi bani dintre toţi. Nu-i putem confisca pentru că nu ne permite legea”, ne-a declarat Liviu Manoliu.
Lista săracilor bogaţi mai este completată de alţi doi cerşetori care-şi permit să locuiască la hotel. „Sunt cazaţi la hotel Socim din cartierul Burdujeni. Mai aveam o cerşetoare care se prefac că nu poate să meargă, dar de fapt este sănătoasă”, ne-a spus şeful de la Poliţia Locală.
Dan CONSTANTINESCU
Potrivit noului Cod Penal, cerşetoria nu mai este infracţiune, ci contravenţie. Ei pot fi doar amendaţi şi nu mai fac puşcărie. Dacă nu plătesc, amenzile sunt transformate în ore de muncă în folosul comunităţii, dar cei mai mulţi dintre asistaţi nu muncesc nici măcar o oră pentru că sunt bolnavi, în acte...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau