400 de educatori şi învăţători vor fi trimişi la facultate
Dimensiune font:
* ideea îi aparţine fostului ministru Ecaterina Andronescu * costurile unui an de facultate se ridică, în medie, la 2.000 de lei
O ordonanţă de urgenţă impusă de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, obligă toţi educatorii şi învăţătorii să facă facultate, indiferent de vechimea lor la catedră, având termen pentru punerea în aplicare următorii şase ani. Practic, 22.000 de cadre didactice din întreaga ţară se vor alătura foştilor elevi în amfiteatre pentru a-şi păstra dreptul de a preda. Măsura nemulţumeşte evident cadrele didactice vizate şi sindicatele din învăţământ. „Măsura asta este doar ca să dăm bani unora la facultăţi particulare”, este de părere Simion Hâncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatului Liber Învăţământ.
Probabil pe principiul „Dacă-i ordin, cu plăcere!”, conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului spune că prevederea se va aplica fără excepţie. „Este o măsură pozitivă care va duce la creşterea eficienţei actului educaţional atât la preşcolari, cât şi în învăţământul primar, la responsabilizarea cadrelor didactice de la acest nivel de învăţământ şi la mărirea ariei lor de cunoştinţe. Oricum, din informaţiile pe care le am, în Neamţ avem destul de multe cadre didactice cu studii de scurtă şi de lungă durată”, ne-a spus inspectorul general şcolar Viorel Stan.
Din cele 750 de educatoare din învăţământul preşcolar nemţean, aproximativ 45% nu au studii de licenţă. „Cele mai multe cadre didactice tinere din Neamţ au început să aibă studii de scurtă şi de lungă durată. Avem un adevărat val de angajaţi cu studii superioare în ultimii 7-8 ani, deci nu cred că va fi o problemă”, ne-a spus Rodica Vădeanu, inspector şcolar pentru învăţământul preşcolar.
Învăţătoarele însă nu au nici un motiv de bucurie, iar cele care au mai puţin de 6 ani până să iasă la pensie nici măcar nu se gândesc să mai fac acest pas în pragul pensionării. „După 27 de ani în învăţământ să vii şi să-mi spui că trebuie să fac o facultate, ca şi cum experienţa mea profesională nu ar conta câtuşi de puţin, mi se pare cel puţin revoltător. Un învăţător dă în fiecare zi examen în faţa elevilor, pentru că se ştie că nu este deloc uşor să lucrezi cu elevi de vârstă mică. Nu s-au gândit la cei trecuţi de 50 de ani, cum să-i mai trimiţi la facultate la vârsta asta!”, ne-a spus o învăţătoare de la o clasă a III-a din Piatra Neamţ.
Din cei 1.151 de învăţători activi în şcolile nemţene, cei mai mulţi, 558 sunt profesori în învăţământul primar, adică au studii usperioare de specialitate, alţi 55 sunt institutori, mulţi dintre ei cu studii superioare însă pe alte domenii de activitatea. Din cei 539 care au studii medii, aproximativ 400 au trimis la Ministerul Educaţiei dosarul cu solicitarea de echivalare, urmând să primească un răspuns. Aşadar, dacă ar fi să tragem linie şi să adunăm, în Neamţ mai puţin de 400 de cadre didactice ar fi în situaţia de a se întoarce la studii.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau