A avut noroc cu carul
Dimensiune font:
* o septuagenară a scăpat ca prin urechile acului de pierderea unei sume uriaşe * un escroc ce se pretindea avocat i-a cerut bătrânei să depună 10.000 de lei într-un cont, pe motiv că fiul avusese un accident grav * din motive tehnice, transferul bancar nu a mai avut loc
Ultima metodă de înşelătorie prezentată de poliţişti la sfârşitul anului trecut continuă să facă victime printre ieşeni. O bătrână în vârstă de 70 de ani, din Iaşi, a sesizat zilele trecute Secţia 1 Poliţie cu privire la faptul că, la începutul anului, respectiv pe 4 ianuarie, o persoană necunoscută a contactat-o pe telefonul fix şi a încercat să o înşele cu suma de 10.000 lei. Infractorul s-a recomandat drept avocat, fără a-şi da numele, şi care i-a spus acesteia că băiatul ei a avut un accident de circulaţie şi că se află internat în spital. Acesta i-a solicitat să depună suma de 10.000 lei la bancă, pe un anumit nume. Femeia a extras suma de la o unitate bancare, însă nu a putut depune banii, din cauza unor probleme tehnice. Revenind acasă, a dat nas în nas cu fiul său, care i-a spus că nu a avut nici un accident, realizând astfel că a fost victima unei tentative de înşelăciune. Plângerea la Poliţie a depus-o însă după aproximativ o lună, întrucât nu avea nici o probă. S-a întocmit dosar penal pentru tentativă la înşelăciune. „Recomandăm mare atenţie la situaţiile în care ni se prezintă prin telefon cazuri grave, iar apoi ni se solicită sume importante de bani. Nu acceptaţi să depuneţi în conturi sau să înmânaţi unor persoane necunoscute bani sau obiecte de valoare. Indiferent cât de urgentă este situaţia prezentată, acţionaţi calm şi nu vă lăsaţi influenţat de presiunea venită din partea celui care vă solicită acest lucru. Infractorii care încearcă să păcălească oamenii acţionează prezentând astfel de poveşti şi îi fac pe aceştia să creadă că s-a întâmplat ceva grav, sperând că vor pica în plasa lor”, ne-a spus ag. Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Cu acest prilej, oamenii legii atrag atenţia şi angajaţilor unităţilor bancare, întrucât în majoritatea cazurilor de acest gen infractorii solicită victimelor, persoane în vârstă, să depună într-un anumit cont suma de bani „necesară”. „Este important ca angajaţii băncilor să fie instruiţi ca atunci când observă potenţiale situaţii de risc pentru bătrâni, în limita regulamentelor proprii şi al păstrării confidenţialităţii, să intervină pentru a cere sau a oferi clarificări şi lămuriri şi în acest fel să se evite o tranzacţie care să conducă la prejudicierea clientului”, mai arată reprezentanţii Poliţiei.
(Andrei Hurbea)
Cum funcţionează escrocheria „Telefonul”
Escrocul apelează telefonic victima şi pretinde că este o rudă apropiată (fiu, ginere, etc.). Afirmă că a provocat un accident rutier în altă localitate sau judeţ şi are nevoie imediat de o sumă de bani, pe care victima să o depună într-un cont bancar sau să o înmâneze „avocatului său”, de fapt, un alt escroc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau