Amenzi de 48.000 de lei pentru viaţa fetiţei care a murit la spital
Dimensiune font:
La unitatea medicală din Huşi au fost date doar sancţiuni pecuniare, după ce o copilă de patru ani a murit la 40 de minute de la internare * fetiţa a intrat în şoc în urma unei injecţii cu antibiotic
Comisia desemnată de Ministerul Sănătăţii să ancheteze moartea fetiţei în vârstă de patru ani de la Spitalul din Huşi a aplicat pentru moment doar sancţiuni băneşti pentru unitatea sanitară şi pentru medicul care este acuzat de malpraxis. Astfel, Floreta Bianu, medicul pediatru al Spitalului Huşi, a primit o sancţiune de 2.000 de lei pentru faptul că a internat copilul în Secţia de pediatrie fără să îl ducă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) aşa cum se procedează cu un pacient în stare gravă. Directorul medical al unităţii sanitare, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă a primit o amendă în valoare de 20.000 de lei pentru că a dus copilul la Secţia de Pediatrie şi nu la Unitatea de Primire Urgenţe. În realitate însă echipajul de la salvare a mers iniţial la UPU, dar aici nu a găsit un medic pediatru şi s-a orientat către Pediatrie. Cea mai mare amendă a primit-o Spitalul din Huşi în valoare de 25.000 de lei. Comisia de anchetă a decis să sancţioneze unitatea sanitară din cauză că la Unitatea de Primiri Urgenţe nu există un compartiment separat pentru pediatrie. În total, amenzile însumează 48.000 de lei.
Bunicul a transportat fetiţa la morgă
Membrii comisiei de anchetă desemnate de Ministerul Sănătăţii au finalizat joi controlul la Huşi, iar la plecarea din unitatea sanitară au refuzat să dea vreo declaraţie. Zilele trecute, o infirmieră a fost sancţionată cu 10% din salariu, timp de două luni, întrucât i-a permis bunicului copilei să transporte trupul neînsufleţit al acesteia din salon la morgă, deşi era responsabilitatea angajatei. „Infirmiera nu a respectat procedura în ceea ce priveşte transportul pacienţilor decedaţi din salon la morga spitalului. Responsabilitatea îi revine, conform fişei postului, acestui cadru sanitar care, împreună cu un brancardier, autopsier sau paznicul de la poarta spitalului, după caz, trebuie să transporte cadavrele la morgă. Acum probabil a şi cedat emoţional femeia, având în vedere conjunctura acestui caz”, a declarat managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru.
Acuzaţii de malpraxis
Sancţiunea a fost stabilită de o comisie formată din şase reprezentanţi ai Primăriei Huşi şi ai spitalului, până în prezent nefiind luată însă nicio măsură în ceea ce priveşte actul medical, răspunderea revenind, potrivit conducerii unităţii, anchetatorilor şi forurilor profesionale. Familia fetiţei, din localitatea Buneşti- Avereşti, acuză de malpraxis cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huşi, după ce copila în vârstă de patru ani a murit în urmă cu câteva zile, la 40 de minute de la internarea în unitatea medicală. Fetiţa a fost diagnosticată de către medicul de gardă cu „laringită acută, cu sindrom febril” şi a primit tratament cu antibiotic. Părinţii ei cred însă că medicul i-a administrat antibiotic fără a i se face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.
Simona POP
Poliţiştii de investigaţii criminale au declanşat o anchetă pentru a stabili dacă este vorba de culpă medicală, fiind ridicate toate documentele de la spitalul din Huşi referitoare la acest caz. Părinţii fetiţei au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor. Şi Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în acest caz, tot în urma unei sesizări depuse de părinţii copilei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau