Bacău: Războiul Neghină – Termon continuă, oneștenii n-au apă caldă și căldură
Dimensiune font:
O problemă majoră pentru oneșteni, care de o lună de zile nu mai au căldură și nici apă caldă, este subiect de dezbateri aprinse între conducerea SC Termon CT SA și Primăria Municipiului Onești, prin reprezentantul ei, primarul Laurențiu Neghină. Aceste discuții durează de o perioadă bună de timp, acuzațiile venind din ambele părți.
Primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, a explicat situația în care se află societatea de termoficare: „Când am preluat mandatul, societatea avea datorii curente de 39 de miliarde, plus 17 miliarde neachitate către firma de gaz. Aceasta din urmă a sistat furnizarea către Termon în toamna anului 2012 pentru că nu au fost achitatea facturile restante. Pentru repornirea sistemului am obținut 10 miliarde lei vechi de la Guvern. Eșalonat, trebuia să mai plătim 7 miliarde și să oferim o garanție de 5 miliarde. Aceste sume au fost achitate de administrația locală“.
O investiție de 26 milioane de euro
Termon s-a constituit în anul 2002, iar costurile au fost de 15 milioane de euro. Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din anul 2004, s-a contractat un credit de 5 milioane de euro pentru achiziționarea combustibilului. În 2006, deși aproximativ 4.000 de abonați din cei 11.000 se debranșaseră din sistem pentru că nu reușeau să plătească factura, s-a mai luat un credit de 6,6 milioane de euro pentru modernizare.
Administratorul unic al SC Termon CT SA, Mircea Cetean Bălănică, mizează în orice discuție pe protejarea acestei investiții care s-a făcut din bani publici, ai oneștenilor, și încearcă prin diverse căi să găsească soluția salvatoare. A ajuns chiar să ceară o întrevedere la ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, acuzând în același timp că nu a primit sprijin din partea Primăriei Municipiului Onești.
Edilul șef a informat cetățenii că deja din bugetul local se achită lunar o rată în valoare de 3 milioane de euro pentru încă 13 ani. Primarul a participat la negocierile cu societatea de gaze care a sistat furnizarea, provocând blocarea sistemului de termoficare în Onești, doar că aceștia au considerat că Termon nu poate proba că va achita datoriile acumulate.
Problema, care reiese în urma calculelor efectuate, este lipsa de rentabilitate a sistemului de termoficare din municipiu, fapt evidențiat prin datoriile enorme acumulate în toți acești ani. Din documentele prezentate de administrația publică, datoria Termonse ridică la 105.327.624, 24 lei vechi.
Directorul Termon are un salariu mai mare ca al primarului
Primarul Neghină mai este acuzat că a dat dovadă de rea-credință deoarece nu a forțat rebranșarea unor instituții publice, care ar fi fost un pas spre credibilizarea societății. Edilul a explicat că acest efort nu era de natură să mai salveze situația, conform analizelor financiare, însă ar fi pus unitățile de învătământ vizate în situația de a rămâne fără căldură în luna martie. „Fiind văduviți de o parte dintre beneficiari, nu am putut funcționa. Nu trebuie făcută confuzia între operatorul care este Termon și sistemul în sine, care a creat acele pierderi. Primăria are obligația să asigure continuitatea furnizării agentului termic. Însă prețul gigacaloriei este prea mare la Onești, de 308 lei, ar trebui să fie subvenționat tot din bugetul local“, a declarat Mircea Cetean Bălănică, administrator Termon.
Tot Laurențiu Neghină a divulgat și câștigurile încasate de cei de Termon. Administratorul primește în jur de 4.000 de lei, iar remunerația directorului o depășește pe cea a edilului șef. A făcut aceste precizări având în vedere că Primăria a deschis un proces pentru recuperarea a 16 miliarde de lei vechi, din subvenții care nu au mai fost achitate, dar Termon nu s-a implicat în proces deoarece nu a achitat taxa de timbru. “Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul Ministerului Administrației, prin hotărârea irevocabilă din 15.02.2013, întorcâd prima decizie emisă de o instanță din Bacău care stipula dreptul municipiului Onești de a primi cele 16,7 miliarde lei vechi”, a precizat Robert Ionuț Chiriac, sef birou juridic în cadrul Primăriei Onești. Această sumă mai putea prelungi viața societății oneștene, dar încercarea a eșuat.
Încurcatele sunt iţele dosarelor care s-au aflat pe rol în legătură cu societatea de termoficare oneşteană. Pe 20 martie a fost depusă și o cerere de insolvență, odată cu votarea în Consiliu Local Onești a restructurării societății, propunere venită tocmai din partea conducerii acesteia. Astfel, cei 19 consilieri prezenți au admis în unanimitate disponibilizarea a 38 de angajați de la Termon CT. Așa cum s-a întâmplat cu ani în urmă în Comănești și în Târgu-Ocna, soarta societății care furnizează agentul termic pare pecetluită din cauza datoriilor acumulate de sistem. Oneștenii suportă cu greu situația actuală. Unii consideră deja că e inutil să-și mai achite facturile către Termon. Administrația publică locală a inițiat un proiect de izolare termică a blocurilor și a luat în calcul si posibilitatea achiziționării în rate a unei centrale termice, ca soluție pentru acest sistem înglodat în datorii.
ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau