Bacău: Șomaj tehnic prelungit cu o lună, la Uton
Dimensiune font:
Fabrica nu mai este alimentată cu apă și gaz metan, datorită facturilor neachitate – sindicatul are informația că administratorii au depus la tribunal cererea de intrare în insolvență
Salariații societății Uton Onești vor mai sta în șomaj tehnic încă o lună. Astăzi, 14 ianuarie, ei sperau să reia lucrul, după ce au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic, încă din luna decembrie, după ce s-au revoltat că nu au mai primit salariile restante de trei luni. “Practic, astăzi vom primi deciziile de șomaj pentru încă o lună – ne-a declarat liderul sindicatului de la Uton, Gheorghe Constăndoiu. Oamenii vor veni la fabrică de dimineață, dar cei mai mulți dintre ei nu știu că nu vor mai intra în halele de producție.” Liderul sindicatului a mai precizat că are informații că administrația societății Uton a depus la tribunal cererea de intrarea în insolvență a acesteia.
“Motivul prelungirii șomajului, pe care ni l-au făcut cunoscut cei din conducere, este că în întreprindere s-a întrerupt furnizarea gazului metan și a apei și, deci, oricum nu se mai poate lucra – a mai spus Gheorghe Constăndoiu. Alimentarea cu energie electrică este, însă, încă în funcțiune. Acum o altă nemulțumire a noastră este că nici măcar consiliul de conducere a sindicatului nu a fost chemat pentru a fi informat direct cu noile măsuri administrative. Vom încerca astăzi să stăm de vorbă cu administratorii, pe această temă.”
Pe 7 ianuarie, când la Uton urma să aibă loc o adunare generală a acționarilor, mai mult de 100 de salariați s-au adunat din nou la poarta fabricii, în speranța că vor afla mai multe despre ceea ce se va hotărî acolo în legătură cu societatea și cu soarta lor. AGA, însă, a avut o altă ordine de zi, de altfel făcută publică din timp, dar directorul general al Uton, Octavian Iancu, i-a informat atunci pe salariați că în câteva zile se vor anunța mai multe măsuri. Neoficial, Octavian Iancu a spus, însă, că sigur se va recurge la intrarea în insolvență a societății și la reducerea personalului la circa 150 – 200 de salariați.
“Mecanicul șef” al industriei oneștene
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC), societatea Uton va împlini, curând, 40 de ani. Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de “mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice.
Fabrica a fost privatizată, însă, și preluată, inițial de societatea Carom Onești, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu (ultimul fiind fratele actualului director general), care au preluat și societatea Rafo Onești pentru scurte perioade, fiind principalii pioni în evoluția Uton până în prezent. Marcel Iancu este, acum, cel care controlează această întreprindere.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul din motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.
sursa: ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau