Beciurile Securităţii
Dimensiune font:
* şantierul din Fundaţie a scos la suprafaţă ruine sub forma unor vetre, fundaţii şi pivniţe * beciurile pe două nivele ale fostei Securităţi sunt amplasate la intersecţia străzii Lăpuşneanu cu bulevardul Independenţei
Muncitorii din zona Fundaţie, unde se lucrează la construirea pasajului subteran „Mihai Eminescu”, au scos la lumină alte pivniţe, vetre şi fundaţii ale unor clădiri vechi. Pentru a se stabili valoarea acestora, arheologii Complexului Muzeal Moldova, cei care se ocupă de toate descoperirile de pe acest şantier, au cerut constructorilor să acţioneze pe lângă noile descoperiri doar cu săpătură manuală, pentru identificare, cartografierea şi declasarea zidurilor. „Aceste ziduri provin din fundaţiile vechi, cu care, de altfel, ne-am şi intersectat în momentul în care s-au executat săpăturile pentru pereţii mulaţi. Nu ştim din ce secol sunt acestea, dar ştim că îngreunează lucrările de săpare. Ne-au cerut să facem săpătură manuală, care nu prea e la îndemâna unui constructor, în momentul în care plăteşti chirie pe utilaje sau ai de suportat amortismente pe acestea. Noi sperăm să nu ne întârzie, dar ne încurcă în graficul de lucrări. Sperăm să fie cât mai puţine astfel de ziduri. Le-am cerut să accelereze puţin şi cartografierea. Ruinele trebuie identificate, valorificate din punct de vedere istoric, trecute pe nişte planuri. Se fac hărţi privind existenţa lor, în poziţia în care au fost găsite, se încearcă şi o evaluare din punct de vedere al vârstei, o corelare cu ce a mai fost în zonă... E o treabă care trebuie făcută pentru că istoria oraşului este importantă, indiferent dacă pe acolo trebuie să treacă sau nu un pasaj”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
„Nişte bijuterii arhitecturale”
Chiar dacă nu au o valoare istorică, acele beciuri ar putea fi foarte bine conservate măcar pentru trăinicia şi iscusinţa meşterilor care le-au construit. Chiar viceprimarul Mihai Chirica recunoaşte că lucrătura pivniţelor descoperite anterior în zona Fundaţie este una deosebită. „Era interesant cum erau catacombele de la Fundaţie. Eu m-am plimbat zi şi noapte pe acolo. Erau nişte beciuri încrucişate. Nişte bijuterii, construite frumos, cu piatră cioplită, totul pus la unghi, nişte curbe perfecte. Se cunoştea că a fost mână de meseriaş zdravăn pe-acolo. Beciul Securităţii era chiar în capul străzii Lăpuşneanu, în stradă, spre Independenţei. Acolo a fost Tribunalul. Un istoric spunea că acolo băga Securitatea oamenii în arest, până prin anii 50. Acolo a fost mult timp o clădire publică şi în perioada interbelică. Era superb, un beci pe două nivele”, a completat Mihai Chirica. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau