Bugetul judeţului: 1,1 miliarde lei pentru funcţionare, 304 milioane lei pentru dezvoltare
Dimensiune font:
Plenul Consiliul Județean (CJ) Iaşi va dezbate astăzi proiectul de buget al instituției pe anul în curs, cheltuielile fiind estimate la 1,4 miliarde lei * 1,1 miliarde lei sunt alocaţi pentru secțiunea de funcționare și 304 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare
Conform proiectul de hotărâre vizând bugetul judeţului pe anul în curs, proiect care va fi supus analizei aleşilor judeţeni în şedinţa extraordinară de astăzi, Consiliul Judeţean Iași se va baza anul acesta pe un buget cumulat de 1,57 miliarde lei (720 milioane lei bugetul instituţiei şi 850 milioane lei bugetul instituțiilor din subordine), în condițiile în care din totalul celor două sume se scad transferurile între bugete (circa 160 milioane lei). Rămân, aşadar, 1,41 miliarde lei, din care 78% (1,1 miliarde lei) vor fi destinaţi pentru funcţionarea judeţului, iar restul (304 milioane lei) pentru dezvoltarea acestuia.
Şapte parcuri industriale
În anul 2022, un obiectiv primordial pentru Județul Iași – Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale. În acest sens, sunt alocate aproape 10 milioane lei pentru execuția lucrărilor la parcul industrial de la Lețcani și realizarea de documentații tehnice în cazul investițiilor similare din Holboca, Răducăneni, Pașcani, Deleni, Podu Iloaiei și Dumești. „În momentul de față, avem în implementare 7 proiecte pentru parcuri industriale aflate în diverse stadii. După cum bine știți, am început anul trecut lucrările la cel mai avansat parc – Parcul Industrial de la Lețcani. În acest an continuăm cu Holboca, Pașcani, Podu Iloaiei, Deleni și Dumești, în diverse stadii – proiectul tehnic – pentru că ne dorim să creem un număr cât mai mare de locuri de muncă în județul nostru”, afirmă preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.
Bani pentru modernizarea drumurilor spre Suceava şi Botoşani
Referindu-se la axa rutieră Iași – Suceava, Costel Alexe a preciat că, în acest an, vor începe lucrările pe cel de-al treilea tronson, care are o lungime de 40 de kilometri, și care face legătura între Belcești, Scobinți, Lespezi, limita cu județul Suceava. „Alocăm, în acest an, 100 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor pe axa Iași – Suceava, de la cel de-al III-lea lot, DJ281 de la Belcești – Ceplenița, în legătură cu DN28b, și apoi, de la Scobinți – Lespezi, până la limita cu județul Suceava. În total, 40 km de drum ce vor fi modernizați și, evident, va da o șansă la dezvoltare nu doar comunităților din nordul județului, ci va asigura pentru întreaga noastră comunitate o legătură mai bună și cu Suceava și evident, apoi, cu județul Botoșani”, precizează şeful CJ. Alte investiţii vizează următoarele obiective: 4,88 milioane lei pentru modernizarea drumului județean DJ249 A, pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni, 1,55 milioane de lei pentru modernizarea drumului județean DJ 201C (limită jud. Neamț – Răchiteni), 4,89 milioane lei pentru modernizarea drumului județean DJ 249 D - intersecție DJ 249E (Moreni - Prisăcani - Măcărăşti - Grozești ), 2,91 milioane lei pentru modernizare drum județean DJ 282B - intersecție DN 24C (Bivolari - Traian - Spineni), 1,04 milioane lei pentru modernizarea drumului județean DJ 249 (Hermeziu - Vladomira) şi 1,58 milioane lei pentru modernizare drum județean DJ 281B (Boroşoaia - Plugari).
Sănătatea, prioritară pentru şefii judeţului
Alte o sută de milioane sunt alocate proiectelor de modernizare a spitalelor. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, spune că, în județ, sunt începute 3 proiecte de investiții în domeniul medical, respectiv cel al viitorului Institut Regional de Cardiologie, a Spitalului Integrat de Boli Respiratorii și al Centrului Regional de Tratare a Infertilității. „Totodată, în proiectul de buget pe anul 2022 al Județului Iași – Consiliul Județean sunt incluse fonduri pentru continuarea obiectivelor de investiții/proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile demarate, precum și pentru realizarea de documentații tehnico-economice la spitalele de sub autoritatea Județului Iași – Consiliul Județean, în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile”, se arată în proiectul de hotărâre. Sunt alocaţi 4,08 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții Construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi, 2,73 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții Construirea şi dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iaşi, 1,31 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții Construirea și dotarea Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității Iași şi 6,19 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții Extinderea structurii spaţiilor medicale ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi. Cu alţi 1,67 milioane lei vor fi finanţate lucrările de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi. Totuşi, cei mai mulţio bani (26,03 milioane lei, respectiv 12,49 milioane lei) se vor cheltui pentru finanțarea activităților proiectului Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi, respectiv pentru finanțarea activităților proiectului Extindere și dotare Unitate Funcțională Regională de Urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi. Sunt alocate fonduri şi pentru celelalte spitale, cu menţiunea că este vorba de suma de ordinul zecilor sau sutelor de mii.
Teatrul Luceafărul intrîn în reparaţii capitale
În planurile CJ Iaşi intră şi elaborarea documentației tehnice aferente obiectivului de investiții Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași, pentru care au fost alocaţi 143.340 lei. De o sumă de zece ori mai mare (1,07 milioane lei) va beneficia Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” pentru spaţii de învăţământ noi în str. Bucium nr.17 şi str. Voinicilor nr. 10. Cu alţi 114.00 vor fi realizate opt staţii de reîncarcare pentru vehicule electrice. La rândul lor, muzeele Ion Creangă şi Nicolae Gane beneficiază de alocări bugetare însumate de 6 milioane lei.
În fine, nu au fost uitată finanțarea activităților proiectului „Combat Covid Iași – Consolidarea capacității unităților sanitare din județul Iași pentru prevenirea și combaterea COVID-19”. Astfel, pentru această investiţie a fost alocată suma de 16,30 milioane lei. Alţi 7,89 milioane lei sunt alocaţi pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții Înfiinţarea centurii uşoare de ocolire a municipiului Iaşi, sumă care se va asigura din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau