Bursa pentru căpşunarii din Spania, un eşec
Dimensiune font:
Ziua de luni a adus o premieră pentru Vaslui: Bursa locurilor de muncă pentru femeile care doresc să lucreze în Spania la cules căpşuni.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocupare şi Formarea în Muncă (AJOFM) au mediatizat intens acţiunea, dar numărul de persoane prezente la selecţie a fost destul de mic. „Au fost invitate femei din 12 judeţe din ţară. 320 de persoane şi-au depus dosarele, iar selecţia şi interviul sunt făcute cu angajatori spanioli. Din judeţul nostru şi-au depus dosarele 140 de femei. Sincer, mă aşteptam la mai mult având în vederea lipsa locurilor de munca din judeţ. Mă aşteptam să se înscrie mai multe femei, dar asta e situaţia”, a spus Daniel Olteanu, directorul executiv al AJOFM Vaslui.
Nu au vrut să-şi părăsească familiile
În judeţul Vaslui, rata şomajului este de 10,7%. Sunt 16.800 de şomeri, din care aproximativ 6.000 sunt femei. O parte dintre ele, deşi conştiente că nu au şanse să-şi găsească o slujbă acasă, nu au dorit să plece la cules căpşuni. „Am doi copii, unul în clasa a VIII-a şi altul în clasa a III-a. Nu mă risc să îi las doar cu tată. El e plecat toată ziua pe şantier. Mi-e teamă să nu o apuce pe căi greşite, că am mai văzut cazuri. Am vorbit cu soţul şi am decis să nu mă duc. Am depus dosarul, dar am venit şi l-am retras. Şi o verişoară de a mea a procedat la fel. Mâncăm toţi o coajă de pâine, dar suntem împreună. Am mai stat aici de vorbă cu nişte femei şi au spus că nici ele nu sunt chiar hotărâte. Când nu ai familie alta e situaţia, dar când ai familie, e greu”, a spus E. Popa, una dintre participantele la bursă.
O oportunitate în lupta pentru supravieţuire
Multe din femeile prezente la bursă au spus că pentru ele culesul căpşunilor este singura salvare. Sunt de ani buni fără locuri de muncă, nu au reuşit să îşi găsească nicio slujbă şi abia aşteptau să poată pleca. „Aştept să plec încă de anul trecut, dar nu am avut ocazia. Am vorbit cu nişte rude plecate peste hotare, mi-au spus că mă ajută, dar cu atât am rămas: cu promisiunea. Acum, cum am auzit, cum m-am înscris. Suntem de la ţară, nu ne este teamă de muncă. Suntem obişnuite cu greul. Anii trec, nu ai niciun venit, poate nici pensie nu ai să ai. Acolo mă duc să câştig un ban. Poate reuşesc să mă calific mai bine şi mai prind un contract. E şansa mea, a familiei mele. Stau ei singuri câteva luni, dar măcar au ce pune pe masă”, a spus o altă participantă la bursă.
Simona Pop
Angajatorii spanioli vor fi cei care vor decide care au fost persoanele admise. Un avantaj l-a constituit experienţa în agricultură, mai ales în cazul celor care au mai cules căpşune. La acţiunea de ieri au fost puse la bătaie 750 de locuri de muncă. În Spania, o femeie poate câştiga în jur de 3.000 de lei net, la cules căpşune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau