Calcule aberante la facturile pentru încălzire
Dimensiune font:
* potrivit Dalkia, ieşenii ar trebui să plătească, în medie, între 130 şi 220 lei * statisticile arată însă şi unele situaţii aberante, în care consumul scade invers proporţional cu suprafaţa
După primele facturi din luna noiembrie, emise de către noul operator de termoficare, Dalkia Termo Iaşi, zilele acestea au fost emise către populaţie şi facturile aferente lunii decembrie 2012. Facturile aferente consumului din ultima lună a anului trecut au fost emise către cei peste 10.000 de clienţii ce au convenţii individuale, respectiv 5.800 cu repartitoare de costuri şi 4.280 fără. „Din calculele făcute, rezultă un consum mediu de 0,48 gigacalorii pe un apartament cu o suprafaţă mai mică de 30 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă 130 lei de pe lună, în timp ce pentru un apartament cu suprafaţa cuprinsă între 31 şi 50 de metri pătraţi consumul mediu este de 0,82 gigacalorii ceea ce aduce un cost lunar de 220 lei, iar pentru un apartament cu o suprafaţă mai mare de 51 de metri pătraţi, consumul scade până la 0,67 gigacalorii, ceea ce reprezintă o factură de circa 180 de lei”, arată Ana Icătoiu, director de comunicare al Dalkia.
Creşte suprafaţa, scade consumul?
Calculele pe decembrie reflectă însă şi unele anomalii, în condiţiile în care, pe o suprafaţă utilă de peste 51 de metri pătraţi se plătea în aceeaşi lună a anului 2011, suma de 200 de lei, în raport crescător cu un apartament cu două camere, pentru care se factura la o medie de 175 de lei, iar pentru un apartament cu o cameră sau o garsonieră costurile ajungeau la 120 de lei pe lună. Anomalia acestor calcule ale Dalkia este reflectată şi de calculele medii pe consum în funcţie de suprafaţa utilă. Astfel, odată cu venirea Dalkia la cârma sistemului de încălzire centralizată, raportul de consum s-a inversat între o locuinţă mai mare şi una mai mică. „O astfel de situaţie am înregistrat în urmă cu câţiva ani şi la Ploieşti. Practic, raportul inversat dintre consumul unui apartament cu două camere şi unul cu trei constă în faptul că, de regulă, într-un apartament cu trei camere locuiesc mai puţine persoane, care au la dispoziţie repartitorul de cost pe care îl închid în perioada rece. La această situaţie mai are o contribuţie şi efectul anvelopării care s-a făcut în ultimii ani la blocurile din Iaşi, dar în primul rând faptul că acele persoane care locuiesc în apartamente cu o suprafaţă mai mare de 51 de metri pătraţi conştientizează faptul că nu au nevoie de încălzirea tutor camerelor şi îşi închid din repartitoare”, a declarat Ana Icătoiu. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau