Căldură de două ori mai ieftină
Dimensiune font:
* propunerea vine din partea lui Tudor Popescu, inamic declarat al şefilor centralei de termoficare ieşene * „Legea redevenţei gazelor” iniţiată de acesta prezintă o serie de avantaje, atât pentru consumatori, cât şi pentru statul român
Faptul că mulţi cetăţeni continuă să achite facturi împovărătoare pentru agentul termic consumat în lunile de iarnă a generat reacţii virulente din partea reprezentanţilor societăţii civile. Plecând de la ideea că populaţia achită fără să scrâşnească „sume triple” faţă de ceea ce în mod normal ar trebui să se încaseze de către furnizori, la care se adaugă „totala lipsă de transparenţă a producătorilor de energie termică”, specialistul în termie Tudor Popescu a elaborat o lege care, în viziunea sa, va duce la scăderea cu 60% a facturilor la întreţinere. „Soluţia noastră poate fi declarată o devansare a proiectului din Programul de Guvernare al USL pentru perioada 2012-2016, ajungând, la final, ca populaţia să achite cu circa 30% mai puţin la gaze şi, în recurenţă, şi la întreţinere”, spune Tudor Popescu.
Cum se aplică legea?
Concret, potrivit proiectului, cetăţeanul român rezident în România - proprietarul resursei de gaze din teritoriul său, va primi de la agenţia fiscală unde îşi achită impozitul un carnet cu vaucere în cuantumul de consum estimat pentru lunile de iarnă. La rândul său, Guvernul va legifera liberalizarea completă a pieţei gazelor naturale în decursul a 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. În decursul acestei perioade, piaţa gazelor se va stabiliza la nivelul celui mai ridicat tarif, iar pentru exemplificare admitem un preţ al pieţii de 500 dolari pe mia de metri cubi.
Pentru Romgaz (proprietate a statului) guvernul va stabili pentru primele şase luni o redevenţă globală de 500 minus 160 (cost declarat de Romgaz), ceea ce ar însemna 340 dolari (redevenţa se ajustează funcţie de evoluţia preţurilor de piaţă din şase în şase luni). Producătorul Romgaz va factura gazul produs către distribuitori în formulă binară compusă din : 160 dolari pe mia de metri cubi şi 340 dolari redevenţă adiacentă, deci în total 500 dolari mia de metri cubi. Din cei 500 dolari facturaţi, producătorul va transfera obligaţia depunerii redevenţei la Trezoreria statului către Distribuitor, încasând doar diferenta de 160 dolari, exact ca azi. Distribuitorul va cumpăra gazul în condiţiile de mai sus, vânzându-l apoi către furnizori după calculul exemplificativ de mai sus, sub forma 180 dolari mia de metri cubi, plus 340 redevenţă datorată statului. În acest caz, distribuitorul primeşte 180 dolari (20 reprezintă valoarea adăugată de el) transferând în continuare obligaţia plăţii redevenţei către furnizor.
Furnizorul va factura consumatorului (agent economic sau casnic ) gazele după acelaşi model: 200 dolari pentru mia de metri cubi + 340 dolari datoraţi statului, însă de data asta furnizorul reţine în sarcina sa obligaţia vărsării la buget a redevenţei. Consumatorul plăteşte factura la nivelul 500 dolari mia de metri cubi folosind vaucerul pe care îl are de la fisc, în valoare de 340 dolari, restul fiind acoperit în lei. În concluzie, cetăţeanul României scutit de redevenţă plăteşte efectiv doar 200 lei pe mia de metri cubi, adică mai puţin decât azi.
Avantaje
În opinia lui Tudor Popescu, legea prezintă două mari avantaje. „Populaţia va plăti cu circa 30% mai puţin la gaze şi la întreţinere. Nu are sens perceperea de redevenţă proprietarului, pe de o parte, şi, pe de altă parte, nu are sens perceperea unor bani de la populaţie pentru a fi utilizaţi în servicii asigurate aceleiaşi populaţii. În concluzie, populaţia va plăti mai puţin pe metrul cub de gaze decât până acum. Apoi, scutirea de redevenţă a persoanelor rezidente se face pe baza dovezii (voucherului) emise de Fisc, iar fiscalizarea populaţiei devine sută la sută”, spune Tudor Popescu.
Nu sunt singurele avantaje. Astfel, agenţii economici care lucrează la negru nu pot obţine voucherul de la Fisc şi, deci, vor plăti 460 dolari mia de metri cubi de gaz. Cu alte cuvinte, dacă nu plătesc la Fisc, plătesc la energie. Apoi, piaţa gazelor devine liberă, anulându-se starea de conflict cu Comisia Europeană. În fine, o sumă oarecare rămâne la dispoziţia populaţiei pentru cumpărături, ceea ce ajută la relansarea economică, ştiut fiind faptul că principalul motor pentru ieşirea din criză este consumul intern. Tudor Popescu susţine că proiectul legii redevenţei gazelor naturale va fi prezentat în cel scurt timp în Parlamentul României.
(Tudor Damaschin)
Duşmanul declarat al şefilor CET
În 2011, inginerul Tudor Popescu susţinea că facturile ieşenilor la energia termică sunt încărcate prin adăugarea unor cheltuieli cu combustibilii folosiţi în realitate la producerea de energie electrică. Tot Tudor Popescu realiza, în 2008, un experiment care demonstra că producătorul ieşean arde mai mult combustibil decât ar fi necesar pentru producerea de energice electrică şi termică, facturile populaţiei fiind astfel încărcate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau