Ce le lipseşte satelor din Moldova
Dimensiune font:
În ciuda frumuseţii, a tradiţiilor şi a ofertelor turistice, foarte multe localităţi din Regiunea de Nord-Est sunt puţin cunoscute * motivele sunt legate de lipsa strategiilor de marketing pe care primăriile sau consiliile judeţene ar trebui să le pună la punct * o altă cauză pentru numărul mai redus de vizitatori ar fi şi drumurile proaste, dar există multe aşezări mult mai izolate din România care atrag mii de turişti şi sunt foarte cunoscute
Satele din Regiunea de Nord-Est merită vizitate pentru peisajele de poveste, oamenii calzi şi primitori, mâncarea gustoasă şi pentru evenimentele pline de autenticitate ce se organizează în aceste localităţi. În fiecare an, multe dintre aceste sate participă la diferite concursuri, dar în lipsa strategiilor de promovare sunt doar nominalizate şi nu primesc titlul mult dorit. O altă problemă sunt drumurile proaste care împiedică dezvoltarea acestor localităţi atât din punct de vedere turistic, cât şi economic.
Vorona a ratat titlul de „Sat Cultural al României”
Comuna Vorona din judeţul Botoşani a primit doar diploma de participare la concursul „Satul Cultural al României”, organizat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, iniţiat de Asociaţia „Cele Mai frumoase Sate din România”. Concursul, la care au participat 13 sate din toată ţara, dintre care doar două din regiunea Moldovei (Vorona din Botoşani şi Vânători din Neamţ) a fost câştigat de Jurilovca (Tulcea), urmat de Cumpăna (Constanţa) şi Drăguş (Braşov). Standul Voronei a fost bine garnisit, a oferit mâncare tradiţională, costume populare şi celebrele măşti sculptate, dar nu a reuşit să se impună pentru o plasare pe podium. Primarul Aurel Ştefan susţine că juriul a fost compus din studenţi şi că ei au stabilit care este satul cultural al ţării. „Nu ştiu cât de mult se pricep să evalueze criteriile după care o comună, un sat, păstrează tradiţiile şi obiceiurile neamului. Noi am avut un stand în care am demonstrat prin mâncărurile tradiţionale, prin portul popular pe care îl păstrăm, prim măştile de la noi din comună, prin turismul pe care îl promovăm că suntem o comună care duce mai departe tot ce este bun în structura neamului nostru”, a declarat primarul Aurel Ştefan. Este adevărat, dar în lipsa unei promovări aşezarea, oricât de frumoasă ar fi, rămâne necunoscută.
Exemplul de la Ciocăneşti
Anul trecut, comuna Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”. Primarul Radu Ciocan ne-a declarat că nu i-a fost greu să convingă juriul deoarece comuna turistică avea cel puţin 12 evenimente deja consacrate. „Ne-a ajutat şi arhitectura caselor tradiţionale”, a mai spus edilul. Primăria nu a primit bani pentru organizarea evenimentelor, dar i-a ajutat mult notorietatea. Până la urcarea pe podium, aşezarea era deja un nume pe harta satelor frumoase ale României, rezultat al promovării făcute de autorităţi. Distincţia primită a obligat conducerea Primăriei să găsească soluţii la problemele de infrastructură cu care se confrunta comuna. „Ne-am ajutat noi pe noi. Am deschis mina turistică şi sperăm să intre în circuit începând de anul acesta. Am rezolvat problemele de infrastructură pe partea de căi de acces pe muntele Suhard. Vrem să facem plutărit pe Bistriţa pe tot parcursul verii, nu doar atunci când organizăm Festivalul Păstrăvului, odată pe an”, a adăugat primarul. Ciocăneşti este o comună foarte cunoscută, dovadă fiind şi numărul mare de turişti.
După cum se vede din cele două exemple, notorietatea este foarte importantă pentru orice proiect de dezvoltare, lucru pe care comuna vasluiană Pădureni l-a demonstrat. Aşezarea este cunoscută nu numai în ţară, ci şi peste hotare, iar vehicul au fost oamenii care au vizitat-o şi administraţia locală care a ştiu să valorifice punctele de atracţie.
Cele mai frumoase sate din Moldova
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
Ca puncte de interes, la Vorona se află cele două mănăstiri unde şi-a început viaţa monahală fostul Patriarh Teoctist, peştera Cuviosului Onufrie şi codrii unde au fost la vânătoare Ştefan cel Mare sau Alexandru Ioan Cuza.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau