Centrele medicale de permanenţă îşi fac loc la ţară
Dimensiune font:
* centrele medicale de permanenţă din mediul rural au în medie peste 40 de pacienţi pe lună * numărul nu este prea mare, dar spun cei de la aceste instituţii sunt pe drumul cel bun
Vaslui - Sătenii au început să conştientizeze că e mult mai uşor să meargă la centrele de permanenţă pentru a li se verifica starea de sănătate decât să apeleze la ambulanţă sau să meargă direct la spital. În judeţ, cu sprijinul autorităţilor locale sau deschis şapte astfel de centre, ultimul în luna noiembrie. „Avem şapte centre de permanenţă în contract cu CJAS. Ultimul centru a fost înfiinţat în luna noiembrie a acestui an. Astfel, dispun de asistenţă medicală Duda Epureni şi Olteneşti. În medie se decontează pentru aceste servicii 16.000 de lei pe lună, însemnând plata pe ora a gărzilor efectuate de către medici şi asistente. În medie peste 40 de persoane trec lună de lună pe la aceste centre”, ne-a spus Mihaela Chitariu, purtător de cuvânt la CJAS.
Tariful este de 12,8 lei pe oră pentru un medic şi de 8 lei pe oră pentru o asistentă. Tariful orar se majorează cu 50% dacă centrul îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu pus la dispoziţie de unul din medicii de familie, pentru că în această situaţie ei vor trebui să suporte şi costul utilităţilor, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă spaţiul ar fi pus la dispoziţie de administraţia locală. Programul de funcţionare al centrelor de permanenţă este între orele 15.00 după-amiaza şi ora 8.00 dimineaţă, iar în weekend şi în zilele de sărbători legale, gărzile se asigură 24 de ore din 24. Medicii îşi stabilesc singuri programul gărzilor, acestea fiind planificate în afara orelor de funcţionare a cabinetelor medicale.
Simona Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau