Datoriile închid pensiunile din Moldova
Dimensiune font:
* cele mai multe probleme sunt la Neamţ * o pensiune din Bălţăteşti este scoasă la vânzare cu doar 23.000 de euro * un mini-hotel din Durău costă cu puţin peste 400.000 de lei
Criza a băgat în faliment zeci de agenţi economici care în urmă cu câţiva ani au pariat pe turism. Proprietarii de pensiuni au fost obligaţi să-şi închidă structurile de cazare după ce au contractat credite la bănci pe care nu le-au mai putut achita. Acum, Fiscul a scos la vânzare unităţile da cazare, dar cumpărătorii nu se înghesuie, iar licitaţiile se tot repetă.
Falimente pe bandă rulantă
În ciuda semnelor de revigorare din acest an, turismul pierde tot mai mult teren în judeţul Neamţ. Capacitatea de cazare este mult mai mare decât numărul oaspeţilor, ceea ce a adus multe necazuri operatorilor, mai ales celor care au ridicat pensiunile cu credite. În ultimele luni, băncile au tot scos la vânzare pensiuni din judeţ, însă investitorii se arată cu greu. Ori aşteaptă să scadă preţurile, ori nu văd un potenţial turistic ridicat în judeţ. Oferta este variată. O pensiune cu zece camere, situată în comuna Bălţăteşti, se vinde doar cu 23.000 de euro. O alta cu şapte camere la Ceahlău poate fi cumpărată cu 215.000 de lei, iar pentru un mini-hotel din Durău, cu opt apartamente şi patru garsoniere, se cer 408.000 lei.
Pensiuni de vânzare
Probleme sunt şi la Bacău, mai ales în cazul pensiunilor ridicate în zone mai greu accesibile. Lipsa de clienţi a dus, în final, la închiderea acestor unităţi. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bacău a scos la licitaţie o pensiune din Dărmăneşti, pentru care cere 400.000 de lei. Nici pentru aceasta nu s-au arătat cumpărători. Anul trecut, în judeţul Bacău au funcţionat 59 de unităţi de turism, care au oferit aproape 3.000 de locuri de cazare, atât în unităţile permanente, cât şi în cele sezoniere. În 2012, în judeţ au venit 89.899 de turişti cu aproape 20.000 mai mulţi faţă de 2011.
Probleme sunt şi la Suceava, chiar dacă puţini operatori recunosc acest lucru. Fluxul de turişti creşte în timpul sărbătorilor, însă pensiunile sunt goale mai ales în extrasezon.
* * *
Turismul a fost un domeniu care promitea mult, mai ales în vremurile când un împrumut se făcea foarte uşor, iar patronii nici nu se gândeau cum o sa ramburseze banii. Între timp, a venit criza, iar oamenii nu şi-au mai permis să petreacă vacanţele apelând la serviciile de cazare şi masă oferite de proprietarii de pensiuni, ceea ce i-a băgat în faliment.
Grupaj coordonat de Lucia Hacmane şi Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau