Focar de infecţie la Mitocu Dragomirnei
Dimensiune font:
Aproape jumătate dintre asistaţii internaţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare, unul dintre cele mai mari şi mai bine dotate din judeţ, au avut nevoie de îngrijiri medicale * în unitate a apărut un focar de enterocolită * centrul se află în administrarea Consiliului Judeţean Suceava
Sfârşitul de săptămână va fi unul destul de dificil pentru o parte a asistaţilor de la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neurospihiatrică de la Mitocu Dragomirnei. Unitatea, aflată în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, este una dintre cele mai moderne din judeţ. Cu toate acestea, se pare că nu este ocolită de probleme. În noaptea de joi spre vineri, 19 dintre cei 39 de asistaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Bolnavii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, iar 9 dintre ei au fost internaţi în Secţia de Boli Infecţioase.
Bănuieli, deocamdată
Complexul Mitocu Dragomirnei dispune de două centre: Locuinţa Maxim Protejată (LMP) cu un număr de 10 beneficiari, care îşi prepară singuri hrana şi din care niciunul nu a acuzat simptome ale unor tulburări digestive, şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare (CRRN), cu un număr de 39 de beneficiari dintre care 19 au nevoie de îngrijiri medicale.
Problemele au apărut joi, în jurul orei 15.00. Asistaţii au fost transportaţi la spital în timpul nopţii cu febră, greţuri, vărsături şi stări de ameţeală. „Persoanele care au fost internate au vârste cuprinse între 19 şi 66 de ani. Diagnosticul de etapă este de enterocolită acută sau enteroviroză. S-au recoltat probele biologice şi luni, 12 mai, vom avea confirmarea sau infirmarea diagnosticului presupus”, ne-a declarat Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean. El a explicat că sectorul în care au fost internaţi pacienţii de la Mitoc se află în prezent în carantină. „Vom menţine carantina cel puţin până când vom avea rezultatul analizelor”, a spus Brădăţan.
Anchetă la Mitocu Dragomirnei
În timp ce beneficiarii centrului îşi urmează tratamentul în spital, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a declanşat o anchetă la Mitocu Dragomirnei. Au fost prelevate probe din alimentele pe care le-au consumat asistaţii, din zonele unde au luat masa şi din sursa de apă. Chiar şi personalul centrului a fost supus unor analize medicale. Există posibilitatea ca infecţia să fi fost răspândită de angajaţii instituţiei, de cei care nu au respectat regulile de igienă. „Faptul că este o explozie de cazuri te duce cu gândul la apă. Ştiam că sunt ceva probleme. Şi totuşi, dacă apa ar fi cauza, s-ar fi îmbolnăvit toţi. Ne vom îndrepta atenţia spre alimente şi spre personalul de îngrijire”, a spus Ludovic Abiţei, şeful DSP Suceava.
În paralel, şi conducerea Direcţiei Generale şi de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a început o serie de verificări. „La centru este carantină. Nu se primesc vizite. Aşteptăm să vedem rezultatul analizelor medicale şi dacă este vorba despre neglijenţă, atunci vom lua măsuri drastice”, ne-a declarat Ionuţ Adomniţei, directorul DGASPC.
Oana ŞLEMCO, Irina BUCŞINESCU
În ultimii cinci ani nu s-au mai înregistrat astfel de probleme în centrele de asistenţă socială ale Consiliului Judeţean Suceava. Probleme au fost însă în structurile de cazare pentru turişti. Anul trecut, 11 drumeţi cazaţi în pensiunea „Dagida” din Suceviţa au ajuns la spital, după ce au suferit toxiinfecţie alimentară
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau