Friptura de miel pentru Paşte, mai scumpă
Dimensiune font:
* comparativ cu anul trecut, preţul a crescut de la 16 lei/kg, la 20 de lei/kg * cauza este iarna lungă, care a dus la creşterea cheltuielilor
Producătorii locali atrag atenţia că preţul cărnii de miel va creşte cu până la 25% faţă de anul trecut. Potrivit proprietarilor de ovine, kilogramul de carne de miel va costa, în prejma Sărbătorilor Pascale, în jur de 20 de lei, faţă de 16 lei, cât era în 2012. „Anul trecut am vândut kilogramul de carne de miel cu sume cuprinse între 16 şi 18 lei”, a declarat Ana Șuiu, un crescător de animale.
Iarnă grea, cheltuieli mari
Ea are o stână la marginea municipiului Suceava şi creşte miei de mai bine de 30 de ani. Sucevenii o cunosc foarte bine fiindcă o întâlnesc aproape zilnic în piaţa agroalimentară din centrul oraşului, unde vinde lapte şi brânzeturi. Ana Șuiu ne-a spus că nu a mai trăit niciodată o iarnă atât de grea cum a fost cea care tocmai a trecut. „Iernatul animalelor a fost extrem de costisitor. Parcă nu se mai termina iarna. Preţul scump al furajelor se va regăsi în preţul final al cărnii de miel”, a declarat Ana Șuiu.
Comenzi puţine
Ciobanii nu prea se pot lăuda, deocamdată, cu cine ştie ce vânzări. „Faţă de acum câţiva ani, când cu o lună înainte de Paşte aveam un caiet cu foarte multe comenzi, acum lucrurile merg tare slab. Oamenii nu ne mai vin la poartă ca să cumpere miei şi trebuie să mergem noi cu marfa la piaţă, să mai negociem, să mai lăsăm la preţ pentru că lumea nu are bani”, a spus Ana Şuiu.
Pe de altă parte, mulţi preferă mieii din comerţ, măcar şi pentru faptul că pot fi porţionaţi după câţi bani au în portofel. Când apelezi direct de la ciobani eşti obligat să cumperi mielul întreg.
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau