În agricultură şi construcţii sunt cei mai mulţi muncitori la negru
Dimensiune font:
* în ultimii 3 ani, fenomenul muncii fără forme legale s-a diminuat cu peste 60% * cu toate acestea, patronii din construcţii, comerţ, agricultură şi industria textilă continuă să facă angajări la negru
„Domeniile de activitate din judeţul Suceava în care se înregistrează, cu precădere, muncă fără forme legale, sunt variate”, declară directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Romeo Butnariu. Astfel, şeful ITM enumeră, în ordinea inversă a numărului de lucrători la negru, construcţiile, comerţul, agricultura, industria textilă, micii transportatori, panificaţia şi industria alimentară. Nu în cele din urmă, se remarcă prestările de servicii, precum cele de pază şi protecţie, service auto, spălătorie auto, frizerie, coafură, dar şi depozitele en gros, supermarket-urile, barurile, restaurantele, patiseriile şi cofetăriile. În timpul controalelor efectuate în 2012, depistaţi au fost 91 angajatori care întreţineau munca fără forme legale, la aceştia prestând ilegal 57 femei şi 71 bărbaţi.
Conform şefului ITM, fenomenul muncii la negru s-a diminuat în mod considerabil în ultimii 3 anii, numărul de cazuri de muncă fără forme legale de angajare scăzând de la peste 300 în anul 2010, la 128, anul trecut, adică cu peste 60%.
Lidia Diaconu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau